ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Οι 10 «αθάνατοι» του παλιού ελληνικού κινηματογράφου (pics,vid)

Οι ηθοποιοί που κατάφεραν να γράψουν ιστορία

Η 26η Φεβρουαρίου μας έφερε αντιμέτωπους με μια ακόμη σκληρή αλήθεια: ο αγαπημένος μας και πάντοτε χαμογελαστός ηθοποιός Κώστας Βουτσάς έφυγε από την ζωή. Ο θάνατός του σκόρπισε θλίψη παντού και επανάφερε στο μυαλό μας στιγμές του ένδοξου ελληνικού κινηματογράφου.

Αναπολώντας τις επικές στιγμές του και φέρνοντας στο μυαλό μας τις ατάκες του που άφησαν εποχή σε ταινίες όπως "Το Ανθρωπάκι", "Κάτι να καίει", "Μερικοί το προτιμούν κρύο" και "Ο Σκληρός Άνδρας", θυμηθήκαμε για άλλη μια φορά, τους υπόλοιπους "αθάνατους" του ελληνικού κινηματογράφου. Ηθοποιοί που μπορεί σήμερα να μην είναι πια εδώ, αλλά ζουν. Κάθε ένας και μια ξεχωριστή προσωπικότητα, κάθε ένας και ένα κεφάλαιο στον κόσμο της υποκριτικής. Αν και υπάρχουν δεκάδες αν όχι εκατοντάδες ηθοποιοί που κατάφεραν με τον χαρακτήρα, την δουλειά και το ταλέντο τους να γίνουν συνώνυμο της χρυσής εποχής του κινηματογράφου της Ελλάδας, σήμερα θα θυμηθούμε 10 από τους πιο γνωστούς.

Ας κάνουμε αρχή με ένα μικρό αφιέρωμα για τον Κώστα Βουτσά που "έφυγε" μόλις λίγες μέρες πριν. Ο Κώστας, έχοντας μια πορεία περίπου 65 χρόνων στο βιογραφικό του, θεωρείται ένας από τους πιο καταξιωμένος Έλληνες κωμικούς. Είναι από τους λίγους ηθοποιούς που κατάφεραν να παραμείνει η φήμη τους ψηλά, μετά από την εποχή του χρυσού ελληνικού κινηματογράφου. Γεννημένος στην Αθήνα το 1962, πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Θεσσαλονίκη -όπου εγκαταστάθηκαν οι γονείς του- μέσα στην φτώχια. Ως έφηβος ασχολήθηκε με διάφορες μορφές αθλητισμού, όπως στίβο, κωπηλασία, βόλεϊ και μπάσκετ.

Η πρώτη του επαφή με το θέατρο, όπως έχει πει, ήταν στα σχολικά του χρόνια όταν ο προπονητής του τον είχε στείλει για προπόνηση στη Μηχανιώνα κι έλαβε μέρος στην παράσταση της καστασκήνωσης. Έκανε ένα αρνητικό σχόλιο για το παιδί που υποδύονταν τον μεθυσμένο κι όταν ο υπεύθυνος του θεατρικού τον προκάλεσε αν μπορεί να το κάνει καλύτερα βρέθηκε τελικά με τον ρόλο. Σε ηλικία 18 ετών σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Μακεδονικού Ωδείου. Η πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση έγινε το 1953 στην ταινία «Ο Μπαμπάς Εκπαιδεύεται» Το 1961 τον είδαμε σε δύο ταινίες της Φίνος Φιλμ, «Η Αλίκη στο Ναυτικό» του Αλέκου Σακελλάριου και «Ο Σκληρός Άνδρας», του Γιάννη Δαλιανίδη. Στην τηλεόραση πρωτοεμφανίστηκε το 1973 στο σίριαλ «Βαριετέ« της τότε ΥΕΝΕΔ.Ε και έπειτα ακολούθησαν πολλές εμφανίσεις - τόσο στο θέατρο, όσο και στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Έχοντας πάθος για την υποκριτική, ο Κώστας παρέμεινε ενεργός και δραστήριος μέχρι τέλους.

 

Στάθης Ψάλτης: Για τον Στάθη Ψάλτη, συστάσεις δεν χρειάζονται. Γνωστός ηθοποιός, γνωστός καρδιοκατακτητής. Ο Στάθης Ψάλτης γεννήθηκε στο Βέλο Κορινθίας, όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια μέχρι την ηλικία των 11 ετών, όταν η οικογένειά του μετακόμισε στο Αιγάλεω. Σε ηλικία μόλις 17 ετών, παντρεύτηκε την Τάρια Μπούρα. Αναφερόμενος στον γάμο του δήλωσε πως ο γάμος του τότε, ήταν απλά μία νεανική τρέλα που όμως του άφησε την μεγαλύτερη χαρά της ζωής του, την κόρη του.

