ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΥΠΕΞ: «Τα μέτρα κατά εργαλειοποίησης μεταναστών να ισχύουν και για Τουρκία»

«Στην Κύπρο, η Τουρκία σχεδόν καθημερινά εργαλειοποιεί τον ανθρώπινο πόνο», δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης

ΚΥΠΕ

Στην συζήτηση που θα γίνει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) στις Βρυξέλλες για την πρόοδο της προετοιμασίας του εγγράφου επιλογών για αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις τουρκικές κινήσεις στα Βαρώσια, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στη σύνοδο ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ακόμα πως οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θα συζητήσουν την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τη Λευκορωσία, και εξέφρασε ετοιμότητα ώστε να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για οριζόντια μέτρα κατά όλων των κρατών που ακολουθούν τέτοιες προσεγγίσεις, συνδέοντας τη συζήτηση με ανάλογες πρακτικές εκ μέρους της Τουρκίας.
 
Στις δηλώσεις του, ο ΥΠΕΞ σημείωσε αρχικά πως η συνάντηση «συμπίπτει με την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους που έχει καταδικαστεί καθολικά από τη διεθνή κοινότητα και αυτό έχει ιδιαίτερα σημασία, λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές επιδιώξεις της τουρκικής πλευράς».
 
«Από εκεί και πέρα κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης αναμένω να ενημερωθούμε για την πρόοδο, την εξέλιξη της ετοιμασίας του εγγράφου επιλογών αντίδρασης της ΕΕ στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου» πρόσθεσε.
 
Όπως υπενθύμισε, στις 27 Ιουλίου οι ΥΠΕΞ της ΕΕ «δημόσια έχουν δηλώσει την ανάγκη αντίδρασης από πλευράς ΕΕ αν δεν υπάρξει ανάκληση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας».
 
Όσον αφορά την εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού ανέφερε πως θα συζητηθεί «η εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου από συγκεκριμένες χώρες έτσι ώστε να εξασφαλίσουν πολιτικά και άλλα ανταλλάγματα από πλευράς ΕΕ».
 
«Είμαστε έτοιμοι να ληφθούν πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις για να αντιμετωπιστεί αυτή η εργαλειοποίηση, επαναλαμβάνω, του ανθρώπινου πόνου» συνέχισε.
 
«Αποφάσεις που θα αφορούν οριζόντια όλα τα κράτη που προωθούν τέτοιες προσεγγίσεις. Και σίγουρα δεν είναι μόνο η Λευκορωσία που ακολουθεί τέτοιες πολιτικές» επεσήμανε.
 
Συγκεκριμένα, ανέφερε, «στην περίπτωση της Κύπρου, η Τουρκία σχεδόν καθημερινά εργαλειοποιεί τον ανθρώπινο πόνο» και πρόσθεσε πως «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και να λάβουμε συγκεκριμένες αποφάσεις που θα έχουν οριζόντια ισχύ».

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X