ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το θέμα είναι απλό

Περί ανταγωνιστικότητας ο λόγος

Πέτρος Παπαγιώργης

Πέτρος Παπαγιώργης

info@24sports.com.cy

Αν ήταν ο Μαργκάσα, αν ήταν ο Σακέτι, αν ήταν ο Τζέισον, αν ήταν...αν ήταν… Αυτά λένε μεταξύ άλλων οι διάφοροι, εντός και εκτός καφενέδων, κριτικάροντας την εικόνα και τα αποτελέσματα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Αν έπαιζαν αυτοί, οι διάφοροι αυτόκλητοι και μη κριτές -εννοείται ότι είναι δικαίωμα του καθενός να κρίνει και να κατακρίνει- θα έλεγαν κάτι άλλο. Αν η θέση είναι ότι έλειπε η εμπειρία, είναι σαφές ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αφού έπαιξαν και οι παλιότεροι, Οπως για παράδειγμα οι Σωτηρίου, Χριστοφή, Λαίφης, Χάμπος, Αρτυματάς, Κάστανος.

Το θέμα είναι απλό. Οι ποδοσφαιριστές που αποτελούν την ομάδα, είτε νέοι, είτε παλιοί, δεν είναι τόσο  ανταγωνιστικοί όσο ίσως  νομίζουμε.   Ακόμη με  τους συγκεκριμένους  αντίπαλους. Που ανήκουν στη Γ’ Κατηγορία. «Παλιότερα ήμασταν καλύτεροι» αντιτάσσει κάποιος.

Ενδεχομένως ναι. Κατά καιρούς να ήμασταν καλύτεροι. Το 1983 μάλιστα φέραμε ισοπαλία (1-1) με την παγκόσμια πρωταθλήτρια Ιταλία. Ε και; Επί της ουσίας; Γίναμε ποτέ πραγματικά ανταγωνιστικοί ακόμη και όταν παίξαμε στο καλύτερο μας επίπεδο; Κάναμε ποτέ αισθητή την παρουσία μας με πρόκριση σε τελική φάση; Και πέφτουμε και έξω στις εκτιμήσεις μας. Φαίνεται ότι δεν έχουμε πλήρη γνώση των αντικειμενικών συνθηκών και δεν αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος και τις δυνατότητες μας (όπως κάνουμε και στην πολιτική).  Πριν την έναρξη τού Nations League λέγαμε ότι ο θεσμός αποτελεί ευκαιρία για διάκριση και στο τέλος ...πέσαμε κατηγορία.

Ανταγωνιστικοί σε ικανοποιητικό  για μας επίπεδο είμαστε στις διασυλλογικές διοργανώσεις όπου η πλειοψηφία των παικτών που στελεχώνουν τις ομάδες είναι ξένοι.

Όπως δηλώθηκε από την ΚΟΠ σε σχέση με την Εθνική... «θέσαμε μακροχρόνιο σχεδιασμό και πλάνο για να έχουμε αποτελέσματα στο μακρινό μέλλον. Δεν βλέπουμε το αποτέλεσμα εδώ και τώρα, αλλά σε 3-4 χρόνια».

Από τα λόγια στην πράξη, (να φτιάξουμε δηλαδή ανταγωνιστικούς ποδοσφαιριστές), περνάμε ως εξής:

Προχωρούμε μελετημένα, προσεκτικά και σε συνεργασία με τις ομάδες τους στη βελτίωση των πολύ ταλαντούχων νεαρών που υπάρχουν.

Δημιουργούμε δική μας ποδοσφαιρική σχολή όπου θα φοιτά η ελίτ που θα κάνει και τουρνέ στο εξωτερικό για να ανεβάζει επίπεδο ( αυτό που έχω γράψει δεκάδες φορές θα το κάνει η ΚΟΠ στο πλαίσιο του πλάνου της).

Συνεργαζόμαστε ως ομάδες ξεχωριστά με Ακαδημίες του εξωτερικού (στέλνοντας βάσει συμφωνιών παιδιά στο εξωτερικό για ένα χρονικό διάστημα).

Στέλνουμε (σε ατομικό) επίπεδο παιδιά σε ακαδημίες του εξωτερικού ( αυτό δεν είναι εύκολο, υπάρχουν και νομικά κωλύματα και σε τελευταία ανάλυση εναπόκειται στην οικογένεια που έχει παιδί ταλαντούχο).

Και κατά το δυνατό φέρνουμε προπονητές τύπου… Χένινγκ Μπεργκ. Που έχουν την ικανότητα να διακρίνουν το ταλέντο και έχουν… κότσια.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Λίγα και Σταράτα: Τελευταία Ενημέρωση