ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Παναγιώτου: «Σοφό να διακοπεί οριστικά το πρωτάθλημα»

Οριστική διακοπή ή μεταγενέστερη ολοκλήρωση του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος στην Κύπρο;

Με γραπτή του δήλωση, ο πρώην πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Λεμεσού, πρώην υπέυθυνος ιατρικού τιμ της Ομόνοιας και της ΑΕΛ και καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεμιστήμιο Κύπρου, Γιώργος Παναγιώτου, εκφράζει τις δικές του θέσεις ως προς το κατά πόσον θα πρέπει να συνεχιστεί ή να διακοπεί οριστικά το πρωτάθλημα.

Αναλυτικά:

Οριστική διακοπή ή μεταγενέστερη ολοκλήρωση του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος στην Κύπρο;

Oι προσεγγίσεις είναι πολυδιάστατες. Aφορούν κυρίως στα ακόλουθα ζητήματα:

Οργανωτικό σκέλος, οικονομικό σκέλος, νομικό σκέλος, προπονητικό σκέλος (τακτική και φυσική κατάσταση κ.α.), ασφάλεια και υγεία και λοιπά πρακτικά ζητήματα.

Για οποιαδήποτε απόφαση χρειάζεται οργανωμένη ιεράρχηση της προσέγγισης. Αδιαμφησβήτητα και αδιαπραγμάτευτα βασικότερο όλων η ασφάλεια και η υγεία των αθλητών και όλων των λοιπών συντελεστών.

Στο παρόν στάδιο στην Κύπρο, δεν παρατηρείται περιορισμός του ρυθμού εξάπλωσης της νόσου. Ακόμη και οι ρυθμοί αυτοί να κορυφωθούν μέσα στις επόμενες 2 εβδομάδες ως αποτέλεσμα των αυστηρών μέτρων τα οποία έχουν πρόσφατα εφαρμοστεί, δεν προβλέπεται να υπάρξει σημαντική χαλάρωση των περιορισμών μέχρι το τέλος Απριλίου τουλάχιστον.

Στο καλύτερο σενάριο χαλάρωσης των μέτρων εντός Μαΐου, λογικά δεν επίκειται άμεσα πλήρης άρση των συστάσεων περί φυσικής επαφής, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση το ενδεχόμενο εκ νέου έξαρσης είναι, πιθανά, ορατό. Σημειώνεται ό,τι η προσπάθεια η οποία γίνεται μέσω των προληπτικών μέτρων, στοχεύει σε περιορισμό του ρυθμού εξάπλωσης της νόσου (flattening the curve), με κύριο στόχο οι μονάδες υγείας να μπορούν να χειριστούν τα σοβαρά, κυρίως, κρούσματα τα οποία προκύπτουν, χωρίς αυτό να υποδηλώνει μικρότερη επιρρέπεια ή διαφοροποίηση της έκβασης σε όποιον εκτίθεται (κυρίως άτομα υψηλού κινδύνου). Με πιο απλά λόγια το σύστημα υγείας, στο ενδεχόμενο επιτυχούς ελέγχου του ρυθμού εξάπλωσης, θα είναι σε θέση να διαχειριστεί καλύτερα τα κρούσματα τα οποία τότε θα προκύπτουν στο βαθμό που είναι αυτό εφικτό. Συνεπώς, ο μήνας Μάιος φαίνεται να είναι μήνας ιδιαίτερης επιφύλαξης.

Το ποδόσφαιρο, αφορά σε άθλημα επαφής (έντονα μικτών αερόβιων και αναερόβιων απαιτήσεων από πλευράς μεταβολικής επιστράτευσης) και υπό αυτή τη φύση διεξάγεται και η προπονητική του προετοιμασία. Κάθε άλλη προσέγγιση ατομικής εκγύμνασης στο σπίτι, ενώ είναι σε θέση να περιορίσει σε κάποιο βαθμό τις σημαντικές απώλειες στη φυσική κατάσταση είναι, ωστόσο, μη συμβατή με τις απαιτήσεις του αθλήματος (για λόγους που μπορούν να αναλυθούν εκτενέστερα) και συνεπώς σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά την προπόνηση εντός γηπέδου.

Σε ενδεχόμενο επανέναρξης του πρωταθλήματος, θα χρειαστεί εκ νέου προετοιμασία τουλάχιστον ενός μήνα χωρίς να είναι δεδομένο ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια εντός Μαΐου ένεκα του ενδεχομένου μόλυνσης (λόγω σωματικών επαφών εντός γηπέδου κατά την προπόνηση και λόγω της χρήσης κοινόχρηστου εξοπλισμού και υποδομών (υγιεινής, αποθεραπείας, επιστημονικής υποστήριξης κ.α.). Άρα, σε ένα καλό σενάριο η προετοιμασία θα μπορούσε να ξεκινήσει τον Ιούνιο και οι αγώνες μάλλον προς τα τέλη του μήνα (κάτι που και η UEFA εντάσσει ανάμεσα στα σενάρια τα οποία μελετά).

Αυτό, θα μπορούσε οργανωτικά να υποστηριχθεί με τις όποιες χρονικές επιπτώσεις θα επιφέρει στην έναρξη του πρωταθλήματος της επόμενης αγωνιστικής περιόδου 2020-21. Αυτό, ωστόσο, είναι σχεδόν αδύνατο να ισχύει στην Κύπρο παρά μόνο σε βόρειες ευρωπαϊκές χώρες με πιο ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες. Οι κλιματολογικές συνθήκες της Κύπρου το καλοκαίρι (θερμοκρασία – υγρασία) είναι τέτοιες, που είναι δεν εμπίπτουν στις διεθνείς επιστημονικές συστάσεις σε ότι αφορά στη διεξαγωγή υπαίθριας αγωνιστικής δράσης έντονων απαιτήσεων (όπως ακριβώς είναι το ποδόσφαιρο). Συνεπώς, ακόμη και αν κάθε κίνδυνος περί ενδεχόμενης μόλυνσης εκλείψει παντελώς εντός Μαΐου, οι ποδοσφαιριστές στην Κύπρο θα έρθουν αντιμέτωποι με ένα άλλο σημαντικό για την υγεία τους επιβαρυντικό παράγοντα. Αυτός είναι ο αυξημένος κίνδυνος πρόκλησης θερμικών βλαβών / παθήσεων, οι οποίες δύναται να είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για την υγεία των αθλητών. Συγκεκριμένα, όταν θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος υπερβαίνει τους 41°C - 42°C λόγω περιβαλλόντων επιδράσεων, ασκησιογενούς θερμογένεσης και ατομικών περιορισμών θερμορύθμισης, μπορεί να προκληθεί μετουσίωση πρωτεϊνικών δομών του σώματος με πιθανές ιστικές βλάβες και θάνατο.

Κατά την προσωπική μου, λοιπόν, άποψη, σε ότι τουλάχιστον αφορά στην Κύπρο, θα ήταν σοφό να διακοπεί οριστικά το πρωτάθλημα και ας αποφασίσουν οι αρμόδιοι για το τι θα ισχύσει σε σχέση με τελικές κατατάξεις και ανάδειξη πρωταθλητών, κυπελλούχων και εκπροσώπηση (όταν αυτό καταστεί εφικτό σε διεθνείς διοργανώσεις). Εκτός και αν εξεταστούν άλλες λύσεις, πρακτικά ωστόσο αδύνατες, όπως είναι η μεταφορά των κυπριακών αγώνων (και προπονήσεων) σε χώρες που κλιματολογικά το ευνοούν.

Α Κατηγορία: Τελευταία Ενημέρωση