ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εμείς και αν χρειαζόμαστε το VAR

Τα ταμπού στο ποδόσφαιρο ανέκαθεν υπήρχαν στα συντηρητικά μυαλά που διαφεντεύουν το ποδόσφαιρο

Πανίκος Κωνσταντίνου

Πανίκος Κωνσταντίνου

constantinoup@sppmedia.com

Από την ημέρα που γεννήθηκε το ποδόσφαιρο ήταν φλομωμένο στα ταμπού. Όχι το ίδιο δεν φταίει σε τίποτα, αλλά από τους ανθρώπους που το επινόησαν. Στην αρχή ήταν άθλημα της αριστοκρατίας και σιγά, σιγά με τη νίκη των εργατών στο Σικάγο για το οχτάωρο στη γέννηση της εκβιομηχάνισης, ο λαός το πήρε στα χέρια του.

Άγγλοι ναύτες έπαιζαν ποδόσφαιρο στα λιμάνια της κάθε ηπείρου διαδίδοντας το, στην πρώτη παγκοσμιοποίηση επί γης. Και ήρθε το δεύτερο ταμπού από τα πολλά που κουβαλάει. Μπάλα έπαιζαν μόνο οι λευκοί. Έφταναν στο σημείο οι Βραζιλιάνοι πρώην σκλάβοι να βάφονται με πούδρα για να φαίνονται λευκοί και έτσι να μπορούν να αγωνιστούν στις ομάδες της χώρας. Τα χρόνια πέρασαν και για δεκαετίες, οι γυναίκες δεν είχαν θέση, στις εξέδρες, πόσο μάλλον σε πόστα, όπως τα προπονητικά επιτελεία ή στις διοικήσεις. Ένα από τα μεγαλύτερα ταμπού ήταν και ίσως παραμένει η παρουσία ψυχολόγου. Τελευταίως υπάρχουν αρκετοί αθλητικοί ψυχολόγοι αν και πρώτα τους υποδέχτηκαν σε άλλα αθλήματα και μετά στο ποδόσφαιρο. Ως συνήθως αυτό ακολουθεί. Τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα προς ενίσχυση της δικαιοσύνης βρήκαν πρόσφορο έδαφος πρώτα σε άλλα αθλήματα. Βρήκαν ανταπόκριση σε αθλήματα με μεγαλύτερη προοδευτικότητα μυαλών απ’ ότι η συντηρητική αύρα που επικρατεί στο ποδόσφαιρο γιατί δήθεν χάνεται η «μαγεία».

Αυτό φαίνεται και το πόσο δύσκολη είναι η κατανόηση ενός συστήματος που ήρθε με σκοπό να μειώσει τα λάθη στο χώρο του ποδοσφαίρου. Το περιβόητο VAR. Η αλήθεια είναι πως αφού έφερε γαλήνη στα Αμερικάνικα ομαδικά αθλήματα, αφού οι Ευρωπαίοι παρακολουθούσαν χρόνια αθλήματα όπως το τένις, το βόλεϊ ή το μπάσκετ να έχουν εισάγει μια τεχνολογική καινοτομία που τους έδωσε την ευκαιρία να απονείμουν όσο το δυνατό περισσότερη δικαιοσύνη, στο χώρο του ποδοσφαίρου εισάχθηκε επίσημα μόλις το 2018 στο παγκόσμιο κύπελλο της Ρωσίας. Έστω και καθυστερημένα μπήκε και στις ελιτίστικες εθνικές ομοσπονδίες και στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Απόλυτα φυσιολογικό και στο νησί μας που δε φημίζεται για την προοδευτικότητα των ανθρώπων του, η εισαγωγή του VAR πριν καλά, καλά, εφαρμοστεί οι πλείστοι που απασχολούνται σε αυτό, αλλά και αρκετά μεγάλη μερίδα φιλάθλων στέκει απέναντι του. Ο λόγος δεν έχει να κάνει με τη χρησιμότητα του αλλά με την αξιοποίηση του. Αναφερόμαστε σε ένα μηχανισμό ο οποίος ελέγχεται από τον άνθρωπο. Πιθανό λόγω και της μεγάλης προκατάληψης που υπάρχει μεταξύ μας, να τυγχάνει αυτής της αντιμετώπισης. Ωστόσο, οφείλουμε να δώσουμε χρόνο, και να αυξήσουμε παράλληλα τις εργατοώρες προς τους κάθε υπεύθυνους για την εκμάθηση του. Πρόκειται για ένα εργαλείο που μας ταιριάζει απόλυτα. Ένα εργαλείο που μειώνει τις γηπεδικές απατεωνιές, τις ποδοσφαιρικές κουτοπονηριές, τα διαιτητικά ξεγελάσματα, και την ψευδομαγκιά στις περιοχές. Ότι ακριβώς είχαμε μέχρι σήμερα, εκεί που ο διαιτητής δε θα μπορεί να κομπάζει και ο ποδοσφαιριστής δε θα μπορεί να κρυφτεί. Αν οι απαθείς, οι φλεγματικοί Άγγλοι δεν χρειάζονταν τόσο πολύ το VAR και όμως το αξιοποιούν, εμείς θα έπρεπε τρεις φορές περισσότερο να το επιζητάμε.

Οφείλουμε, να περιβάλουμε το νέο τεχνολογικό σύστημα με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ενισχύοντας την απονομή δικαιοσύνης σε ένα χώρο που για δεκαετίες δεν ακροβατεί σε γκρίζες ζώνες αλλά περισσότερο ρέπει προς τη μαύρη. Είναι ο μοναδικός τρόπος να συγκρατηθεί η μαζική έως και ορμητική αποχώρηση φιλάθλων από τα γήπεδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Στα Τσιμέντα: Τελευταία Ενημέρωση