ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ομόνοια: Το Μακάρειο, το ΓΣΠ και το γήπεδο που ετοιμάζεται

Οι «πράσινοι» δεν γνωρίζουν ακόμη την έδρα τους για τη νέα σεζόν, ενώ ο Σταύρος Παπασταύρου έβαλε πλώρη για το ιδιόκτητο γήπεδο

Πέτρος Παπαγιώργης

Πέτρος Παπαγιώργης

papagiorgis@sppmedia.com

«Συζητούσαμε με το ΓΣΠ για ένα χρόνο για καλύτερη συμφωνία. Τα δεδομένα άλλαξαν στο ποδόσφαιρο και με τον αριθμό των φιλάθλων που έρχονται στα γήπεδα. Κοιτάξαμε αλλού, που ήταν το Μακάρειο. Θέλουμε να μείνουμε Λευκωσία. Ξεκινήσαμε συζητήσεις με τον ΚΟΑ και είναι θετικές. Μένουν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες για να δούμε αν μπορούμε να παίζουμε Μακάρειο του χρόνου. Η διαδικασία που χρειάζεται θα τελειώσει πολύ σύντομα και θα έχουμε την απάντηση». Αυτή ήταν η απάντηση του Σταύρου Παπασταύρου στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Παρασκευής για το θέμα του γηπεδικού. 

Μένουν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες για να δούμε αν μπορούμε να παίζουμε Μακάρειο του χρόνου». Αυτό είπε ο επί κεφαλής της εταιρείας «Ομόνοια ποδόσφαιρο». Προσέξτε. Είναι η πρώτη φορά που εκφράζεται επίσημα από την Ομόνοια, μήνυμα τέτοιας ….θετικότητας. Θυμάστε ότι πριν από τη συνέντευξη Τύπου η Ομόνοια είχε συνάντηση με τον ΚΟΑ για το θέμα. Άρα η δήλωση είχε σχέση με τα λεχθέντα στη συνάντηση. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας το ΔΣ του οργανισμού είναι θετικό στην παραχώρηση του σταδίου στην ομάδα της Λευκωσίας.

Ασφάλεια

Υπάρχουν δυο διαδικασίες που απαιτούνται να γίνουν για να ολοκληρωθεί το θέμα. Η πρώτη είναι η μελέτη που αφορά την ασφάλεια του γηπέδου. Πολιτικοί μηχανικοί, ορισμένοι από τον οργανισμό, έχουν συμπληρώσει αυτή τη δουλειά και με βάση την πληροφόρηση παραδίδουν σήμερα ή αύριο το…πόρισμα τους. Είναι αυτονόητο ότι η ασφάλεια είναι η νούμερο 1 προϋπόθεση που απαιτείται για να γίνει το εγχείρημα. Με μια Ομόνοια γηπεδούχο και με 10 χιλιάδες κόσμο, και βάλε, στο γήπεδο, η ασφάλεια των φιλάθλων πρέπει να είναι …εγγυημένη. Κάτι που θα χρειαστεί σε τέτοια περίπτωση, είναι, για παράδειγμα, ένας ικανός αριθμός εξόδων κινδύνου.

Η άλλη διαδικασία είναι η συνάντηση μεταξύ των αρχιτεκτόνων της Ομόνοιας και των τεχνικών του ΚΟΑ  για την κοστολόγηση των έργων φρεσκαρίσματος και γενικότερης ανακαίνισης του γηπέδου. Κερκίδες, καρέκλες και άλλοι χώροι του γηπέδου, πρέπει να φτιαχτούν έτσι ώστε να γίνουν πιο λειτουργικοί για τον κόσμο. Αυτή η συνάντηση έχει γίνει και το ποσό της κοστολόγησης έχει καθοριστεί.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Ομόνοια έχει ήδη ξεκαθαρίσει προς τον ΚΟΑ ότι το γήπεδο σε περίπτωση που της παραχωρηθεί, θα χρησιμοποιείται μόνο για επίσημα παιχνίδια.

Το ΓΣΠ

Όσον αφορά το …μέτωπο με το ΓΣΠ, ισχύουν τα εξής: Η Ομόνοια έχει κάνει ξεκάθαρο στις αρχές του Γυμναστικού Συλλόγου της πρωτεύουσας ότι με το ποσό που καταβάλλει για να αγωνίζεται στο συγκεκριμένο γήπεδο, δεν πρόκειται να συνεχίσει να το κάνει. Επιζητά ένα ποσό πολύ πιο χαμηλό από αυτό που πληρώνει. Ο ΓΣΠ με δήλωση του Φοίβου Κωνσταντινίδη πριν από μερικές βδομάδες είχε πει ότι αυτό που ζητά η Ομόνοια δεν μπορεί να γίνει γιατί είναι ασύμφορο για το ΓΣΠ.

