ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μέλανι Γκέιντος: Το «τέρας» με τη σπάνια νόσο που έγινε τοπ μόντελ

Επιτέθηκε στον κόσμο της μόδας με όλα της τα ανορθόδοξα «προσόντα»

Το κρανίο της είναι άτριχο εκ γενετής.

Δεν έχει ούτε φρύδια και είναι σχεδόν τυφλή, επειδή οι βλεφαρίδες της μεγάλωναν προς το εσωτερικό των ματιών και τα τραυμάτισαν ανεπανόρθωτα όταν ήταν μικρή.

Το πάνω χείλος της είναι παραμορφωμένο, έχει προγναθισμό και η στοματική της κοιλότητα είναι δύσμορφη, εφόσον στο εσωτερικό της υπάρχουν μόνο ούλα και ούτε ένα δόντι.

Αλλά και η ακοή της, πολύ απέχει από οτιδήποτε θεωρείται σαν «φυσιολογικό».

Κι όμως, η Μέλανι Γκέιντος είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα και περιζήτητα μοντέλα παγκοσμίως. Κάθε φωτογράφησή της είναι και μια μικρή συλλογή από έργα τέχνης, καθώς η απόκοσμη μορφή της εμπνέει παράτολμα καλλιτεχνικά οράματα.

Σαν να έχει αποδράσει από πίνακα της μπαρόκ φλαμανδικής σχολής του 17ου αιώνα, η Γκέιντος επιτέθηκε στον κόσμο της μόδας με όλα της τα ανορθόδοξα «προσόντα». Μετέτρεψε την ασχήμια της σε ένα υπερ-όπλο και εν τέλει καταξιώθηκε σαν ένα ίνδαλμα, μια προσωπικότητα η οποία μετέθεσε τα σύνορα του κάλλους πολύ πιο βαθιά στην επικράτεια του αποκρουστικού.

Πρωταγωνιστεί και απογειώνει concept ονειρικά, σαν σκοτεινά γκόθικ εικονογραφημένα παραμύθια, ενώ έχει λάβει μέρος σε βίντεο κλιπ συγκροτημάτων όπως οι περιβόητοι πυρομανείς Rammstein.

Στις κατά καιρούς συνεντεύξεις της η Μέλανι επαναλαμβάνει ότι ουδέποτε είχε η ίδια πρόβλημα με τον εαυτό της. «Το πρόβλημα είναι πάντα των άλλων -και το καταλαβαίνω αμέσως από το πώς μου φέρονται. Όμως εγώ ποτέ δεν θέλησα να αλλάξω κάτι επάνω μου, γι' αυτό και δεν ασχολήθηκα με προσθετικές ή επανορθωτικές επεμβάσεις».

Ίσως επειδή, αμέσως αφότου γεννήθηκε και για πολλά χρόνια μπαινόβγαινε στα χειρουργεία. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα πολλαπλά προβλήματά της και ο βίος της να καταστεί λειτουργικός και ανώδυνος, η Μέλανι υποβλήθηκε σε πάνω από 30 εγχειρήσεις.

Η Μέλανι Γκέιντος είναι Αμερικανίδα, γεννημένη πριν από 31 χρόνια στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Διαμένει στο Σιάτλ και είναι απόφοιτος σχολής καλών τεχνών της Νέας Υόρκης. Χρησιμοποιώντας τον εαυτό της σαν μοντέλο για τα εικαστικά της πειράματα, κατέληξε να ποζάρει για φωτογράφους που, όπως λέει η Γκέιντος «είχαν βαρεθεί να δουλεύουν με το συνηθισμένο τύπο μοντέλων και αναζητούσαν κάτι διαφορετικό, πιο συναρπαστικό».

Κι έτσι η Μέλανι εισήλθε στον κόσμο του μόντελινγκ. Όχι μόνο χωρίς τα ουσιαστικά προσόντα ενός συμβατικού μοντέλου, αλλά χωρίς καν ατζέντη. Το διαβατήριό της ήταν η θέλησή της να διαλύσει κάθε κανόνα και να ωθήσει την επικρατούσα αισθητική σε καινούργιες, άγνωστες περιοχές.

«Είμαι απλώς ένα ανθρώπινο ον, όπως ο καθένας. Νομίζω ότι είναι αηδιαστικό όταν οι άνθρωποι σκέφτονται κάτι άλλο από αυτό. Ο κύριος στόχος μου είναι να βοηθήσω τον κόσμο να καταλάβει ότι, εάν κάποιος είναι διαφορετικός, δεν σημαίνει πως έχει πάψει να είναι άνθρωπος».

Η Μέλανι Γκέιντος γεννήθηκε με εξωδερματική δυσπλασία, μια σπάνια χρωμοσωμική ανωμαλία, η οποία προκαλεί μια σειρά από προβληματικά ή ακόμη και επικίνδυνα για την επιβίωση του ατόμου φαινόμενα. Το δέρμα είναι ξηρό και εύθραυστο, καθώς δεν αναπτύσσονται καθόλου οι ιδρωτοποιοί αδένες. Δεν υπάρχουν νύχια, δόντια και μαλλιά. Στις υψηλές θερμοκρασίες το άτομο με εξωδερματική δυσπλασία, όχι μόνο υποφέρει αλλά κινδυνεύει από αποπληξία.

«Μια συνηθισμένη ερώτηση που μου κάνουν» λέει η Μέλανι «είναι "πώς τρως χωρίς δόντια;"». Και απαντά η ίδια επικαλούμενη το αυτονόητο: «Υπάρχουν άνθρωποι που τρέχουν μαραθώνιο χωρίς πόδια. Εγώ γιατί να έχω πρόβλημα να μασήσω χωρίς δόντια;»

Ωστόσο, κόντρα σε όλα αυτά, η Μέλανι Γκέιντος, ένα «τέρας» που θα μπορούσε να χρησιμοποιείται από τους γονείς για να τρομάζουν τα παιδιά τους όταν αρνούνται να φάνε, κάνει επιτυχημένη καριέρα στο μόντελινγκ. Αντάξια μιας φιγούρας την οποία, όποιος την αντικρίσει έστω και για μία φορά, αποκλείεται να την ξεχάσει για το υπόλοιπο της ζωής του.

protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Viral: Τελευταία Ενημέρωση

X
X