ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δοκιμάζεται το VAR και δοκιμάζει τα νεύρα μας

Τα σοβαρά λάθη έχουν θορυβήσει τη ΦΙΦΑ, που άρχισε ήδη να διερευνά το τι πήγαίνει λάθος

Η ΦΙΦΑ διερευνά την μέχρι τώρα προφανή αποτυχία του Video Assistant Referee στο Παγκόσμιο Κύπελο της Ρωσίας. Ναι, μπορεί ο καθένας, και πολύ περισσότερο ο πρόεδρος Ινφαντίνο, υπέρμαχος της δοκιμαστικής εφαρμογής του VAR, να διαπίστωσε ότι κραυγαλέες περιπτώσεις λανθασμένων αποφάσεων έχουν κλονίσει την αξιοπιστία της συμμετοχής της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο και ειδικότερα στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση.

Περιπτώσεις, γιά παράδειγμα, όπως ένα ξεκάθαρο φανερό δεύτερο πέναλτι γιά την Αργεντινή, ένα άκυρο γκολ γιά την Ελβετία στον αγώνα με τη Βραζιλία, ένα ξεκάθαρο πέναλτι γιά τη Βραζιλία στον ίδιο αγώνα, δυό εμφανέστατες περιπτώσεις πέναλτι γιά την Αγγλία στον αγώνα με την Τυνησία και μιά κραυγαλέα φάση δεύτερου πέναλτι που έβγαζε μάτια γιά την Αίγυπτο εναντίον της Ρωσίας, έχουν μαζέψει μαύρα σύνεφα πάνω στον ουρανό του VAR, της μεγάλης ελπίδας γιά περισσότερη δικαιοσύνη στο ποδόσφαιρο! Η ΦΙΦΑ είναι γνωστό πως έχει επενδύσει πολλά στην τεχνολογία και πως επιθυμεί να τη δει το ταχύτερο δυνατό να εφαρμόζεται στο ποδόσφαιρο, ως βοηθητικός παράγοντας γιά τη διαιτησία, που παντού και πάντοτε είναι στο στόχαστρο γιά τα πολλά και μεγάλα λάθη της, ανθρώπινα και μη.

Image result for var mundial

Μπορεί σε τρεις τουλάχιστο περιπτώσεις μέχρι τώρα στο ΠΚ της Ρωσίας να έχει αποδοθεί δικαιοσύνη και να αναμένεται ότι θα συμβεί το ίδιο και σε άλλες περιπτώσεις στη συνέχεια, όμως η επιστολή της Βραζιλίας στη ΦΙΦΑ και τα παράπονα του Κέιν γιά τα πέναλτι που έγιναν σε βάρος του και δεν δόθηκαν, έχουν ήδη θορυβήσει τους ιθύνοντες της Διεθνούς Συνομοσπονδίας, που άρχισαν να διερευνούν τι πήγε μέχρι τώρα λάθος στο δοκιμαστικό VAR της Ρωσίας και φυσικά να προσπαθήσουν το διορθώσουν! Ως τώρα, η οργή του φίλαθλου κόσμου και των εμπλεκόμενων ομάδων γιά την αποτυχία στη συνεργασία του VAR με τους διαιτητές και τη μη αποφυγή μεγάλων λαθών, είναι δεδομένη, σε σημείο που δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν γιά ένα VAR γκάφα!

Στη ΦΙΦΑ έχουν πεισθεί ότι στο ΠΚ υπάρχει ένα αλαλούμ που έχει συγχίσει τους φιλάθλους στα στάδια και τους τηλεθεατές, που βλέπουν διαιτητές να μη δέχονται τη συμβουλή της ομάδας που χειρίζεται το VAR να ξαναδούν τη φάση ή την ομάδα του VAR να διστάζει να προχωρήσει σε συμβουλή προς τους διαιτητές να δουν τη φάση στο μόνιτορ του γηπέδου. Κι' εδώ προκύπτει το ερώτημα κατά πόσο ο διαιτητής θα πρέπει να συμμορφώνεται υποχρεωτικά προς τη συμβουλή ή την παρότρυνση του VAR να ξαναδεί τη φάση και φυσικά κατά πόσο το VAR θα πρέπει να επεμβαίνει πάντοτε σε ξεκάθαρες περιπτώσεις, στα πλαίσια συμβουλής ή παρότρυνσης προς το διαιτητή να δει στο μόνιτορ τη φάση και ανάλογα να αποφασίσει! Μέχρι τώρα δεν έχει ξεκαθαρίσει κατα πόσο υπάρχει όντως ενδοεπικοινωνία μεταξύ των δυό πλευρών σε κρίσιμες φάσεις.

