ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Μια μίνι-ιστορική αναδρομή των Μουντιάλ (part 3/ pics)

Διαβάστε συνοπτικά την ιστορία των Μουντιάλ 1962, 1966 και 1970...

Μουντιαλική…συνέχεια με το τρίτο μέρος της σειράς αφιερωμάτων για τις διοργανώσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Βαδίζουμε προς το δρόμο της Ρωσίας σταθερά και η ιστοσελίδα μας 24sports.com.cy, σας βάζει στο κλίμα από νωρίς!

Χθες σταματήσαμε στην έκτη διοργάνωση του θεσμού στη Σουηδία το 1958 με την κατάκτηση του τροπαίου Ζιλ Ριμέ από τον τότε άγνωστο και νεαρό Πελέ που έμελλε να αλλάξει την ιστορία του ποδοσφαίρου μεταγενέστερα. Σήμερα προχωράμε άλλη μια 12ετία παρακάτω με άλλα τρία Μουντιάλ ξεκινώντας από αυτό της Χιλής το 1962. Κι η ιστορία συνεχίζει κάπως έτσι…

Μουντιάλ 1962 Χιλή

Η διοργάνωση πέρασε στην ιστορία ως η πιο αντιαθλητική και χαρακτηρίστηκε ως το «Παγκόσμιο Κύπελλο της μεγάλης σφαγής», καθώς σημαδεύτηκε από βιαιότητα, επεισόδια και πολλά αντιαθλητικά που έφεραν 13 (!) παίκτες στα χειρουργεία - ανάμεσα σ’ αυτούς και τον Πελέ, ο οποίος πρόλαβε και έπαιξε μόνο σε δύο αγώνες: με το Μεξικό με τη Βραζιλία να κερδίζει με 2-0 και τον Πελέ να πετυχαίνει ένα γκολ και με την Τσεχοσλοβακία στην Α' φάση (0-0).

Η διοργανώτρια Χιλή πραγματοποίησε εντυπωσιακή πορεία, που ανακόπηκε στις 13 Ιουνίου στον ημιτελικό από τη Βραζιλία, από την οποία ηττήθηκε παρουσία 80.000 θεατών, με 2-4. Η Χιλή, βασιζόμενη στην θερμή υποστήριξη του φανατικού κοινού της, κατόρθωσε να κατακτήσει την 3η θέση, νικώντας, στις 16 Ιουνίου, στον μικρό τελικό, τη Γιουγκοσλαβία 1-0, με γκολ του Ρόχας στο 90'. Ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του Χιλιανού ποδοσφαίρου.

Τον τίτλο κατέκτησε η Βραζιλία, που νίκησε στον τελικό την Τσεχοσλοβακία με 3-1, παρότι οι Τσεχοσλοβάκοι κατάφεραν να προηγηθούν μόλις στο 15’ με γκολ του Γιόσεφ Μάσοπουστ. Η χαρά κράτησε μόνο για λίγο και ο Αμαρίλντο Ταβάρες ντα Σιλβέιρα ισοφάρισε στο 17’ σε 1-1. Οι Ζίτο και Βαβά, στο 69’ και 78’ αντίστοιχα ανέτρεψαν το σκόρ και έδωσαν το δεύτερο συνεχόμενο Μουντιάλ στην «Σελεσάο».

Στα αξιοσημείωτα, ο Γκαρίντσα που έγινε η μορφή του Μουντιάλ, καθώς ο Βραζιλιάνος καθότι έπασχε από πολιομυελίτιδα όταν ήταν μικρός, ωστόσο χάρισε στο κοινό την μαγευτική «ντρίμπλα του Θεού» που έμεινε στην Ιστορία.

Μουντιάλ 1966 Αγγλία

Η διεξαγωγή της διοργάνωσης στην Αγγλία, συνέπεσε με την συμπλήρωση τότε ενός αιώνα από τη δημιουργία του σύγχρονου ποδοσφαίρου, με την FIFA να κρίνει ότι ο θεσμός έπρεπε να γίνει στη χώρα που γέννησε το ποδόσφαιρο.

Μάλιστα, η διοργάνωση βρήκε στο τέλος θριαμβεύτρια τη γηπεδούχο Αγγλία, που κέρδισε την Δ. Γερμανία με 4-2 στην παράταση με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Τζεφ Χαρστ που πέτυχε το μοναδικό χατ-τρικ σε τελικούς Μουντιάλ μέχρι και σήμερα (παρ’ ότι αυτό αμφισβητείται μέχρι και σήμερα καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταλάβουμε εάν το σουτ του πέρασε τελικά την γραμμή ή όχι).

Αναλυτικά, στον συγκλονιστικό αυτό τελικό το σκορ άνοιξε ο Χάλερ (12’) για τους Γερμανούς. Ο Χάρστ στο 18’ και ο Πίτερς στο 78’ έφεραν «τούμπα» τον αγώνα με τον Βέμπερ να ισοφαρίζει στο 90’. Ο Χάρστ σκόραρε στο 98’ και στο 120’ και έδωσε το τρόπαιο στους Άγγγλους.

Στα προκριματικά αρνήθηκαν να συμμετάσχουν οι χώρες της Αφρικής που μποϊκόταραν την διοργάνωση λόγω της απόφασης της FIFA να συμμετάσχουν σε κοινά προκριματικά με την Ασία και την Ωκεανία, όπου θα δικαιούνταν μόλις μία θέση και οι 3 ήπειροι μαζί. Για πρώτη φορά στην τελική φάση συμμετείχαν η Βόρεια Κορέα και η Πορτογαλία.

Αξιομνημόνευτο, το γεγονός ότι το τρόπαιο του Μουντιάλ κλάπηκε πριν τη διεξαγωγή της διοργάνωσης από επιτήδειους, οι οποίοι ζήτησαν λύτρα αλλά στο τέλος συνελήφθησαν και ενώ το τρόπαιο ήταν εξαφανισμένο εντοπίστηκε από ένα…σκύλο, τον «Πικλς» που το βρήκε σκάβοντας κάτω από ένα δέντρο.

Μουντιάλ 1970 Μεξικό

Θεωρείται το πιο θεαματικό και χορταστικό Μουντιάλ στην ιστορία του αθλήματος που μεταδόθηκε μάλιστα από την έγχρωμη τηλεόραση.

Το μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης Βραζιλία των θρυλικών Πελέ, Ριβελίνο, Τοστάο, Ζαϊρζίνιο και Ζέρσον νίκησε θριαμβευτικά στον τελικό το Ιταλικό «κατενάτσιο» με 4-1. Τα γκολ για τους Βραζιλιάνους οι Πελέ (18’), Ζέρσον (66’), Ζαϊρζίνιο (71’) και Κάρλος Αλμπέρτο Τόρες (86’). Από πλευράς «ατζούρι» σκόραρε ο Μπονινσένια στο 37’.

Το τρόπαιο Ζιλ Ριμέ θα παρέμενε στην τροπαιοθήκη της Βραζιλίας που κατοχύρωσε το δικαίωμα να το κρατήσει για πάντα μετά την 3η κατάκτηση, ωστόσο αυτό δεν έγινε κατορθωτό αφού κλάπηκε το 1983 και εκ τότε δεν έχει βρεθεί. Έτσι δημιουργήθηκε η ανάγκη κατασκευής νέου τροπαίου και τότε περνάμε στο γνωστό τρόπαιο που υπάρχει μέχρι και σήμερα…

Υ.Γ: Δείτε τις φωτογραφίες στο πάνω μέρος στο gallery για να πάρετε και οπτική γεύση των πραγμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS