ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Τοφίκ Μπαχράμοφ»: Ανατριχιαστικές κι ενδιαφέρουσες ιστορίες

Η Ομόνοια σε ένα γήπεδο που... κουβαλάει στα τσιμέντα του απίστευτα περιστατικά

24sports team

info@24sports.com.cy

Η Oμόνοια απόψε (25/11 - 19:45) θα αντιμετωπίσει την Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν και αν λάβουμε υπόψη τις αναφορές του προπονητή της Χένινγκ Μπεργκ (δες εδώ), κίνητρα υπάρχουν για να επιδιώξουν τη νίκη οι πράσινοι που θα είναι η πρώτη τους στους ομίλους του Europa Conference League (αν τα καταφέρουν), απέναντι σε μία ποιοτική ομάδα σε «καυτή» και αφιλόξενη έδρα. Εν υπενθυμίζουμε ότι δέλεαρ αποτελεί και το οικονομικό όφελος

Το «Τοφίκ Μπαχράμοφ» αναμένεται πως θα υποδεχθεί χιλιάδες Αζέρους οπαδούς της Καραμπάχ (πάνω από 10.000 σίγουρα) οι οποίοι θα δημιουργήσουν εκ νέου «καυτή» ατμόσφαιρα όπως κάνουν ανέκαθεν, αλλά όπως έκαναν τον Αύγουστο με την ΑΕΛ και προ διετίας όταν ο ΑΠΟΕΛ αντιμετώπισε την προαναφερθείσα ομάδα στο ίδιο γήπεδο.

Μπορεί να πει κανείς ότι υπήρχε εχθρικό κλίμα απέναντι σε όσες κυπριακές ομάδες έπαιξαν στο Αζερμπαϊτζαν (απέναντι σε Καραμπάχ και Καμπάλα), οπόταν οι ποδοσφαιριστές του Μπεργκ θα έχουν και αυτήν την πρόκληση εναντίον τους. Οι Αζέροι έδειξαν ήδη της προθέσεις τους αρκετές φορές κατά την προϊστορία με κυπριακές ομάδες και οι πράσινοι θα κληθούν να αναχαιτίσουν και τις όποιες προκλήσεις προκύψουν από τις κερκίδες.

Χτίστηκε από Γερμανούς φυλακισμένους

Το «Τοφίκ Μπαχράμοφ» έχει μία ενδιαφέρουσα ιστορία. Αρχικά χτίστηκε το 1951 από Γερμανούς που ήταν φυλακισμένοι μετά από τον β’ παγκόσμιο πόλεμο και η πρώτη ονομασία ήταν «Ιωσήφ Στάλιν». Αυτό το όνομα έμεινε μέχρι και το 1956 όταν η ονομασία πλέον άλλαξε σε Βλαντίμιρ Λένιν μέχρι και το 1993. Τότε ήρθε η τρίτη και η τελευταία αλλαγή ονομασίας.

Ο διάσημος Αζέρος διαιτητής

Αν αναρωτιέται κανείς από πού πήρε το στάδιο το τελευταίο του όνομα, τότε η απάντηση είναι από τον διάσημο Αζέρο διαιτητή (και πρώην Σοβιετικό ποδοσφαιριστή) Τοφίκ Μπαχράμοφ που απεβίωσε το 1993. Έκτοτε λοιπόν έχει αυτή την ονομασία και είναι ένα γήπεδο το οποίο χρησιμοποιεί και η Νέφτσι Μπακού.

Επόπτης που βοήθησε την Αγγλία να κατακτήσει Μουντιάλ

Το ρολόι στο Γουέμπλεϊ έδειχνε το 101ο λεπτό της παράτασης εκείνο το καλοκαιρινό βράδυ της 30ής Ιουλίου 1966. Ο Τζεφ Χαρστ παίρνει την πάσα από τον Μπολ, γυρίζει το σώμα του και πέφτοντας σουτάρει. Η μπάλα χτυπάει στο εσωτερικό της δοκού και σκάει στη γραμμή του τέρματος του Χανς Τιλκόφσκι. Ο ελβετός διαιτητής Γκότφριντ Ντινστ δεν έχει καθαρή εικόνα και κατευθύνεται προς τον Αζέρο (σοβιετικό τότε) επόπτη Τόφικ Μπαχράμοφ, ο οποίος όμως ήδη έχει μπει στο γήπεδο και δείχνει σέντρα στην πιο αμφιλεγόμενη φάση στην ιστορία των τελικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Λατρεύεται ως εθνικός ήρωας

