ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΑΠΟΕΛ: Τραμετσάνι, που το πας;

Το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τις απώλειες, την αγωνιστική ασυνέπεια αλλά και την έλλειψη σταθερότητας και αγωνιστικής πειθαρχίας, αναλογεί στον Ιταλό προπονητή

Γιώργος Παττίχης

Γιώργος Παττίχης

pattichis@sppmedia.com

Τα συνεχή σκαμπανεβάσματα στην απόδοση του ΑΠΟΕΛ, από τον Ιανουάριο και μετά, έχουν ως αποτέλεσμα να χάσει το πλεονέκτημα του έναντι των ανταγωνιστών του για τον τίτλο. Μια ματιά στα Μέσα Κοινωνικής δικτύωσης, δείχνει ότι οι οπαδοί της Λευκωσιάτικης ομάδας ανησυχούν για την προοπτική και προβληματίζονται για την αστάθεια της ομάδας αλλά και την γενικότερη… ασυνέπεια της.

Χαρακτηριστικό της κάμψης των «γαλαζοκιτρίνων» είναι και το γεγονός ότι έχασαν 7 από τους 9 βαθμούς στους τρεις τελευταίους εντός έδρας αγώνες τους (ισοπαλία με Αλκή, ήττα από Πάφο και ισοπαλία με ΑΕΚ), ενώ η ισοπαλία με τη Νέα Σαλαμίνα (1-1) στην πρεμιέρα της τελικής φάσης είναι η μεγαλύτερη «γκέλα» των πρωταθλητών σε τελική φάση, μετά την εντός έδρας ήττα (1-2) από τον Ερμή το 2014!

Η ανησυχία και ο προβληματισμός των οπαδών του ΑΠΟΕΛ που δημιουργήθηκε μετά τις εντός έδρας απρόσμενες ισοπαλίες με Αλκή και Πάφο, «γιγαντώθηκε» μετά το στραβοπάτημα στο «Αμμόχωστος» το Σάββατο (2/3), αφού βλέπουν την ομάδα τους να δείχνει μια παράξενη αγωνιστική συμπεριφορά με πολλά ψεγάδια, αγωνιστική απειθαρχία αλλά και έλλειψη πάθους και αποφασιστικότητας. Κάποιες εκλάμψεις μέσα στα παιχνίδια από εμπνεύσεις κάποιων παικτών, δεν αρκούν για να διατηρήσει ο ΑΠΟΕΛ τα κεκτημένα του.

Εμμονές σε σύστημα και πρόσωπα

Άποψη μου είναι ότι το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τις απώλειες του ΑΠΟΕΛ, την αγωνιστική ασυνέπεια του αλλά και την έλλειψη σταθερότητας και αγωνιστικής πειθαρχίας, αναλογεί στον Πάολο Τραμετσάνι. Ο Ιταλός προπονητής επιμένει πεισματικά σ’ ένα αγωνιστικό σύστημα το οποίο κάνει την ομάδα προβλέψιμη και αναποτελεσματική. Επίσης επιμένει να χρησιμοποιεί (άπειρους) παίκτες που δεν είναι σε καλή αγωνιστική κατάσταση (Νατέλ, Καζού) και να αφήνει εκτός ομάδας παίκτες με πολύ μεγάλη προσωπικότητα και τεράστιες παραστάσεις (Εφραίμ, Μοράις, Αλωνεύτης).

Πιο συγκεκριμένα ο κ.Τραμετσάνι δείχνει να έχει εμμονές με κάποιους παίκτες. Στους τελευταίους δύο μήνες, ο Νατέλ για παράδειγμα, είναι πολύ πίσω σε σχέση με τις δυνατότητες του. Ο ξένος τεχνικός όμως επιμένει να τον έχει στην ενδεκάδα αφήνοντας στον πάγκο παίκτες που είχαν μεγάλη συμβολή στην κατάκτηση των τελευταίων τίτλων πρωταθλήματος. Αναφερόμαστε βέβαια στους Εφραίμ και Αλωνεύτη. Τον δεύτερο λες και τον ξέχασε ενώ τον πρώτο τον θυμάται κάθε φορά που θα στραβώσει ένα αποτέλεσμα. Τον βάζει στο παιχνίδι στο τελευταίο τέταρτο και είτε πάει καλά είτε όχι, στο επόμενο ματς, ξεκινά πάντα ο… Νατέλ!

Εφραίμ και Νατέλ

Στην 21η αγωνιστική, στο εντός έδρας ντέρμπι με την ΑΕΚ, θυμήθηκε τον Εφραίμ στο 80’ και ενώ έχανε με 2-0... Ο Κύπριος διεθνής με δύο ασίστ στον Μπέζιακ, συνέβαλε τα μέγιστα στο να σωθεί ένας τουλάχιστον βαθμός, βγάζοντας και τον προπονητή του από μια πολύ δύσκολη θέση. Ο Τραμετσάνι τον αντάμειψε. Δεν τον έβαλε ούτε λεπτό στον επόμενο αγώνα… Ναι, βέβαια, ο Νατέλ, παρέμεινε σταθερός στην ενδεκάδα!