Τoν χωρισμό του εκείνη την περίοδο ακολούθησε μια λαμπρή πορεία στον ελληνικό κινηματογράφο. Αν και συμμετείχε σε πολλές ταινίες, έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής μαζί με την Καίτη Φίνου στη δεκαετία του 1980, με εμπορικές ταινίες όπως «Καμικάζι αγάπη μου», «Τροχονόμος Βαρβάρα», «Τα καμάκια», «Βασικά καλησπέρα σας», «Και ο πρώτος ματάκιας», «Τρελός είμαι, ό,τι θέλω κάνω», «Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ», «Μάντεψε τι κάνω τα βράδια» κ.ά Με την Καίτη Φίνου διατηρούσε δεσμό για αρκετά χρόνια και ενώ την αρραβωνιάστηκε 3 φορές, δεν οδηγήθηκαν ποτέ στα σκαλιά της εκκλησίας. Το 2006 παντρεύτηκε την ηθοποιό Χριστίνα Ψάλτη και στην συνέχεια, αφού χώρισε μαζί της και αφότου από το κρεβάτι του είχαν περάσει πολλές γυναίκες, ενώθηκε με τα ιερά δεσμά του γάμου με την Χριστίνα Ψάλτη, η οποία ήταν στο πλευρό του μέχρι το τελευταίο λεπτό. Ο ηθοποιός έφυγε από την ζωή σε ηλικία 66 ετών το 2017.

Θανάσης Βέγγος: Η ζωή του Θανάση δεν ήταν πάντα εύκολη. Χωρίς καμία αμφιβολία, ο Θανάσης Βέγγος ήταν ένας πολύ ταλαντούχος ηθοποιός, που σημάδεψε με τις ερμηνείες τον ελληνικό κινηματογράφο. Η ατάκα "τρέχω σαν τον Βέγγο" τον ακολουθεί μέχρι και σήμερα. Η σεμνότητα και η αυθεντικότητά δεν είναι άγνωστα στοιχεία γι' αυτόν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο Βέγγος θεωρείτο πάντα ο άνθρωπος "της διπλανής πόρτας". Γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο, στις 29 Μαΐου του 1927 από φτωχή οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν ένας από τους ήρωες της Ανίστασης και μετά τον πόλεμο εκδιώχθηκε από την δουλειά του - ήταν υπάλληλος στην Εταιρεία Ηλεκτρισμού. Τότε, από νεαρή ηλικία, ο Θανάσης ξεκίνησε να εργάζεται για να βοηθά την οικογένειά του. Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την επεξεργασία δερμάτων, ενώ παράλληλα έκανε διάφορα μικροθελήματα στη γειτονιά του. Ήταν παντρεμένος με την Ασημίνα Βέγγου, με την οποία απέκτησε δυο γιους κι έζησε μαζί της μέχρι το τέλος της ζωής του. Την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση την έκανε το 1954, στην ταινία Μαγική Πόλη του Κούνδουρου. Στην συνέχεια έπαιξε μικρούς ρόλους, εργαζόμενος παράλληλα και ως φροντιστής στα κινηματογραφικά πλατό.

Κατά το διάστημα αυτό τον είδαμε σε μερικές από τις πιο ιστορικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, όπως "Ο δράκος", "Διακοπές στην Αίγινα", "Μανταλένα", "Ο Ηλίας του 16ου", "Ποτέ την Κυριακή". Το 1959, πήρε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ηθοποιού, όχι από Σχολή αλλά ως εξαιρετικό ταλέντο με εξετάσεις σε ειδική επιτροπή. Εντωμεταξύ, το 1964, ο Θανάσης Βέγγος αποφάσισε να φτιάξει τη δική του εταιρεία παραγωγής, που ονόμασε «ΘΒ- ταινίες γέλιου». Η φήμη του για την κακοδιαχείριση των οικονομικών, γρήγορα εξαπλώθηκε και όσοι ήθελαν να βγάλουν άμεσα χρήματα, αγόραζαν μετοχές από τον Βέγγο. Ακόμα και παλιοί συνεργάτες του, έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την αδυναμία του. Η συνέχεια γνωστή: πτώχευσε και έχασε το σπίτι του, επειδή τον «έπνιξαν» οι δανειστές και η εφορία.

Δείτε την συνέχεια στο must.com.cy  

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X