ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αρχές Μαΐου ζητούν προσφορές

Τα ψέματα όσον αφορά στη δημιουργία του νέου, ποδοσφαιρικού γηπέδου της Λεμεσού έχουν επιτέλους τελειώσει. Σε νέα σύσκεψη στο Υπουργείο οικονομικών, προχθές την Παρασκευή (7/4), στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΚΟΑ Κλεάνθης Γεωργιάδης, υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι των τριών σωματείων της Λεμεσού, εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης του έργου, ξεκαθαρίστηκαν όλες οι εκκρεμότητες και αποφασίστηκε μέχρι το τέλος Απριλίου να κατατεθούν διορθωμένα τα τελικά σχέδια και όλα τα σχετικά έγγραφα έτσι ώστε αρχές Μαΐου να ζητηθούν προσφορές για να ξεκινήσουν σύντομα τα έργα με χρονοδιάγραμμα να τελειώσει το γήπεδο πριν από το τέλος του 2018. Ακολούθησε συνάντηση των μελετητών του έργου στον ΚΟΑ.

 

Καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις που δρομολογήθηκαν, διαδραμάτισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος είναι Λεμεσιανός και θέλει να σφραγιστεί η ανέγερση νέου γηπέδου στη Λεμεσό με το όνομά του, εντός της θητείας του που λήγει του χρόνου. Ο Πρόεδρος και η κυβέρνησή του, έκαναν από την πλευρά τους, όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις για να πιάσουν σύντομα, δουλειά οι μπουλντόζες.

 

Τα τρία μεγάλα σωματεία της πόλης, ο Απόλλων, η ΑΕΛ και ο Άρης έχουν παραλάβει τη σκυτάλη από την Πολιτεία και θα πρέπει τώρα να «τρέξουν» τις απαραίτητες διαδικασίες για να ξεκινήσει το νέο γήπεδο και να ολοκληρωθεί του χρόνου. Από τα μέσα της εβδομάδας βρίσκονται στη Λεμεσό ο αρχιτέκτονας Πέτρος Κονταρίδης μαζί με τον συνεργάτη του πολιτικό μηχανικό Κονταρίδη Βαγγέλη, για την ολοκλήρωση των διαδικασιών της κατασκευής του νέου γηπέδου.

 

Η οικοδομική άδεια έχει εκδοθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Έγιναν σωστά αρχιτεκτονικά σχέδια, σωστές στατικές μελέτες, σωστή επιμέτρηση για να βγει η άδεια οικοδομής. Τα τρία σωματεία θα καταβάλουν ένα ποσό κοντά στις 80 χιλιάδες ευρώ και θα πάρουν την άδεια.

Ξεπεράστηκε και το εμπόδιο σχετικά με τη νέα αυστηρή πολιτική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε σχέση με την κρατική επιχορήγηση γηπέδων. Από την κυπριακή κυβέρνηση δόθηκαν πρόσφατα στον Ευρωπαίο Επίτροπο διαβεβαιώσεις, ότι δεν θα επιχορηγήσει τα σωματεία, αλλά το νέο γήπεδο της Λεμεσού θα είναι ένα έργο κοινής ωφελείας στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλες οι ομάδες της πόλης, καθώς επίσης και ότι θα μπορούν να το χρησιμοποιούν όλα τα οργανωμένα σύνολα. Υπάρχουν πολλοί, καλοί, πραγματικοί λόγοι γιατί θα πρέπει το κράτος μας να επιχορηγήσει ένα τέτοιο έργο και φαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει κατανόηση.

Ένα άλλο πρόβλημα που ξεπεράστηκε αφορά στην αμοιβή των μελετητών η οποία έπρεπε να πληρωθεί από τα σωματεία. Με παρέμβαση του ΠτΔ, η αμοιβή των μελετητών του έργου, μπήκε πάνω στο συνολικό δάνειο και θα αποπληρωθεί από τα σωματεία μεταγενέστερα από τη διαχείριση του σταδίου. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ποσό, 1,2 εκατ. ευρώ που δεν θα μπορούσαν τα σωματεία να πληρώσουν άμεσα.

Δόθηκε λύση και στο πρόβλημα της τράπεζας για τη χρηματοδότηση του έργου. Στην προηγούμενη σύσκεψη ο διευθυντής προϋπολογισμού, ενημέρωσε ότι έχει βρέθηκε ο τρόπος έτσι ώστε η τράπεζα να χρηματοδοτήσει το έργο.

Η μπάλα είναι πλέον στα πόδια των ηγεσιών των τριών μεγάλων συλλόγων της Λεμεσού. Θα πρέπει να προχωρήσουν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και όπως τους είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να είναι πιο γρήγοροι και πιο αποτελεσματικοί αλλά και να συντονίζονται καλύτερα μεταξύ τους προκείμενου να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις.

Έχουν ήδη προγραμματιστεί συναντήσεις μεταξύ των τριών σωματείων και άλλες συναντήσεις, των αρμοδίων. Οι διεργασίες θα προχωρήσουν γρήγορα μετά από συνάντηση όλων των εμπλεκομένων στο Υπουργείο Οικονομικών.

Το νέο γήπεδο της Λεμεσού είναι ένα αναγκαίο έργο κοινωφελείας που θα βοηθήσει τα μέγιστα τη Λεμεσό και σε σχέση με την αντιμετώπιση του χουλιγκανισμού, σε σχέση με τον αθλητισμό και πρωταθλητισμό και σε σχέση με τις δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν, να το αξιοποιήσουν πολλές κοινωνικές ομάδες.

Το νέο γήπεδο της Λεμεσού θα έχει χωρητικότητα 13.000 θεατών με την προοπτική η χωρητικότητα του ν’ ανέβει στις 15.000 θέσεις. Η διαχείριση του νέου γηπέδου, αλλά και η ιδιοκτησία, θα είναι στα τρία σωματεία.

Δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή στις 9/4

ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ: Τελευταία Ενημέρωση

X
X