ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Έπεσε η αυλαία στο Ρίο

Σημαιοφόρος της Κύπρου η 21χρονη αθλήτρια του ύψους Λεοντία Καλλένου - Η Φλόγα έσβησε με νερό που αναπαριστούσε τη βροχή

Ρίο / Ηρόδοτος Μιλτιάδους *

Με νερό που αναπαριστούσε τη βροχή -σε μια αληθινά πολύ βροχερή βραδιά- να σβήνει την Ολυμπιακή Φλόγα στο Μαρακανά, οι 31οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν παρελθόν! Μετά από δεκαέξι μέρες αγωνιστικής δράσης, η Τελετή Λήξης στο διασημότερο ποδοσφαιρικό στάδιο του κόσμου σηματοδότησε το τέλος του Ολυμπιακού κύκλου του Ρίο και άνοιξε αυτό της επόμενης τετραετίας, που θα ολοκληρωθεί στο Τόκιο.

Η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας θα φιλοξενήσει τους 32ους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, το καλοκαίρι του 2020, και οι επόμενοι διοργανωτές φρόντισαν να δώσουν το στίγμα του τι να περιμένουμε, μέσα από τη σύντομη καλλιτεχνική τους εμφάνιση. Αξιοποίησαν τον Pac-Man και τα Pokemon, έντυσαν ως Mario τον πρωθυπουργό τους Σίνζο Άμπε και έκαναν αναφορές στην τεχνολογική τους υπεροχή!

Η 21χρονη Λεοντία Καλλένου είχε την τιμή να μεταφέρει την κυπριακή σημαία στην τελετή λήξης στο Μαρακανά, ενώ πρώτη στο στάδιο μπήκε η χρυσή Ολυμπιονίκης στο επί κοντώ Κατερίνα Στεφανίδη, ως σημαιοφόρος της Ελλάδας. Οι αθλητές που παρέλασαν στην τελετή λήξης παρακολούθησαν ακολούθως από καρέκλες στον αγωνιστικό χώρο το καλλιτεχνικό μέρος της τελετής.

Το καλλιτεχνικό κομμάτι
Το καλλιτεχνικό σκέλος ξεκίνησε με τον πρώτο αεροπόρο Σάντος Ντουμόντ ή καλύτερα τον ηθοποιό που τον ενσάρκωνε, να ανακοινώνει ότι είναι η ώρα να ξεκινήσει το πάρτι! Αναδείχτηκαν ακολούθως με τη χρήση δεκάδων χορευτών τα διάσημα μνημεία της Βραζιλιάνικης πόλης, ένα χορευτικό που προκάλεσε τον ενθουσιασμό των θεατών. Το καλλιτεχνικό μέρος περιλάμβανε αναφορές στη τέχνη και την παράδοση της Βραζιλίας. Παρουσιάστηκαν τα κεντημάτα, που αποτελούν παράδοση του μαύρου πληθυσμού. Μετά τα πρωτόκολλα, το καλλιτεχνικό σκέλος συνεχίστηκε, «κλείνοντας» το βράδυ με καρναβάλι, σάμπα και πυροτεχνήματα να φωτίζουν τον ουρανό πάνω από το Μαρακανά.

Παράδοση της Ολυμπιακής σημαίας
Μετά το πρώτο μέρος του καλλιτεχνικού μέρους και την είσοδο των αθλητών, ακολούθησαν τα κομμάτια που αποτελούν πρωτόκολλο σε κάθε τελετή λήξης. Παρουσιάστηκαν σε βίντεο οι καλύτερες στιγμές των Αγώνων και δόθηκαν τα τελευταία μετάλλια των Αγώνων, στους νικητές του Μαραθώνιου Ανδρών. Η συγκεκριμένη τελετή απονομής είχε ιδιαίτερη σημασία, λόγω της παρουσίας του αργυρού νικητή, Φεγίσα Λιλέσα. Ο Αιθίοπας στον τερματισμό του Μαραθωνίου έκανε πολιτική χειρονομία-διαμαρτυρία με αποδέκτη την κυβέρνηση της χώρας του, με θέμα τον εκτοπισμό από το γη τους της φυλής Oromo, που αριθμεί πληθυσμό 38 εκατομμυρίων. Όπως ήταν φυσιολογικό, αποθεώθηκε από τον κόσμο.
Παρουσίαστηκε η νέα επιτροπή αθλητών, στην οποία εκλέγηκε και ο Γιελένα Ισινμπάγιεβα, με τη Ρωσίδα να είναι παρούσα στην τελετή. Στη συνέχεια ακούστηκε ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας, μαζί με την άρση της ελληνικής σημαίας, σε μια πολύ τιμητική στιγμή για την Ελλάδα και ακολούθησε η υποστολή της Ολυμπιακής Σημαίας και η παράδοση της στη δήμαρχο της επόμενης διοργανώτριας πόλης, τη Γιουρίκο Κοΐκε.

Mario ο Σίνζο Άμπε!
Ως είθισται η επόμενη διοργανώτρια πόλη είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει ένα μικρό καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Και οι Ιάπωνες δεν απογοήτευσαν! Έφεραν στο Μαρακανά τα Pokemon, τον Pac-Man και τη Hello Kitty, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας, Σίνζο Άμπε, ντύθηκε Mario και βγήκε από το διάσημο πράσινο σωλήνα του βιντεοπαιχνιδιού, που είχε στηθεί στο κέντρο του γηπέδου! Στο κλιπάκι που προηγήθηκε και ετοίμασαν οι Ιάπωνες, ο πρωθυπουργός συνειδητοποίησε ότι δεν θα προλάβαινε να κάνει το ταξίδι στο Ρίο, έτσι μεταμορφώθηκε σε Mario και έκανε μέσω του πράσινου σωλήνα γρήγορα τη διαδρομή Τόκιο στο Ρίο! Στο χορευτικό που ακολούθησε, οι Ιάπωνες παρουσίασαν την τεχνολογική τους υπεροχή, αλλά και την πλούσια αθλητική παράδοση της πόλης του Τόκιο.

Έσβησε η Φλόγα
Μετά τις ομιλίες του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής Κάρλος Νούζμαν και του προέδρου της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, ήρθε η ώρα να σβήσει η Ολυμπιακή Φλόγα. Υπό την όμορφη φωνή της Βραζιλιάνας τραγουδίστριας Μαριέν ντε Κάστρο, η Φλόγα -που άναψε ακριβώς τέσσερις μήνες προηγουμένως στην Ολυμπία- έσβησε με τη χρήση νερού βροχής, σε μια συμβολική στιγμή, με αναφορά στα τροπικά νερά της Γης αλλά και στον κύκλο της ζωής.

* Απεσταλμένος της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου



Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Τελευταία Ενημέρωση

X
X