ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος, Μουντιάλ και ακαδημίες μαζικού αθλητισμού

Χρειαζόμαστε ποδοσφαιριστές που να είναι ανταγωνιστικοί με τους ξένους συνάδελφους τους

Πέτρος Παπαγιώργης

Πέτρος Παπαγιώργης

papagiorgis@sppmedia.com

«Μπορώ να πω με κάθε βεβαιότητα ότι πρόκειται για το καλύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο στην ιστορία. Το ποδόσφαιρο ήταν ο πρωταγωνιστής κι αυτό ήταν η επιτυχία του τουρνουά. Το ποδόσφαιρο… επέστρεψε στη FIFA και η FIFA επέστρεψε στο ποδόσφαιρο. Ευχαριστούμε τους διοργανωτές, όλους τους παίκτες, τους διαιτητές και τους προπονητές».

Έτσι χαρακτήρισε το Μουντιάλ της Ρωσίας λίγο πριν από την ολοκλήρωση του, ο ισχυρός άνδρας της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου.

Το αν ήταν το καλύτερο όλων ή όχι, δεν είναι θέμα που λύνεται σε ένα κείμενο. Όμως αν θέσει κανείς κάποια κριτήρια όπως επίπεδο ποδοσφαίρου, ενδιαφέρον αγώνων, αθλητοπρέπεια και διοργάνωση θα κρίνει ότι το Μουντιάλ που τέλειωσε χθες παίρνει ψηλό βαθμό σε όλους τους τομείς. Το δε σημαντικότερο όλων είναι ότι αναδείχθηκε μέσα από αυτό το τουρνουά, για μια ακόμη φορά, η δύναμη του ποδοσφαίρου. 78,011 εισιτήρια στο «Λουζνικί» και εκατομμύρια κόσμος καρφωμένος στην τηλεόραση. Από όλη την υφήλιο.

Συγκλονιστική εικόνα το βομβαρδισμένο σπίτι στη μαρτυρική Χομς της Συρίας. Εκεί, στα χαλάσματα, μία παρέα ανδρών έστησε μία μικρή τηλεόραση και απόλαυσε τη χαρά του τελικού του Μουντιάλ.

Πέραν του τελικού, πολλές και οι εθνικότητες των φιλάθλων που βρέθηκαν στη Ρωσία όλον αυτόν τον καιρό. Μέσα σε ατμόσφαιρα γιορτής και αλληλεγγύης.

Αναφερόμενος κανείς ειδικά στο χθεσινό τελικό, εκείνο που μπορεί να πει είναι ότι συναντήθηκαν δυο ομάδες, που κατά τη διάρκεια του τουρνουά έδειξαν αγωνιστική ισχύ, αλλά καμία από τις δυο δεν έδειξε καλύτερη της άλλης. Ούτε σε ατομικό, ούτε σε συλλογικό επίπεδο. Ο Εμπαπέ από πλευράς ταλέντου, ( λόγω ηλικίας είναι εύπλαστος ποδοσφαιρικά), υπερτερούσε των λοιπών αλλά μέχρι εκεί. Αυτό το στοιχείο δεν έδινε υπεροχή στους Γάλλους από πλευράς ατομικής ποιότητας. Ήταν ένα ματς όπου η Γαλλία υπερτερούσε στα προγνωστικά, (αυτό σε επίπεδο τελικού είναι πάντοτε θεωρητικό, ακόμη και… στο μπάσκετ, άρα πόσο μάλλον στο ποδόσφαιρο), λόγω του βάρους της φανέλας. Τέλος πάντων, κρίνοντας εκ των υστέρων δίκαια πήρε το ματς και το τρόπαιο η Γαλλία.

Στο πάνελ του ΡΙΚ χθες το βράδυ μαζί με τον συνάδελφο Αντώνη Κωνσταντίνου ήταν οι Ανδρέας Μιχαηλίδης, Σάββας Κωνσταντίνου και Νεόφυτος Λάρκου. Εκφράστηκε η ευχή όπως κάποτε καταφέρουμε ως Κύπρος να λάβουμε μέρος σε τελικούς  Μουντιάλ ή Ευρωπαϊκού. Λέχθηκε και το παράδειγμα της Ισλανδίας των 340 χιλιάδων κατοίκων, που κατάφερε να παίξει σε αμφότερα.

Το θέμα αυτό, όπως σωστά λέχθηκε από τους παριστάμενους, δεν αντιμετωπίζεται με συζήτηση σε τηλεοπτική εκπομπή, ούτε σε συζήτηση γενικότερα. Αντιμετωπίζεται με πράξη, που έχει αυτονόητο στόχο. Να δημιουργήσουμε και εμείς ποδοσφαιριστές ανταγωνιστικούς με τους παίκτες που λαμβάνουν μέρος σε αυτά τα τουρνουά. Και οι τρεις παρόντες στο πάνελ ξέρουν καλά το πώς τα κατάφεραν οι Ισλανδοί.

Ξέρουν πως κατάφεραν με 340 χιλιάδες πληθυσμό να έχουν παίκτες σε προηγμένα πρωταθλήματα. Ας το κάνουμε και μείς. Ας… μορφώσουμε τους μικρούς ποδοσφαιρικά. Είτε φτιάχνοντας δικό μας ποδοσφαιρικό σχολείο, (για την ΚΟΠ ο λόγος), είτε στέλνοντας τους σε ξένα… σχολεία. Δεν κάνουμε Εθνική ομάδα για Μουντιάλ και Γιούρο με ακαδημίες για μαζικό αθλητισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Λίγα και Σταράτα: Τελευταία Ενημέρωση

X