ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Οι ομάδες το καλοκαίρι φτιάχνονται…

Καθόλου τυχαίο που ΑΠΟΕΛ και Ανόρθωση μετά από ένα… προβληματικό καλοκαίρι εξακολουθούν να έχουν αγωνιστικά θέματα παρά την αλλαγή προπονητή

Γιώργος Λογίδης

Γιώργος Λογίδης

Υπερβολική η απογοήτευση σε ΑΠΟΕΛ και Ανόρθωση, από το… στραβό ξεκίνημα των νέων προπονητών τους και τις νέες απώλειες βαθμών στο φετινό πρωτάθλημα.

Υπερβολική και αχρείαστη για δύο λόγους. Πρώτο γιατί κανένας προπονητής, όσο καλός και να αποδειχθεί, μάγος δεν είναι για να αλλάξει μια προβληματική κατάσταση, σε λίγες μέρες και μερικές μόνο προπονήσεις. Και δεύτερο, ίσως και σημαντικότερο, αν το καλοκαίρι η δουλειά (βλέπε προγραμματισμός) δεν γίνει σωστά, δύσκολα αλλάζουν τα δεδομένα στη συνέχεια.

Λέγονται πολλά, από τη στιγμή που το γραφείο Τύπου του ΑΠΟΕΛ δημοσιοποίησε την εντεκάδα του ντέρμπι με την ΑΕΛ, για την αμυντικογενή σύνθεση που επίλεξε ο Πάολο Τραμετσάνι. Πολύ περισσότερο, μετά την έναρξη του αγώνα, με τις αδυναμίες που για άλλη μια φορά παρουσίασαν οι γαλαζοκίτρινοι σε θέματα ανάπτυξης και δημιουργίας ευκαιριών.

Προβλήματα βέβαια, τα οποία παρουσιάστηκαν και σε όλα σχεδόν τα προηγούμενα παιγνίδια, σε πρωτάθλημα και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, ακόμη και με εντεκάδα ή τακτική πολύ διαφορετική. Αν ο σχεδιασμός του καλοκαιριού, ως προς το ποιοι έφυγαν, ποιοι ήρθαν και σε ποια θέση, δεν ήταν ο κατάλληλος, ο Τραμετσάνι απλά θα πειραματιστεί και βλέπουμε. Πρόβλημα και στην αξιοποίηση ευκαιριών στο ΑΠΟΕΛ. Τον Ρέζα, που για την ώρα… απέχει, αν και βασικός τα τελευταία παιγνίδια, δεν τον διάλεξε ο Ιταλός προπονητής και τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο δεν μπορεί να ψάξει για αντικαταστάτη, αν η κατάσταση δεν αλλάξει, όπως και σε πολλά άλλα αγωνιστικά ζητήματα.

Τι είχες Ανόρθωση τι είχα πάντα. Ο ερχομός του κυρίου Στρέπελ δεν άλλαξε κάτι, σε βαθμό που η ισοπαλία με την ΕΝΠ φαντάζει ως θετικό αποτέλεσμα, υπό τις περιστάσεις και την εξέλιξη του αγώνα! Τι να σου κάνει όμως ένας νεοφερμένος προπονητής, σε μια ομάδα που «φωνάζει» από το καλοκαίρι ότι δεν σχεδιάστηκε σωστά, ως προς το ποιοι έφυγαν, ποιοι έμειναν και ποιοι ήρθαν, αναλόγως αξίας και θέσης; Σε μια ομάδα που ίσως να μην… δουλεύτηκε σωστά το καλοκαίρι, κυρίως μετά και την ανατροπή του σχεδιασμού, συνέπεια του πρόωρου αποκλεισμό στην Ευρώπη. Θα μπορέσει ο Λαβόρδε να προσφέρει τα αναμενόμενα; Χωράνε στην ίδια εντεκάδα Ντούριτς και Λαβόρδε; Χρειαζόταν η Ανόρθωση κάποιες ακόμη επιλογές στα άκρα; Σε αυτά και σε πολλά άλλα, ο κύριος Στρέπελ καλείται να δώσει απαντήσεις, δεν θα είναι, ωστόσο, ο κύριος υπεύθυνος αν οι απαντήσεις θα είναι στο τέλος αρνητικές.

Σαφώς και ο ερχομός στην Κύπρο, μήνα Οκτώβριο, δεν μπορεί να αποτελεί το τέλειο άλλοθι για τους Τραμετσάνι και Στρέπελ, πολύ περισσότερο με την πάροδο κάποιων μηνών. Αξιολόγησαν, άλλωστε, τα δεδομένα και δεσμεύθηκαν να βελτιώσουν την κατάσταση, με την αποδοχή των προτάσεων από ΑΠΟΕΛ και Ανόρθωση. Και λογική η απαίτηση για βελτίωση στη συνέχεια, στο μέτρο του δυνατού όμως. Γιατί οι ομάδες, κυρίως αυτές με πρωταγωνιστικούς στόχους, το καλοκαίρι φτιάχνονται.

Κάποια πράγματα διορθώνονται στη συνέχεια, σε ποιο βαθμό, ωστόσο, θα εξαρτηθεί περισσότερο, όχι μόνο από τις όποιες διορθωτικές κινήσεις μπορούν να γίνουν, αλλά από το βαθμό του προβλήματος που θα αποδειχθεί, σε βάθος χρόνου, ότι δημιούργησε το… προβληματικό καλοκαίρι…

ΥΓ. Και στην περίπτωση της Ομόνοιας, ο Χουάν Κάρλος Ολίβα πήρε τις ευθύνες που του αναλογούσαν (ίσως και περισσότερες) και έφυγε. Αν όμως στη συνέχεια αποδειχθεί πως το άσχημο ξεκίνημα έχει να κάνει και με την ποιότητα των παικτών που ήρθαν το καλοκαίρι, λίγα πράγματα θα μπορεί να αλλάξει ο όποιος νέος προπονητής.

Πίσω από τις κάμερες: Τελευταία Ενημέρωση

X