ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Οι λόγοι που έκαναν την Ρεάλ Μαδρίτης να καταρρεύσει αγωνιστικά

Εδώ και χρόνια δεν άλλαξε πράγματα

Εδώ και τρία χρόνια η Ρεάλ Μαδρίτης δεν άλλαξε πράγματα που έπρεπε και ο χρόνος της έδειξε το πρόβλημα που κρυβόταν κάτω από το «χαλί» των κατακτήσεων του Champions League. 

Οι παράγοντες που καθορίζουν το αν μια ομάδα μπορεί να χαρακτηριστεί καλή είναι πολλοί. Ένας από αυτούς είναι η ικανότητα της να αντέχει στον χρόνο, ο οποίος αργά ή γρήγορα εμφανίζει την αλήθεια. 

Η Ρεάλ Μαδρίτης πέτυχε σπουδαία και ανεπανάληπτα πράγματα την περασμένη τριετία και κανένας δεν μπορεί να τις τα πάρει ή να πει ότι δεν ήταν σημαντικά. Φαινομενικά το να κατακτάει ένας σύλλογος για τρία συναπτά έτη το Champions League, δείχνει ότι όλα κυλούν ομαλά, όμως ο χρόνος πέρασε και η ποδοσφαιρική πραγματικότητα έριξε φέτος ένα δυνατό «χαστούκι» στην συγκεκριμένη αντίληψη. 

Σε τι κατάσταση βρήκε και άφησε τη Ρεάλ ο Ζιντάν; 

Ήταν Ιανουάριος του 2016 όταν ο θρύλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου Ζινεντίν Ζιντάν φορούσε το κουστούμι του και γινόταν η επίσημη ανακοίνωση για την ανάθεση των ινίων του πάγκο σε εκείνον. Οι Μαδριλένοι δεν διένυαν την καλύτερη περίοδο τους καθώς βρισκόντουσαν στην τρίτη θέση της La Liga με 37 βαθμούς, τέσσερις μακριά από την πρωτοπόρο τότε Ατλέτικο Μαδρίτης. Με τον Γάλλο στον πάγκο της η Ρεάλ ανέβηκε στην δεύτερη θέση και έχασε το πρωτάθλημα για μόλις έναν βαθμό από την Μπαρτσελόνα, ενώ Ευρωπαϊκά πραγματοποίησε εξαιρετική πορεία κατακτώντας στα πέναλτι το Champions League με αντίπαλο τους "ροχιμπλάνκος" και το κλίμα ήταν ευχάριστο. 

Με λίγη παρατηρητικότητα, όμως, στο τι έκανε στο πρωτάθλημα μπορεί κάποιος να βρει ενδιαφέρον το παρακάτω στατιστικό που αφορά τα xgoals(Expected goals δηλαδή προσδοκώμενα γκολ, είναι τα γκολ που θα έπρεπε να έχει βάλει/δεχτεί μία ομάδα με βάση την ποσότητα και κυρίως την ποιότητα των ευκαιριών): Η Ρεάλ τελείωσε την χρόνια με τα υπέρ της xgoals στο πρωτάθλημα να είναι 90.45 και τα πραγματικά γκολ 110, δηλαδή έβαλε 20 παραπάνω από ό,τι έπρεπε, ενώ μεγάλη ήταν η διαφορά και στην άμυνα καθώς δέχτηκε 34, 11.23 λιγότερα από ό,τι έπρεπε. 

Η επόμενη σεζόν 2016-2017 ήταν η καλύτερη της θητείας του Ζιντάν, πήρε το πρωτάθλημα και το Champions League και το Super Cup(όπως και το 2016) και έπειτα το Super Cup Ισπανίας, παρουσιάζοντας βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ωστόσο πάλι υπάρχουν δύο αρνητικά στοιχεία που πρέπει να παρατηρηθούν. Με βάση το ίδιο στατιστικό (xgoals) η βασίλισσα πραγματοποίησε άλλη μια τεράστια υπέρβαση βάζοντας 15 γκολ παραπάνω στη La Liga, ενώ αμυντικά δεν τα κατάφερε ιδιαίτερα καλά καθώς δέχτηκε 41 γκολ (χειρότερη άμυνα από τις άλλες δύο ανταγωνίστριες (Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο). 

Μετά από την παρουσίαση των παραπάνω στοιχείων έχει γίνει ξεκάθαρο το γεγονός πως οι «μερένχες» για δύο χρόνια πραγματοποιούσαν τεράστιες υπερβάσεις στο πρωτάθλημα για να καταφέρουν να βρεθούν στις θέσεις που τερμάτισαν. Ο μεγαλύτερος εχθρός της υπέρβασης είναι ο χρόνος. Η κλεψύδρα αδειάζει βιαστικά και όταν ολοκληρωθεί η πτώση της «άμμου» στην κάτω πλευρά, τότε τα φώτα ανάβουν και η ποδοσφαιρική αλήθεια φανερώνεται. 

Αυτό συνέβη στην Ρεάλ. Μετά από τις δύο πρώτες σεζόν του Ζιντάν στον πάγκο της ήρθε η σεζόν 2017-2018, στην οποία οι υπερβάσεις δεν άντεξαν. Αυτό αποτυπώνεται στα παρακάτω τρία στοιχεία: 
1)Τερμάτισε τρίτη στο πρωτάθλημα, 17 βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Μπαρτσελόνα. 
2) xgoals υπέρ 91.29, έβαλε 94. 
3) xgoals κατά 45.10, δέχτηκε 44. 

Πραγματοποίησε κακές εμφανίσεις, υπήρχαν παιχνίδια που οι παίκτες της έδειχναν να μην έχουν κάποιον αγωνιστικό προσανατολισμό και κάποια ξεκάθαρη κατεύθυνση στο τι πρέπει να κάνουν στο γήπεδο. 