Με βάση αυτά τα δεδομένα δεν υπάρχει σύγκλιση. Αυτό  - δηλαδή η σύγκλιση- μπορεί να γίνει μόνο αν ο ΓΣΠ καταθέσει πρόταση που να πλησιάζει τα «θέλω» της Ομόνοιας. Οι πληροφορίες μας λένε ότι η Ομόνοια δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει ούτε…ίντζα από την ήδη εκπεφρασμένη  θέση της. Πάντως η συνεργασία των δυο πλευρών εκπνέει με το τέλος της ποδοσφαιρικής σεζόν με την Ομόνοια βεβαίως να μη δείχνει για την ώρα καμιά διάθεση ανανέωσης της συνεργασίας.


Το ιδιόκτητο γήπεδο

«Όπως είπα στην αρχή, είτε Μακάρειο είτε αλλού θα είναι προσωρινό. Υπάρχουν σχέδια να χτίσουμε γήπεδο και πρέπει να κάνουμε κάποιες θυσίες για αυτό. Η επιθυμία μας είναι να μείνουμε στη Λευκωσία».

«Πρώτα πρέπει να βρούμε τη γη. Μεταξύ 3-5 χρόνια. Αν βρούμε φέτος γη, περίπου 4-5 χρόνια».

Αυτές ήταν οι δυο απαντήσεις που έδωσε ο πρόεδρος της εταιρείας με αντικείμενο την περίπτωση της ανέγερσης ιδιόκτητου γηπέδου για την ομάδα. Το… «Πρώτα πρέπει να βρούμε τη γη», σημαίνει ότι ψάχνουμε να βρούμε κατάλληλο τεμάχιο γης. Όπως έγκυρα μαθαίνει η 24sports, ήδη η εταιρεία είναι σε διαρκές ψάξιμο για αγορά γης όπου προγραμματίζεται να οικοδομηθεί το γήπεδο της δημοφιλέστερης ομάδας του τόπου. Δεν αποκλείεται σύντομα  να υπάρξουν εξελίξεις επί του θέματος.

Ανεκπλήρωτο όνειρο

Μια και περί ιδιόκτητου γηπέδου η αναφορά, η ιστορία είναι πονεμένη. Χρονολογείται δε από το 1971. Ας φρεσκάρουμε τη μνήμη. Στις 6 Ιουνίου 1971, η Ομόνοια ανήγγειλε την ανέγερση ιδιόκτητου γηπέδου στη Μια Μηλιά. Η ανέγερσή του άρχισε προς το τέλος του 1971 και μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1972 είχε κατασκευαστεί ο στίβος του γηπέδου. Ακολούθησε η ανέγερση των αποδυτηρίων και η περίφραξη. Ένα μεγάλο μέρος των εργασιών έγινε με εθελοντική εργασία των ποδοσφαιριστών και των φιλάθλων του συλλόγου. Το καλοκαίρι του 1974 θα γινόταν η φύτευση του χλοοτάπητα και η ηλεκτροδότηση του γηπέδου.Το πραξικόπημα και η Τουρκική εισβολή ανέτρεψαν τα πάντα.

Το 2004, κατά την πρώτη θητεία/προεδρία του Δώρου Σεραφείμ, που διήρκησε μέχρι το 2008, είχε παρουσιαστεί master plan και προκαταρκτικά σχέδια για γήπεδο 30.000 θέσεων, κόστους 10.000.000 λιρών, στην περιοχή «Χαλεπιανών» στο Τσέρι. Τα σχέδια εκπόνησε ο Αυστριακός αρχιτέκτονας Άλμπερτ Βίμερ (Albert Wimmer), που σχεδίασε επίσης την Αρένα του Σάλτσμπουργκ, γνωστή ως Red Bull Arena.
Το Δεκέμβριο του 2005, η διοίκηση Σεραφείμ είχε παραθέσει συνέντευξη τύπου για να εξαγγείλει επίσημα την πρόθεση της για ανέγερση γηπέδου στην τοποθεσία των «Χαλεπιανών».

Το τεμάχιο γης στις «Χαλεπιανές», όμως, το οποίο κόστισε 1.500.000 λίρες, σήμερα δεν ανήκει στην Ομόνοια. Προσπάθεια δε του Σταύρου Παπασταύρου να το αγοράσει, απέβη άκαρπη, αφού η Τράπεζα Κύπρου όπου ανήκει δεν έχει δώσει απάντηση στον επιχειρηματία.

ΟΜΟΝΟΙΑ: Τελευταία Ενημέρωση

X
X