ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ομόνοια: Έτσι εξηγείται η κορυφή στη δημοφιλία

«Μέσα στα γήπεδα σε κάθε σου αγώνα, χιλιάδες οι πιστοί σου οπαδοί»!

Πέτρος Παπαγιώργης

Πέτρος Παπαγιώργης

papagiorgis@sppmedia.com

Η διοίκηση της Ομόνοιας με ανάρτηση στα ΜΚΔ της, στο πλαίσιο της ενότητας «αθλητικό άλμπουμ» γύρισε τον χρόνο πίσω και μας θύμισε την κοσμοσυρροή στους αγώνες της ομάδας από την πρώτη χρονιά παρουσίας στην ΚΟΠ.

Με αφορμή αυτήν την ανάρτηση προχωρούμε σε μια απόπειρα ερμηνείας της σχέσης αυτής της ομάδας με τον κόσμο. Γιατί αυτή η ιδιαίτερη σχέση; Γιατί η ομάδα έγινε από την πρώτη στιγμή μαγνήτης για τον κόσμο;

Η  Ομόνοια δεν ήταν μόνο επί ΚΟΠ που γέμιζε τα γήπεδα. Τα γήπεδα πλημύριζαν από της ίδρυσης της και την παρουσία στην ΚΕΠΟ.

Μέσα σε τεταμένη ατμόσφαιρα που ήταν απότοκο της εμφύλιας διαμάχης στην Ελλάδα ιδρύθηκε η Ομόνοια. Είχε προηγηθεί τηλεγράφημα του ΑΠΟΕΛ προς το ΣΕΓΑΣ (23.5.1948) με την ευκαιρία των Πανελλήνιων αγώνων στίβου με το οποίο καταδικαζόταν η «εθνοκτόνος ανταρσία», όπως χαρακτηρίστηκε η κατάσταση στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης: Ομόνοια: Τι θα συμβεί με τους δανεικούς

Η διοίκηση του σωματείου κάλεσε τους ποδοσφαιριστές να υπογράψουν τη δήλωση. Μερίδα ποδοσφαιριστών αριστερών φρονημάτων διαφώνησε με την  ενέργεια της διοίκησης θεωρώντας το χαρακτηρισμό πρόκληση και κομματική τοποθέτηση του σωματείου τους. Διαχώρισαν τη θέση τους, αρνήθηκαν να υπογράψουν τη δήλωση και αποκλείστηκαν από το σωματείο.

Αυτοί οι ποδοσφαιριστές αποσκίρτησαν και μαζί με άλλα άτομα ίδρυσαν την Ομόνοια στις 4. 6.1948. Ένα σωματείο όπου είχε δικαίωμα να ενταχθεί ο κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως ιδεολογίας, εθνικότητας, χρώματος και θρησκείας.

Η Ομόνοια μαζί με άλλες νεοϊδρυθείσες λόγω της κατάστασης ομάδες, (Ορφέας, Νέα Σαλαμίνα, Αλκή ΑΜΟΛ Λεμεσού και Νέος Αστέρας Μόρφου), ίδρυσαν μέσα στις συγκεκριμένες συνθήκες την ΚΕΠΟ (Κυπριακή Ερασιτεχνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία) στις 5.12.1948.

Το πρωτάθλημα της ΚΕΠΟ όσο περνούσε ο χρόνος γινόταν πιο δημοφιλές από αυτό της ΚΟΠ. Ο όγκος των φιλάθλων συγκεντρωνόταν στο γήπεδο «Γκόουλ» στη Λευκωσία που ήταν έδρα της Ομόνοιας και το οποίο βρισκόταν παρά τη γέφυρα του Πεδιαίου.

Όπως αναφέρεται στο βιβλίο «30χρονια Ομόνοια»,  η Ομόνοια μάζευε από τον κόσμο της με τον πατροπαράδοτο... δίσκο 200-250 λίρες σε ένα μόνο ματς (!) ενώ τα σωματεία της ΚΟΠ δεν κάλυπταν πολλές φορές τα έξοδα τους. Όταν δε η Ομόνοια έπαιξε στην ΚΟΠ και αγωνιζόταν στο ΓΣΠ δημιουργείτο το αδιαχώρητο. Πρόβλημα παρουσιάστηκε σε όλα τα γήπεδα (ΓΣΕ, ΓΣΟ,ΓΣΖ) γιατί δεν χωρούσαν τον κόσμο που ήθελε  να παρακολουθήσει τους αγώνες.

700  λίρες  σε ματς στο ΓΣΕ !

Δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα: Στις 4.10.53 έγινε παιχνίδι μεταξύ Ανόρθωσης και Ομόνοιας. Ήταν το πρώτο της Ομόνοιας μετά την ενοποίηση (φιλικό) που έληξε με νίκη της Ανόρθωσης με σκορ 3-2. Ήταν τέτοια η κοσμοσυρροή εκείνη τη μέρα που μαζεύτηκε ποσό 561 λιρών ! Το ποσό των 300 λιρών προσφέρθηκε από τα δυο σωματεία για τους σεισμοπαθείς της Πάφου.

