ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

#MediaBlog Ο «Ορέστης», η τάτσα στην Κύπρο και το προσωπικό συμφέρον κάποιων

Τι λέει η τηλεθέαση;

Χρύσανθος

Χρύσανθος

Ο "Ορέστης" έχει το αγαπημένο και ταυτόχρονα μισητό θέμα κάθε δημοσιογράφου, κάθε εκδότη και κάθε καναλάρχη. Όσο η φρίκη και οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες αυξάνονται, τόσο ανεβαίνουν και η τηλεθέαση και η αναγνωσιμότητα και η ακροαματικότητα...

Υπάρχουν, ωστόσο, και οι παράπλευρες, εξίσου τραγικές, συνέπειες για τους συγγενείς του κατ' εξακολούθηση δολοφόνου, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται. Και κυρίως τα παιδιά του. Κάποιος έγραψε πως αυτά είναι τα άλλα δύο "αφανή" θύματά του. Και δεν έχει άδικο.

Σ' αυτά έχουν βεβαίως προστεθεί και τα παιδιά και οι συγγενείς των θυμάτων του "Ορέστη", που αναμένουν για χρόνια την ανεύρεσή τους, χωρίς να υποψιάζονται την φρίκη που έζησαν στα χέρια του δολοφόνου.

Και ενώ η κυπριακή κοινωνία και εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν την εξέλιξη της υπόθεσης, με παραιτήσεις, απολύσεις, την ηρωική δράση των πυροσβεστών να ανασύρουν τα πτώματα και το δράμα των συγγενών, γίνονται ταυτόχρονα μάρτυρες των υπερβολών που αναμασούν κάποια ΜΜΕ.

Μία από αυτές τις υπερβολές, είναι η θέση που εντέχνως και σκόπιμα κάποιοι διοχέτευσαν προς διεθνή ΜΜΕ, κυρίως στο BBC, ότι όλες οι ξένες εργάτριες στην Κύπρο είναι σαν να εργάζονται σε κάτεργα.

Κάποιοι δημοσιογράφοι γνωρίζουν ποιοι έχουν διοχετεύσει τη συγκεκριμένη θέση, με επίγνωση του ότι στοχεύουν στην Κύπρο. Γνωρίζουν ακόμα και το κόστος και την υπερπροσπάθεια που χρειάζεται το κράτος και δη το υπουργείο Εσωτερικών για να αφαιρέσει την «τάτσα» που του φόρτωσαν στοχεύοντας σε ίδιον όφελος.

Ίσως, σε ανυποψίαστους αναγνώστες, τα πιο πάνω να φαντάζουν ακατανόητα. Κάποιοι, όμως, γνωρίζουν. Και γνωρίζουν καλά ότι όλες οι οικογένειες που εργοδοτούν Φιλιππινέζες, Σριλανκέζες, Βιετναμέζες και άλλες οικιακές βοηθούς, δεν τις σκοτώνουν. Ούτε τις πετούν σε λίμνες, ούτε τους φέρονται βάναυσα και απάνθρωπα, όπως κάποια δημοσιεύματα υποστηρίζουν. Ούτε ευθύνεται η κυπριακή κοινωνία στο σύνολό της, επειδή κάποιοι αστυνομικοί, που πρέπει να είναι λίγοι και συγκεκριμένοι, δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους και επέδειξαν στην κυριολεξία εγκληματική αδιαφορία.

Εξάλλου, οι αντιδράσεις της κοινωνίας μας, τις τρεις εβδομάδες που εξελίσσεται η τραγωδία του "Ορέστη", έχουν δείξει αν είμαστε ρατσιστική κοινωνία ή όχι.

Και φθάνουμε στο βασικό ερώτημα:

Ποιοι είχαν συμφέρον να προωθήσουν τη θέση ότι η κυπριακή κοινωνία "σκοτώνει" τις ξένες εργάτριες που έρχονται εδώ για δουλειά και ένα καλύτερο αύριο;

Μήπως κάποιοι που έχουν καταφέρει να αυτοπροβάλλονται ως οι μόνοι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ξένων, τη στιγμή που η δράση τους είναι και καλοπληρωμένη και με το αζημίωτο;

Μήπως οι δημοσιογράφοι να ψάξουν λίγο καλύτερα τις πηγές τους και να αναζητήσουν και τα οικονομικά κίνητρα πίσω από κάποιες "αγωνιστικές πρωτοβουλίες";

Τους ξέρουμε, τους βλέπουμε καθημερινά στα ΜΜΕ να "αγωνίζονται", αμειβόμενοι αδρά και με μισθούς και με επιδόματα για να "στηρίζουν" τους αδικημένους. Και να καρφώνουν συλλήβδην την κυπριακή κοινωνία και πολιτεία σε ΜΜΕ του εξωτερικού ανεβάζοντας τη δική τους εικόνα και "δράση". Όπως ακριβώς κάνουν και στο εσωτερικό, στοχεύοντας στην ευαισθησία λειτουργών των ΜΜΕ που αναμασούν την επιχειρηματολογία τους χωρίς καμία... καχυποψία.

Τι λέει η τηλεθέαση;

Ποιο κανάλι έκοψε χθες το νήμα της τηλεθέασης και πώς "κινήθηκε" το τηλεοπτικό κοινό;

Κινούμενα στο γνωστό "χαμηλό βαρομετρικό", παρά τα όσα συγκλονιστικά συμβαίνουν γύρω μας, τα τηλεοπτικά κανάλια προσπαθούν να κρατηθούν με ποσοστά λίγο πιο πάνω από το... ψυχολογικό 10%.

Χθες πρώτο κανάλι, με βάση τα στοιχεία της AGB NIELSEN για τη γενική τηλεθέαση, αναδείχθηκε ο ANT1 με 14,3%. Δεύτερο το SIGMA με 13,4% και τρίτος ο ALPHA με 13,0%. Στην τέταρτη θέση το PIK1 με 8,7% και στην πέμπτη το OMEGA με 7,7%.

Τα "μικρά" κανάλια κινήθηκαν στα μικρά ποσοστά τους: EXTRA στο 2,3%, ERT WORLD στο 1,8%, PIK2 στο 1,3% και SMILE στο 1,0%.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

#MediaBlog: Τελευταία Ενημέρωση

X
X