Τι άλλαξε σε τρία χρόνια; 

Αρχικά αυτό που άλλαξε δεν είναι η παραγωγή ευκαιριών. Η Ρεάλ και τις τρεις σεζόν παρήγαγε φάσεις για περίπου 90-91 γκολ (συγκεκριμένα 90.87 κατά μέσο όρο). Αυτό που άλλαξε ανά τις σεζόν είναι η υπέρβαση στην αποτελεσματικότητα. Την πρώτη χρονιά 20 γκολ παραπάνω, την δεύτερη 15, την τρίτη 2. 

Τι δείχνει αυτό; Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι η Ρεάλ της εποχής του Ζιντάν ήταν μια ομάδα που ξεπέρασε τον εαυτό της χάρη στην ατομική ποιότητα των σπουδαίων ποδοσφαιριστών που είχε και ότι παρέμενε στάσιμη στην παραγωγικότητα της. Ωστόσο, έπειτα η αποτελεσματικότητα της από εξωπραγματική έγινε φυσιολογική και όταν συνέβη αυτό έπεσε στην τρίτη θέση. 

Τα πράγματα και στην άμυνα δεν διαφέρουν πολύ αφού με μέσο όρο 42.39 xgoals κατά, είχε τις χειρότερες αμυντικές επιδόσεις σε σχέση με τους «μπλαουγκράνα» και την Ατλέτικο. 

Μπορεί η προηγούμενη σεζόν να ολοκληρώθηκε με την ομάδα από την Μαδρίτη να κερδίζει στον τελικό 3-1 την Λίβερπουλ να και είναι πρωταθλήτρια της Ευρώπης για 3η σερί φορά, ωστόσο δεν γίνεται μια ομάδα να κρίνεται για το πώς λειτουργεί με βάση την επίδοση της σε μια διοργάνωση. Το Champions League αδιαμφισβήτητα είναι σπουδαίο αλλά πάντα τα πρωταθλήματα μαρτυρούν την πραγματική εικόνα των ομάδων και είτε αναδεικνύουν της δυνατότητες τους είτε ξεγυμνώνουν τις αδυναμίες τους και για αυτό τα στοιχεία που αναφέρθηκαν παραπάνω αφορούν τις επιδόσεις της εκεί. 

Μια ομάδα λοιπόν που μπορεί να κατακτούσε σημαντικούς τίτλους αλλά είχε προβλήματα που έπρεπε να είχαν λυθεί κάποια στιγμή θα έπεφτε. Ο Ζιντάν το καλοκαίρι του 2018 πήρε την απόφαση να αποχωρήσει από τους «μερένχες» και ήταν αρκετά έξυπνος για να καταλάβει ότι αυτή η ομάδα βάσει λογικής σύντομα θα σταματούσε να αποθεώνεται καθώς είχε σοβαρά προβλήματα. Κατά την διάρκεια της θητείας του κατάφερε πράγματα που θα μείνουν στην ιστορία ενώ είχε την δυνατότητα να πάρει το 100% από πολλούς παίκτες του και αυτό ήταν πάρα πολύ σημαντικό. 

Ωστόσο δεν κατάφερε να δώσει στην Ρεάλ κάποια αγωνιστική ταυτότητα, δύσκολα κάποιος θα θυμάται αυτή την ομάδα για το ποδόσφαιρο που έπαιξε ή για κάποιο τρομερό πλάνο που είχε, όλοι θα την θυμούνται για την απίστευτη ποιότητα των παικτών της και τα τρόπαια που πήρε. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες των υπερβάσεων της, ο Κριστιάνο Ρονάλντο που πέτυχε 35, 25 και 26 γκολ ανά χρόνια από το 2015 έως το 2018, στο πρωτάθλημα, το περασμένο καλοκαίρι αποχώρησε. Άφησε ένα τεράστιο κενό στην ομάδα του το οποίο δεν μπορούσε να καλυφθεί, αρχικά γιατί όποιον αντικαταστάτη και να έπαιρνε δεν θα είχε τις ίδιες επιδόσεις και δεύτερον γιατί δεν είχε φροντίσει να έχει ένα πλάνο παραγωγής φάσεων που να βασίζεται σε συνεργασίες και ομαδικό ποδόσφαιρο και όχι στην ατομική ποιότητα. 

Και ήρθε το παρόν με την πρωταθλήτρια Ευρώπης να παρουσιάζει μια άθλια εικόνα στον αγωνιστικό χώρο και με τον αντικαταστάτη του Ζιντάν, Τζουλέν Λοπετέγκι να φεύγει σύντομα και τον Σαντιάγο Σολάρι να αναλαμβάνει δράση. όμως συνέχισε να δέχεται βαριές ήττες και να μην δείχνει ικανή να αντέξει τα απανωτά χτυπήματα. 

Η φετινή χρονιά δεν είναι η πρώτη που η Ρεάλ δεν παίζει καλα, αλλά είναι η πρώτη που το ποδόσφαιρο την τιμωρεί και της δείχνει πως πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση για να φτάσει και πάλι ψηλά. 

Οι ανάγκες της είναι πολλές, θέλει παίκτες, κάποιον προπονητή που να μείνει για καιρό και σωστές επιλογές σε όλα. Το κυριότερο όμως είναι ότι χρειάζεται όραμα και υπομονή. Αν το κάνει τότε οι λαμπερές μέρες θα επιτρέψουν αργά ή γρήγορα και για έναν τόσο σπουδαίο σύλλογο αυτό είναι μονόδρομος.

Πηγή:sport-fm.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΡΕΑΛ: Τελευταία Ενημέρωση

X
X