Σε αγώνα του πρωταθλήματος της περιόδου 1953-54 μεταξύ των δυο αυτών ομάδων στο ίδιο γήπεδο το ποσό των εισπράξεων ανέβηκε στις 700 λίρες! Ποσό πρωτοφανές για την εποχή και που φυσικά που δεν είχε ποτέ πριν μαζευτεί στο ΓΣΕ.

Η έλξη του κόσμου προς την ομάδα ήταν η φυσιολογική αντίδραση, ή διέξοδος αν θέλετε του κόσμου της αριστεράς που βρήκε εκφραστή στη διαμαρτυρία της, ενάντια στους έμπορους του πατριωτισμού. Που θέλησαν να αποκλείσουν από την αθλητική ζωή σωματεία και αθλητές.

Χαρακτηριστικό της Ομόνοιας από της ίδρυσης της είναι η συλλογικότητα. Αντίθετα με άλλα σωματεία των οποίων η ίδρυση φέρει σφραγίδα προσώπων, στην Ομόνοια υπήρξε η πολυπρόσωπη και μαζική προσπάθεια για την ίδρυση της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα ματς στο «Γκόουλ» που δεν υπήρχε είσοδος, ο… δίσκος ήταν σύνηθες φαινόμενο και γινόταν από εθελοντές. «Μαζεύουμε λεφτά για να ζήσει το σωματείο μας» έλεγαν στον κόσμο οι εθελοντές. Και ο κόσμος παρόλο που μπορούσε να δει τον αγώνα δωρεάν, έριχνε τον οβολό του.

Επειδή δεν υπήρχαν ούτε κερκίδες, ούτε βέβαια κιγκλιδώματα, υπήρχαν άτομα (οι … stewards της εποχής), όντες υπεύθυνοι για την τάξη.

 Προσωπικότητες της εποχής

Ένας άλλος λόγος που η Ομόνοια τράβηξε κόσμο από την ίδρυση της, ήταν και το γεγονός ότι ιδρυτικά της μέλη ήταν προσωπικότητες της εποχής. Άτομα που είχαν προοδευτικό υπόβαθρο και κοινωνικό εκτόπισμα.

Όπως για παράδειγμα ο πρώτος πρόεδρος του σωματείου, ο Δρ Τάκης Νικολαΐδης, ο Δρ Ματθαίος Παπαπέτρου, ο εκπαιδευτικός Παύλος Ξιούτας (ήταν μέλος του πρώτου ΔΣ) ο δικηγόρος Γιώργος Λαδάς κ.α.

Επίσης η Ομόνοια από της ίδρυσης της, με ελάχιστες χρονικές εξαιρέσεις, διέθετε σταθερά ποδοσφαιριστές πρωτοκλασάτους για την κάθε εποχή. Για παράδειγμα οι εκ των ιδρυτών του σωματείου Κώστας Λυμπουρής  και Αγησίλαος Τσιαλής. Μετά ήλθαν οι Γιώργος Γιωρκάτζης, Σταύρος Ψύλλος, Γιάννος Γεωργίου κ,α. Η ποιότητα υλικού μέσα από τη διαδρομή της, είναι σήμα κατατεθέν της.

 Ένας άλλος λόγος για τον οποίο τα γήπεδα είναι παραδοσιακά γεμάτα όταν αγωνίζεται η Ομόνοια είναι και το είδος του ποδοσφαίρου που παρουσιάζει. Αυτό είναι στο DNA της. Ελκυστικό, επιθετικό, ποδόσφαιρο κατοχής.

Η απήχηση της ομάδας στον κόσμο, που εννοείται ότι περιλαμβάνει και αρκετούς σε αριθμό φιλάθλους που δεν ανήκουν στον αριστερό   χώρο- η αναφορά γίνεται για τον ευρύτερο αριστερό χώρο-  έχει να κάνει βεβαίως και με τις τεράστιες επιτυχίες που έχει σημειώσει από το 1948 μέχρι σήμερα.

Υπάρχουν οπαδοί άλλων ομάδων,  άτομα μη αριστερών προσανατολισμών που  προμηθεύονται εισιτήριο διαρκείας  της Ομόνοιας!   

Για τον κόσμο της η Ομόνοια είναι κάτι βαθύτερο και σημαντικότερο από τα τρόπαια.

Να θυμίσουμε… «Μέσα στα γήπεδα σε κάθε σου αγώνα, χιλιάδες οι πιστοί σου οπαδοί»!


YΓ Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει έρευνα που δεν κατατάσσει την Ομόνοια ως τη δημοφιλέστερη ομάδα. Όμως οι αριθμοί των εισιτηρίων στα γήπεδα, διαχρονικά, άλλα λένε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΟΜΟΝΟΙΑ: Τελευταία Ενημέρωση

X
X