ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ντρογκμπά: «Ο μόνος τρόπος για να ξεχάσουν είναι ο αθλητισμός»

Παραχώρησε συνέντευξη σε ελλαδικό μέσο στην Πύλα κατά τη διάρκεια του φιλικού ανάμεσα σε Σαλαμίνα και Μάγκουσα

24sports team

info@24sports.com.cy

H ελλαδική αθλητική ιστοσελίδα gazzetta.gr ετοίμασε εκτενές αφιέρωμα προς τιμήν του άλλοτε Ιβοριανού διεθνή επιθετικού, Ντιτιέ Ντρογκμπά. Ανάμεσα σε άλλα αναφέρεται και στην ίδρυση του οργανισμού "Peace and Sports" που διοργάνωσε και το φιλικό ανάμεσα στην Σαλαμίνα και την τουρκοκιπριακή Μάγκουσα.

Για την ίδρυση του Peace and Sports:

Ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Ακτής Ελεφαντοστού οδηγούσε το 2005 την χώρα του για πρώτη φορά σε τελική φάση Μουντιάλ. Η εκτός έδρας νίκη επί του Σουδάν σφράγισε το εισιτήριο και πίσω στην πατρίδα ο κόσμος βγήκε στους δρόμους για να πανηγυρίσει. Στους ίδιους δρόμους που για τρία χρόνια κυριαρχούσε το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός, μετά την εξέγερση που ξεκίνησε στον φτωχό βορρά το 2002. Στα αποδυτήρια του θριάμβου, οι παίκτες έπεσαν στα γόνατα και ο Ντιντιέ πήρε το μικρόφωνο, καλώντας τους συμπολίτες του να συγχωρέσουν, να αφήσουν τα όπλα και να και συνυπάρξουν για τον κοινό στόχο. Όπως έκανε και η εθνική τους.

Η ομιλία του έπαιζε για μήνες στο κρατικό κανάλι της χώρας και οι βάσεις για την επίτευξη ειρήνης είχαν μπει. Λίγους μήνες μετά και ενώ είχε ψηφιστεί καλύτερος ποδοσφαιριστής της χρονιάς, πήγε στα απαγορευμένα εδάφη των ανταρτών στο Μπουακέ, στέλνοντας εκ νέου μήνυμα ενότητας και ζητώντας δημόσια το επόμενο επίσημο ματς της Ακτής με τη Μαδαγασκάρη να γίνει εκεί. Η πρόταση του έγινε πράξη, στο πρώτο ματς της εθνικής στο βορρά μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου. Η Ακτή νίκησε και ο ηγέτης των ανταρτών αναγνώρισε πως ο Ντρογκμπά σφράγισε την σημαντική πρόοδο που έγινε για την επανένωση της χώρας. Λίγους μήνες μετά, υπογράφηκε συνθήκη ειρήνης και ο νέος πρωθυπουργός ήταν από τον βορρά.

Μετά τις εκλογές του 2010 η ένταση αναζωπυρώθηκε, όμως ο Ντρογμπά τα είχε καταφέρει. Μέσω του αθλητισμού, είχε πετύχει την ειρήνη. To περιοδικό Time τον ενέταξε στα 100 άτομα με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Η ενασχόλησή του με τον οργανισμό Peace and Sport και η ανάληψη της θέσης του αντιπροέδρου μετά το τέλος της τεράστιας ποδοσφαιρικής του καριέρας, λοιπόν, δεν προξενεί εντύπωση. Είναι ο άνθρωπος που ταύτισε την ζωή του με την ενότητα, τον σεβασμό, την αρμονική συνύπαρξη.

Αναλυτικά τα κομμάτια στα οποία αναφέρεται για το κυπριακό, αφού η συνέντευξη έγινε στην Πύλα: 

Ο θρύλος της Τσέλσι ήταν το πρόσωπο της ημέρας στο ιστορικό event που διεξήχθη στην Κύπρο, με φιλικό αγώνα ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή Νέα Σαλαμίνα και την τουρκοκυπριακή MTG. Το gazzetta.gr τον συνάντησε στο γήπεδο της Πύλας και εκείνος μίλησε για όλα αυτά που τον έκαναν να ξεχωρίσει. Και εξηγεί, την Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού, τον τρόπο που έκανε εκείνους που τον χλεύαζαν για το χρώμα του δέρματός του, να τον χειροκροτήσουν.

Δεν είναι μόνο τα όσα έκανε το 2005. Ο Ντρογκμπά προσπάθησε από νωρίς και με διαφορετικούς τρόπους να σταθεί στο πλευρό της κοινωνίας. Έγινε πρέσβης καλής θελήσεως του ΟΗΕ, πήρε μέρος στην επιτροπή Αλήθειας, Συμφιλίωσης και Διαλόγου για την επιστροφή της ειρήνης στην Ακτή Ελεφαντοστού το 2011, όταν οι εχθροπραξίες είχαν επιστρέψει. Το 2007 ίδρυσε το Drogba Foundation, με στόχο την υποστήριξη της εκπαίδευσης και της υγείας στην Αφρική, ενώ δύο χρόνια αργότερα χάρισε το μπόνους των τριών εκατομμυρίων που του έδωσε η Τσέλσι για την ανανέωση του συμβολαίου για την κατασκευή νοσοκομείου στο Αμπιτζάν. Έχει πάρει μέρος σε αναρίθμητες πρωτοβουλίες και δράσεις, οπότε για εκείνον η αφοσίωση σε αυτό το σκοπό ήταν κάτι σαν όνειρο ζωής μετά το ποδόσφαιρο.

Έχοντας φροντίσει να ενημερωθεί με λεπτομέρειες για την κατάσταση στην Κύπρο, ο Ντιντιέ Ντρογκμπά ταξίδεψε στη Μεγαλόνησο με στόχο κάνει πράξη τα λόγια του Νέλσον Μαντέλα. «Νομίζω ότι ο αθλητισμός θα το καταφέρει κι εδώ. Το έχουμε δει να συμβαίνει. Όχι μόνο στην Ακτή Ελεφαντοστού, ακόμα και ο σοφός Νέλσον Μαντέλα χρησιμοποίησε τον αθλητισμό για να φέρει τους ανθρώπους κοντά, με το ράγκμπι. Δεν υπάρχει τίποτα το αδύνατο. Θα πάρει χρόνο, αλλά μπορούμε να το κάνουμε».

Άλλωστε, ο legend της Τσέλσι θεωρεί πως ο αθλητισμός είναι μονόδρομος για εκείνους που οδηγούνται στην προσφυγιά. Και σε μια περίοδο που το προσφυγικό ζήτημα είναι μόνιμα στην επικαιρότητα, μπορεί να αλλάξει ζωές. «Ο μόνος τρόπος για να ξεχάσουν τις δυσκολίες της καθημερινότητας οι άνθρωποι που αναγκάζονται για τον έναν ή τον άλλον λόγο να αφήσουν τα σπίτια και τις χώρες τους, είναι ο αθλητισμός. Και ο κόσμος τον χρησιμοποιεί, γιατί ξέρει ότι βoηθάει. Δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά βοηθάει. Μέσω του αθλητισμού καταφέρνουν να μάθουν να ζουν μαζί, να δέχεται ο ένας τον άλλον. Δεν είναι εύκολο, αλλά πιστεύω ότι είναι το πρώτο βήμα για να ξεκινήσουν να διεκδικούν μια καλύτερη ζωή».

ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ: Τελευταία Ενημέρωση

X