Image result for var mundial

Δεν υπάρχει πιά αμφιβολία ότι έχει κλονισθεί η εμπιστοσύνη προς μιά καινοτομία που υποτίθεται πως ήρθε γιά να βοηθήσει τους διαιτητές να αποδίδουν περισσότερη δικαιοσύνη στο ποδόσφαιρο. Τον τελευταίο λόγο, ως απόλυτοι άρχοντες τον είχαν πάντοτε, τον τελευταίο λόγο έχουν και τώρα που στη ζωή τους μπαίνει το VAR. Όμως, είναι εθαρρυντικό το γεγονός ότι αξιολογείται από τη ΦΙΦΑ η μέχρι τώρα εφαρμογή του στο ΠΚ και ότι αναμένεται να γίνουν διορθωτικές κινήσεις. Επιβάλλεται να ξεκαθαρίσουν ορισμένα πραγματα γύρω από το VAR, διαφορετικά όλο και περισσότερο θα συνεχίζονται τα σοβαρά λάθη των διαιτητών, που έτσι κι' αλλιώς πάντα υπήρχαν, και ταυτόχρονα θα δικαιώνεται η ΟΥΕΦΑ και ο πρόεδρος Τσέφεριν, που πάντα εξέφραζε τις επιφυλάξεις της γιά τη χρήση του VAR και δήλωνε πως είναι ακόμα νωρίς γιά κάτι τέτοιο ή πως πρέπει να δοκιμαστεί πρώτα πάνω σε πιό εξαντλητική βάση, μέχρι να ανοίξει ο δρόμος προς οριστική εφαρμογή του.

Image result for var mundial

Προς το παρόν, το ΠΚ της Ρωσίας έχει εγκλωβιστεί σε σοβαρά διαιτητικά λάθη και στην απαισιόδοξη προοπτική να μειωθούν. Και επειδή ο φίλαθλος κόσμος δεν είναι σωστά και επαρκώς ενημερωμένος γιά το πως και πότε εφαρμόζεται το VAR, τα δεδομένα χειροτερεύουν και η σύγχιση επιτείνεται. Ας δούμε τώρα, πως λειτουργεί το VAR.. Το σύστημα ενεργοποιείται σε 4 τύπους φάσεων και μόνο όταν πρόκειται γιά φάσεις στις οποίες έχει προκύψει "ξεκάθαρο και προφανές σφάλμα" από το διαιτητή, σύμφωνα με την οδηγία της ΦΙΦΑ. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, πχ αν σημειώθηκε άλλου είδους φάση ή αν το σφάλμα δεν είναι ξεκάθαρο, τότε ο διαιτητής δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει τη δύναμη των replay του VAR.

Image result for var mundial

Οι 4 τύποι φάσεων που επιτρέπουν τη χρήση VAR είναι η επίτεύξη τέρματος και αν είναι έγκυρο, ο καταλογισμός ή όχι πέναλτι και αν ήταν σωστή η απόφαση του διαιτητή, η αποβολή ή μη ποδοσφαιριστή και αν ήταν σωστή η απόφαση του διαιτητή και ο "κιτρινισμός" ή η αποβολή λάθος παίκτη ή η αμφιβολία του διαιτητή γιά τον παραβάτη παίκτη.

Αν προκύψει ξεκάθαρο και προφανές σφάλμα σε μιά από τις 4 αυτές φάσεις, υπάρχουν 3 βήματα στην εφαρμογή του VAR. Στο πρώτο, ο διαιτητής του αγώνα ενημερώνει το διαιτητή ή τους διαιτητές video ότι μιά φάση ή ένα περιστατικό πρέπει να αναθεωρηθεί ή και το αντίθετο: Ο διαιτητής ή οι διαιτητές VAR προτείνουν στον διαιτητή του αγώνα την αναθεώρηση μιάς φάσης. Στο δεύτερο βήμα, οι διαιτητές video ξαναβλέπουν τη φάση από τις οθόνες τους και συμβουλεύουν το διαιτητή του αγώνα μέσω ενδοεπικοινωνίας γιά το τι δείχνουν τα τηλεοπτικά πλάνα και τα replay. Στο τρίτο βήμα, ο διαιτητής του αγώνα αποφασίζει να δει κι' ο ίδιος τη φάση, μέσω της οθόνης που υπάρχει στην άκρη του γηπέδου πριν αποφασίσει ή δέχεται την εισήγηση του VAR και προβαίνει στην κατάλληλη ενέργεια.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
X