ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πούλησε την Apple το 1976 και έχασε μια περιουσία

Μαθήματα ζωής από τον τρίτο συνιδρυτή της Apple

Όλοι γνωρίζουν ποιος είναι ο Στιβ Τζομπς και αν αγαπάτε την τεχνολογία ή το χρηματιστήριο, πιθανότατα γνωρίζετε και τον Στιβ Βόζνιακ.

Το όνομα Ρόναλντ Γουέιν σας λέει τίποτα;

Τον Απρίλιο του 1976, ο τρίτος συνιδρυτής της εταιρίας «χάρισε» τις μετοχές του, για το ποσό των 800 δολαρίων. Σήμερα, το 10% της Apple, κοστολογείται στα 62,93 δισεκατομμύρια δολάρια. Το μερίδιο που πούλησε τότε, πλέον έχει αγοραστεί από άλλους μετόχους. Σίγουρα όμως θα μπορούσε να είναι ένας πολυεκατομμυριούχος σήμερα 

«Αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν είναι ότι ήμουν στην εταιρεία, και έπειτα την εγκατέλειψα. Αυτό που δεν ξέρουν ωστόσο, είναι ότι είχα σημαντικό λόγο που έπρεπε να το κάνω», αναφέρει ο Γουέιν στο CNN. «Δεν έχω μετανιώσει για αυτή μου την απόφαση», συμπληρώνει.

Ο Γουέιν γνώρισε τον Στιβ Τζόμπς όταν οι δυο τους δούλευαν στην πρωτοπόρο εταιρεία δημιουργίας βιντεοπαιχνίδιων, την Atari. Ήταν προγραμματιστής υπολογιστών, αλλά δεν έγινε συνιδρυτής λόγω των τεχνολογικών του ικανοτήτων. Αναφέρει πως κλήθηκε για τη θέση του γενικού διευθυντή. Συγκεκριμένα, του δόθηκε το 10% των μετοχών για να κατασκευάσει το λογότυπο της εταιρίας αλλά και να έχει το ρόλο διαμεσολαβητή, στις πιθανές διαφορές του Βόζνιακ και του Τζομπς.

Image result for What We Can Learn From The Guy Who Sold Apple In 1976

«Οι δύο αυτοί άντρες, ήταν πραγματικοί ‘ανεμοστρόβιλοι’. Βρισκόμουν στη σκιά αυτών των γιγάντων. Αν έμενα στην εταιρεία, πιθανόν να ήμουν ο πιο πλούσιος άντρας του νεκροταφείου».

Το πάθος του ήταν η βιομηχανία των παιχνιδιών, να δημιουργεί βιντεοπαιχνίδια και λογισμικά. Δεν θα ήταν ευτυχισμένος αν παρέμενε στην Apple. Ίδρυσε μετέπειτα πολλές μικρές εταιρίες, όπου και μπόρεσε να σχεδιάζει και να προγραμματίζει. Αναφέρει ότι δεν τον ευχαριστεί ως άνθρωπο, το γεγονός ότι δεν μπορεί να έχει τον πλήρη έλεγχο ενός προϊόντος και ο Στηβ Τζόμπς, σίγουρα, δεν θα του τον έδινε ποτέ.

Αν και ο Γουέιν θαύμαζε τον Στιβ Τζόμπς για τα κατορθώματά του, έδειχνε ιδιαίτερη συμπάθεια στον Βόζνιακ χαρακτηρίζοντάς τον σαν τον «πιο ευχάριστο άνθρωπο», που έχει γνωρίσει. Η ιδέα του για το λογότυπο ήταν έμπνευση από τη συμπεριφορά του Βόζνιακ, ένα μήλο που πέφτει στο κεφάλι του Ισαάκ Νιούτον.

Έζησε μια ευτυχισμένη ζωή, επιλέγοντας να ασχοληθεί με αυτό που αγαπούσε. «Αν θα ήθελα να είμαι πλούσιος; Φυσικά και θα ήθελα πολλά λεφτά. Αλλά το έχω σκεφτεί. Αν απλά επιζητούσα χρήματα και δόξα, θα έπρεπε να ζήσω όντας δυστυχισμένος».

Ας δούμε ποια μαθήματα μπορούμε να πάρουμε από αυτή την απίστευτη αλλά αληθινή ιστορία:

Κανείς δεν ξέρει τι θα φέρει το μέλλον: Το μέλλον είναι εγγενώς άγνωστο.

Το να έχετε καλή σχέση με τους συναδέλφους σας παίζει μεγάλο ρόλο στη ζωής σας. Αν ο Γουέιν έμενε παραπάνω θα κατέληγε πλούσιος αλλά δυστυχισμένος.

Κατανοήστε την αξία μιας επιχείρησης. Όσο και αν δεν φαίνεται ρεαλιστικό στην αρχή, σε μερικά χρόνια μπορεί να αξίζει εκατομμύρια. Η Apple βρέθηκε κάποτε στα πρόθυρα της πτώχευσης. Οτιδήποτε μπορεί να συμβεί. Η μη κατανόηση της εγγενούς και της αγοραίας αξίας των πραγμάτων είναι ένα ακριβό σφάλμα στο οποίο μπορούμε να υποπέσουμε.

Να είστε ευχαριστημένοι με αυτά που έχετε. Πέραν από την ικανότητά τους να καλύπτουν βασικές ανθρώπινες ανάγκες και οικονομική ασφάλεια, τα χρήματα φέρνουν ένα χαλαρό επίπεδο ευτυχίας.

Ο Γουέιν είναι πλέον 83 ετών και μερικές μέρες την εβδομάδα δοκιμάζει την τύχη του στο πόκερ. Κάποτε «κάθισε» στο μεγαλύτερο τζάκποτ της ιστορίας των εταιρειών και τώρα προσπαθεί ακόμα να κερδίσει ένα τζάκποτ!

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Viral: Τελευταία Ενημέρωση

X
X