ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στον κόσμο μας!

Οι τιμές των εισιτηρίων δεν συμβαδίζουν με την προσπάθεια επιστροφής του κόσμου στα γήπεδα

Γιώργος Λογίδης

Γιώργος Λογίδης

Είναι φορές που απορείς με τον τρόπο σκέψης και πολύ περισσότερο με τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο κυπριακό ποδόσφαιρο και πολύ περισσότερο από ανθρώπους – παράγοντες οι οποίοι για χρόνια βρίσκονται στο χώρο, γνωρίζοντας απ’ έξω και ανακατωτά τα σημαντικά προβλήματα.

Ένα από αυτά και η προσέλευση του κόσμου στα γήπεδα. Συζητήσεις επί συζητήσεων, απόψεις και εκτιμήσεις πολλές, έρευνες επίσης από ειδικούς, παρεμβάσεις από τον ευρύτερο χώρο του αθλητισμού και όχι μόνο του ποδοσφαίρου. Κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει και να αποδώσει στον απόλυτο βαθμό, την αιτία για την μείωση της προσέλευσης του κόσμου στα γήπεδα. Μείωση προσέλευσης, όχι όμως και μείωση του ενδιαφέροντος για το πρωτάθλημα και γενικότερα το κυπριακό ποδόσφαιρο. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, το αποδεικνύει η παρουσία δύο τηλεοπτικών συνδρομητικών καναλιών που μεταδίδουν κυπριακό ποδόσφαιρο (σύντομα γίνονται τρία) αλλά και η αθρόα προσέλευση φιλάθλων σε καφέ, μπαράκια, μπυραρίες και εστιατόρια, κατά τις μέρες και ώρες διεξαγωγής των αγώνων.

Είναι πολλές, τα τελευταία χρόνια, οι ανακοινώσεις που εκδίδονται από τα γραφεία Τύπου, όλων σχεδόν των ομάδων, αποτελούν συχνό φαινόμενο οι δηλώσεις – εκκλήσεις από παράγοντες ή και προπονητές, για ναπάει ο κόσμος στο γήπεδο, να επιστρέψει ο κόσμος στις κερκίδες. Προφανώς όλα αυτά ξεχάστηκαν, όταν έκατσαν κάποιοι κάτω, όταν έβαλαν κάτω τα στοιχεία, προκειμένου να καθορίσουν τις τιμές των εισιτηρίων της επόμενης περιόδου. Και είναι άξιο απορίας και ισχύει για τη συντριπτική πλειοψηφία των ομάδων, με ποια κριτήρια καταλήγουν στην κοστολόγηση.

Λαμβάνεται υπόψη η γενικότερη οικονομική κατάσταση, για την πλειοψηφία των φιλάθλων και γενικότερα του κύπριου πολίτη; Λήφθηκε άραγε υπόψη, πως πολλοί δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσουν εισιτήριο διαρκείας, γιατί ίσως και να μην μπορούν να το αξιοποιήσουν; Υπολόγισε κάποιος, πως στο γήπεδο πάνε και μέλη οικογενειών και με΄χρι που φθάνει, σε μια τέτοια περίπτωση, ετο συνολικό κόστος για ένα οικογενειάρχη; Έχουν κατά νου, όσοι λαμβάνουν τις αποφάσεις, πως στα γήπεδα δεν επιτρέπεται να πάρει κάποιος μαζί του, νερό ή φαγητό και πως βασική ανθρώπινη ανάγκη είναι να ξεδιψάσεις ή να φας κάτι, άρα το αγοράζεις από τις καντίνες του γηπέδου; Μην μιλήσουμε για τις τιμές στα κυλικεία… Συνυπολογίσθηκε στο συνολικό κόστος για το φίλαθλο το μεταφορικό μέσο; Υπάρχει ρεαλιστική προσέγγιση, ως προς την ποιότητα του θεάματος που προσφέρεται, σε πολλούς (μάλλον τους περισσότερους) από τους αγώνες του κυπριακού πρωταθλήματος;

Μάλλον όχι. Σε διαφορετική περίπτωση τα εικοσάευρα θα ήταν λιγότερα, στον πίνακα με τις τιμές εισιτηρίων, που ίδιες οι ομάδες εισηγήθηκαν και η ΚΟΠ προχώρησε στην έγκριση τους. Είκσοι και δεκαεπτά ευρώ, γενική είσοδος, από ομάδες που παραδοσιακά δεν προσφέρουν κορυφαίο θέαμα. Τιμές μαθητικών εισιτηρίων στα δεκαπέντε ευρώ, λες και από διαφορετικό προϋπολογισμό βγαίνουν τα έξοδα των μαθητών σε μια οικογένεια.

Και μετά εκφράζουμε την απογοήτευση και τον προβληματισμό μας για τα κενά καθίσματα. Καλό θα ήταν, την επόμενη φορά που θα απευθυνθούν κάποιοι στον κόσμο, που θα εκδώσουν ανακοινώσεις καλώντας τον να πάει στο γήπεδο, να ρίξουν μια ματιά στον πίνακα με τις τιμές εισιτηρίων της νέας ποδοσφαιρικής περιόδου.