Η Αγγλία προηγείται 3-2 της Δυτικής Γερμανίας και στο φινάλε ο Χαρστ γράφει τον επίλογο με ένα τρίτο προσωπικό γκολ (4-2) χαρίζοντας το πρώτο και μοναδικό μέχρι σήμερα τρόπαιο στην πατρίδα του. Ο Μπαχράμοφ (που δεν είχε μετρήσει στην ίδια διοργάνωση γκολ της Ελβετίας στο ματς με την Ισπανία ως πρώτος διαιτητής), ο οποίος είχε γίνει διαιτητής FIFA μόλις δύο χρόνια πριν από το Μουντιάλ του 1966, λατρεύεται ως εθνικός ήρωας στην πόλη του το Μπακού και είναι ο μοναδικός διαιτητής στον κόσμο που έχει δώσει το όνομά του σε ποδοσφαιρικό γήπεδο.

Χάρις σε αυτόν το Αζερμπαϊτζάν έγινε γνωστό σε όλη την υφήλιο

«Για μας είναι ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους της χώρας, αφού χάρις σε αυτόν το Αζερμπαϊτζάν έγινε γνωστό σε όλη την υφήλιο. Πολλοί τουρίστες που επισκέπτονται την πατρίδα μας στη λίστα με τα αξιοθέατα που έχουν τσεκάρει να δουν είναι και το εθνικό στάδιο όπου δεσπόζει το άγαλμα του αζέρου διαιτητή. Φανταστείτε ότι η ονομασία του γηπέδου ήταν αρχικά Στάδιο Στάλιν, στη συνέχεια Στάδιο Λένιν αλλά όταν πέθανε το 1993 ο δικός μας διαιτητής μετονομάστηκε σε Στάδιο Τόφικ Μπαχράμοφ», λέει ξεναγώντας μας στους χώρους του η Αζέρα Ναργκίς Σαλίμοβα, μέλος της οργανωτικής επιτροπής που στη διάρκεια των αγώνων δούλευε στο στάδιο αυτό όπου φιλοξενήθηκαν οι αγώνες τοξοβολίας.

Από ποδοσφαιριστής... διαιτητής

Ο Τόφικ Μπαχράμοφ (γεννημένος στο Μπακού το 1926) λάτρευε από μικρός το ποδόσφαιρο και είχε αρχίσει να παίζει ερασιτεχνικά αλλά ένας σοβαρός τραυματισμός στο πόδι τον ανάγκασε να σταματήσει. Τότε στράφηκε στη διαιτησία. Οι Αγγλοι συμμετείχαν - παρουσία του Χαρστ - στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Μπαχράμοφ το 2004 πριν από τον αγώνα Αζερμπαϊτζάν - Αγγλία.

«Στάλινγκραντ»

Στην αυτοβιογραφία του, ο Μπαχράμοφ έγραψε ότι θεώρησε πως η μπάλα είχε χτυπήσει στο εσωτερικό πάνω μέρος του διχτυού, γι' αυτό και δεν τον ενδιέφερε πλέον να δει πού θα χτυπούσε στο έδαφος. Το γεγονός ότι είχε πολεμήσει τους Γερμανούς στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κάνει ακόμα πιο πιστευτό τον αστικό μύθο που λέει ότι, όταν ο γιος του Μπάχραμ τον ρώτησε λίγο πριν πεθάνει γιατί μέτρησε εκείνο το γκολ, εκείνος τού απάντησε: «Στάλινγκραντ».

Επιμέλεια: Χρίστος Θεοχάρους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΟΜΟΝΟΙΑ: Τελευταία Ενημέρωση

X
X