Ο τεχνικός ηγέτης των «γαλαζοκιτρίνων» δικαιολόγησε τις συνεχόμενες απώλειες με Αλκή και Πάφο κάνοντας λόγο για κλειστές, με πολλούς παίκτες, άμυνες. Το Σάββατο όμως η Νέα Σαλαμίνα στο «Αμμόχωστος», κάθε άλλο παρά κλειστά έπαιξε. Και όμως ο ΑΠΟΕΛ κατάφερε απλά να έχει κατοχή μπάλας και δύο τελικές προσπάθειες περισσότερες από την αντίπαλο του. Αυτό όμως που έκανε σε όλους εντύπωση είναι ότι η «αδιάφορη» Νέα Σαλαμίνα είχε μεγαλύτερο πάθος και ενέργεια στο παιχνίδι της από την ομάδα του Τραμετσάνι.

«Ξέχασε» τον Μοράις!

Στο ντέρμπι με τον Απόλλωνα στο Τσίρειο, ξεχώρισε το δίδυμο Γκέντσογλου – Σόουζα. Όλοι δώσαμε τα εύσημα στον Ιταλό προπονητή για την επιλογή του. Ο Βραζιλιάνος ήταν τιμωρημένος (με κάρτες) και δεν έπαιξε με Νέα Σαλαμίνα. Ο Τραμετσάνι είχε την έμπνευση να βάλει τον Ζαχίντ (!) δίπλα από τον Γκέντσογλου με αποτέλεσμα να χάσει το κέντρο. Πολλές φορές φαινόταν ότι μόνο ο Γκέντσογλου έπαιζε στην μεσαία γραμμή! Ο Ζαχίντ έβαλε το γκολ, είχε μια πολύ σπουδαία ευκαιρία (δοκάρι) για άλλο ένα τέρμα, αλλά στο κέντρο δεν βοήθησε. Ο αρχηγός της ομάδας Νούνο Μοράις, ο οποίος δείχνει να παραμένει ακμαίος, έμεινε να «βράζει» τον πάγκο…

Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι δεν αποδίδει πλέον το σύστημα με τους τρεις αμυντικούς και τους δύο παίκτες που παίζουν «φουλ μπακ», δηλαδή καλύπτουν την πλευρά τους από την άμυνα μέχρι και την επίθεση. Ο κ. Τραμετσάνι προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τον Γιάκολις ως δεξί μπακ-χαφ αλλά χωρίς επιτυχία. Είναι σπουδαίος παίκτης ο Γιάκολις αλλά όχι γι’ αυτόν τον ρόλο.

Ο καθένας για τον εαυτό του!

Στο παιχνίδι με τη Νέα Σαλαμίνα παρατηρήθηκε και ένα πολύ άσχημο φαινόμενο. Μας φάνηκε ότι ο κάθε παίκτης έπαιζε για τον εαυτό του και όχι για την ομάδα. Ειδικά ο Τάμαρι ήταν προκλητικός. Ο Ιορδανός έκανε στο τέλος και μια απερίσκεπτη ενέργεια που θα μπορούσε να του έφερνε πολύ βαριά τιμωρία στην πιο κρίσιμη φάση του πρωταθλήματος.

Μπορεί να το αλλάξει...

Πιστεύουμε ότι είναι δουλειά και ευθύνη του προπονητή να εμπνέει και να καθοδηγεί τους παίκτες του, ιδιαίτερα τους πιο νέους και να προάγει το ομαδικό πνεύμα. Εγωισμοί και εμμονές μόνο καταστροφικές συνέπειες έχουν. Ο κ. Τραμετσάνι έχει το «πλουσιότερο» και ποιοτικότερο δυναμικό στην διάθεση του. Αν το αξιοποιήσει σωστά (και δίκαια), θα αυξήσει τις πιθανότητες να υλοποιήσει τον στόχο της κατάκτησης του τίτλου. Αν όμως συνεχίσει με πείσμα να επαναλαμβάνει τα λάθη του, θα κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο του και θα βάλει τον ΑΠΟΕΛ σε μεγάλες περιπέτειες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Επισημάνσεις: Τελευταία Ενημέρωση

ΑΠΟΕΛ: Για να γυρίσει ο… Θρύλος

ΑΠΟΕΛ: Για να γυρίσει ο… Θρύλος

Οι «γαλαζοκίτρινοι» καλούνται να αποδείξουν ότι διαθέτουν ακόμα την ποιότητα, τις δυνατότητες και τον χαρακτήρα για ν’ αλλάξουν ...
Γιώργος Παττίχης
 |  ΑΠΟΕΛ