ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

ΑΕΛ: 3-5-2… αλλά πως;

Ο Γκαστανιάγκα μοιάζει με κάτι που έκαναν, οι Πεπ και ο μεγάλος Μπιέλσα

Χρήστος Ζαβός

Χρήστος Ζαβός

Κατ’ αρχήν να σου πω ότι δεν είναι κακό σύστημα. Στην Κύπρο το δαιμονοποιήσαν λόγω Τραμεντσάνι. Ίσα, ίσα έχουν να λένε οι ειδικοί ότι το 3-5-2 είναι το καλύτερο αντίδοτο για το 4-2-3-1. Όταν δηλαδή απλώνεσαι σε αυτή τη διάταξη καλύπτονται πολύ περισσότεροι χώροι ενώ σου προσφέρει ευελιξία για το πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Βασικά είναι οι τρεις πίσω, οι πλάγιοι μπάκ είναι κάτι σαν οπισθοχωρημένοι εξτρέμ, η τριάδα στα χαφ μπορεί να πάρει μια αμυντικογενή ή επιθετικογενή ανάλογα, μορφή ενώ και οι δύο μπροστά, μπορεί να είναι είτε δύο σέντερ φορ, είτε ένας βαρύς και ένας πιο ευέλικτος. Με την ΑΕΚ το είδαμε σε πολύ καλό επίπεδο αν εξαιρέσεις κάποιες αδυναμίες, χτυπητές και μη. 

Όπως και να έχει, το σύστημα όπως σου γράφω πιο πάνω μπορεί να πάρει αρκετές παραλλαγές δύο εκ των οποίων είναι οι πιο βασικές. 3-5-2 με την ομάδα να είναι στο μισό του αντιπάλου και 3-5-2 ή καλύτερα 5-3-2 με το να βρίσκεσαι στην άμυνα σου.

Να σου το πω, να το κατανοήσεις καλύτερα. Η ΑΕΛ έτσι όπως έπαιξε με τον Άρη το καλοκαίρι και η ΑΕΛ όπως έπαιξε με την ΑΕΚ προχθές.

Τώρα τι θα κάνει ο Ντούσαν με τον Απόλλωνα… αυτός ξέρει. Γιατί όντως ο Απόλλωνας του Σοφρώνη είναι μια ομάδα 4-2-3-1 και γνωρίζει πολύ καλά να κτυπά στην πλάτη των αμυντικών. Άμα δηλαδή ο Ντούσαν τραβήξει την τριάδα μπροστά για να πιέσει όπως έκανε με την ΑΕΚ, τότε θα είναι δύσκολα τα πράγματα. Να μου πεις με τον Απόλλωνα παίζει, έχει και αυτός τα προβλήματα του. Δεν ξέρω και στην τελική δεν θα ήθελα να ήμουν στη θέση του Κερκέζ.

Αυτό που σίγουρα μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά είναι ότι ο Γκαστανιάγκα για τον Κερκέζ είναι πλέον στόπερ. Δηλαδή στους δύο Γκοντάλ και Τεξέιρα, τοποθετείται ανάμεσα ο Ισπανός. Ο οποίος και πολλή μπάλα ξέρει και παιδεία έχει… είναι όμως χαφ, η θέση του.

Και άμα του βγει στο γήπεδο μπορεί να το πληρώσει ολόκληρη η ομάδα. Θες παράδειγμα; Δες το γκολ της ΑΕΚ και θα καταλάβεις.

Είναι όμως αλήθεια ότι ο Ισπανός έκανε ένα πολύ καλό παιγνίδι. Μπορεί να βγάλει την ομάδα μπροστά, μπορεί να δώσει κίνηση και μαζί με τον Μεντόγιεβιτς να βγάλουν την μπάλα εκτός με σωφροσύνη και όχι στο γάμο του καραγκιόζη. Τώρα πως θ’ ανταποκριθεί με τον Απόλλωνα, ούτε και ξέρω.

Άσχετο με την ΑΕΛ αλλά θα στο γράψω. Ο πρώτος προπονητής που στο 3-5-2 καθιέρωσε για κεντρικό στόπερ, παίκτη μέσο, ήταν ο μεγάλος Μπιέλσα. Ο τρελό- Αργεντινός καινοτόμος του αθλήματος επέλεγε τότε τον Ξάβι Μαρτίνεθ για στόπερ, εκτοξεύοντας την καριέρα του. Και από μέσος της Μπιλμπάο έγινε στόπερ και από κει βασικός στη Μπάγερν τον αμέσως επόμενο χρόνο.

Δεν ήθελε και πολύ εμπνεύστηκε και ο Γκουαρδιόλα από τον Αργεντινό και στο 3-5-2 του χρησιμοποιούσε τον Μασεράνο από χαφ που ήταν σε κεντρικό στόπερ. Οι λόγοι πολλοί. Ο πιο βασικός η ευελιξία μα κυρίως η διευκόλυνση στη κυκλοφορία της μπάλας.

Ο Ντούσαν δεν είναι κανείς από τους δύο. Διαμορφώνει τη δική του προπονητική ταυτότητα και τέτοια ματς όπως με τον Απόλλωνα είναι που σε κάνουν καλύτερο, εάν φυσικά μαθαίνεις. Είναι ενώπιον κάποια αποφάσεων που εσύ θα κρίνεις και θα λες τα δικά σου, αλλά θέλει σκέψη,μελέτη και τύχη. 

Το ότι θα κατέβει με 3-5-2, θα κατέβει. Το θέμα είναι πως; 

 

ΑΕΛ: Τελευταία Ενημέρωση