ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Έχε το νου σου στο παιδί…

Σε έξαρση το φαινόμενο της νεανικής παραβατικότητας

Γιώργος Λογίδης

Γιώργος Λογίδης

«Καταγγελία κατά του ποδοσφαιριστή… που αποβλήθηκε γιατί μετά τη λήξη του αγώνα γύρισε προς την κερκίδα, κατέβασε το παντελόνι και έδειξε τα γεννητικά του όργανα (οι πλείστοι στην κερκίδα ήταν γυναίκες), στον αγώνα Προαιρετικού Πρωταθλήματος Παίδων U17…». Απόσπασμα από τη δημοσιοποίηση των τελευταίων αποφάσεων του Αθλητικού Δικαστή της ΚΟΠ. Απόσπασμα από το οποίο αφαιρέθηκε το όνομα του νεαρού ποδοσφαιριστή, γιατί σκοπός δεν είναι η στοχοποίηση του και κυρίως γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που προκύπτει ανάλογη περίπτωση αντιαθλητικής συμπεριφοράς νεαρών παιδιών – ποδοσφαιριστών.

Για να είμαστε πιο σωστοί, σύνηθες είναι το φαινόμενο και μόνιμα στην ατζέντα του Αθλητικού Δικαστή, τέτοιες καταγγελίες βρίσκονται τα τελευταία χρόνια. Νεαροί ποδοσφαιριστές παραπέμπονται γιατί κτύπησαν, έφτυσαν ή εξύβρισαν, αντίπαλους, διαιτητές, παράγοντες ή και κόσμο στην κερκίδα! Σε σχέση με το πιο πάνω περιστατικό, στο νεαρό επιβλήθηκε ποινή αποκλεισμού για τρεις μήνες, το θέμα, ωστόσο, δεν έχει να κάνει μόνο με την επιβολή μιας αυστηρής τιμωρίας.

Γιατί μιλάμε για νεαρές ηλικίες ποδοσφαιριστών, στην ουσία για παιδιά, μιλάμε για μια κατηγορία αθλητών – ποδοσφαιριστών στους οποίους, πέραν από προπόνηση και εκμάθηση του αντικειμένου, θα έπρεπε να διδάσκεται και η σωστή συμπεριφορά. Γιατί μιλάμε για κατηγορίες πρωταθλημάτων στις οποίες, λογικά, δεν αναμένει κάποιος να προκύπτει τόση ένταση, τόσο πάθος και κατ’ επέκταση φανατισμός για το τελικό αποτέλεσμα.

Και κοινωνικό είναι το θέμα, θα μπορούσε, ορθώς, να υποστηρίξει κάποιος, γιατί έχει προ πολλού χαθεί το… παιγνίδι, σε ότι αφορά τη νεανική παραβατικότητα. Υποτίθεται όμως, πως το ποδόσφαιρο και γενικότερα ο αθλητισμός έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν ένα νέο μακριά από επικίνδυνα μονοπάτια.

Αρκεί βέβαια, ένα νεαρό παιδί να διαπαιδαγωγηθεί σωστά, απ’ αυτούς έχουν την ευθύνη, όχι μόνο για να του μάθουν τα… μυστικά του ποδοσφαίρου. Και δυστυχώς, υπάρχουν κατά καιρούς, ενώπιον του Αθλητικού Δικαστή και παραπομπές για αντιαθλητική συμπεριφορά, προπονητών ή παραγόντων – υπεύθυνων για ομάδες παίδων ή νέων…

Κανείς, εδώ και αρκετό καιρό, δεν φαίνεται να ασχολείται, πολύ περισσότερο να ενοχλείται, από τις υποθέσεις αντιαθλητικής συμπεριφοράς νεαρών ποδοσφαιριστών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Και από το ενδεχόμενο, πολύ περισσότερα να συμβαίνουν, απ’ όσα γίνονται γνωστά, θα πρέπει να προκαλεί τρόμο…

Πίσω από τις κάμερες: Τελευταία Ενημέρωση

X