ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Χρυσά διαβατήρια» - Τι θα ισχύει;

Οι αποφάσεις της Βουλής

Με νόμο που ψήφισε η Βουλή, (29 ψήφοι υπέρ και 17 εναντίον), μετά από πρόταση νόμου που κατέθεσαν οι Βουλευτές του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, η τιμητική πολιτογράφηση για λόγους δημόσιου συμφέροντος και η πολιτογράφηση αλλοδαπών επιχειρηματιών και επενδυτών θα επιτρέπονται υπό όρους και προϋποθέσεις που καθορίζονται με κανονισμούς που κατατίθενται στη Βουλή των Αντιπροσώπων για έγκριση και θα δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Ουσιαστικά ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ την 31η Ιανουαρίου 2020, καθώς υπερψηφίστηκε σχετική τροπολογία του ΔΗΚΟ με 28 ψήφους υπέρ, 1 αποχή και 18 κατά.

Τροπολογία που κατέθεσε η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Ελένη Μαύρου, ώστε η έναρξη της ισχύς του νόμου να τεθεί σε 3 μήνες απορρίφθηκε από την Ολομέλεια με 19 ψήφους υπέρ και 28 εναντίον.

Της ψηφοφορίας προηγήθηκε μακρά συζήτηση κατά την οποία ο εκ των εισηγητών του νόμου, Γιώργος Περδίκης είπε ότι το νομοθέτημα αγγίζει πτυχές των χρυσών διαβατηρίων.


Στήνεται το παζλ – Η ομολογία που έφερε την απόλυτη ανατροπή


Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου δήλωσε ενώπιον της Ολομέλειας ότι θα απέχει της ψηφοφορίας, επειδή το γραφείο του προωθεί επενδύσεις με την εγγραφή επενδυτών.

Υπενθυμίζοντας ότι το θέμα απασχόλησε τη Βουλή από το 2014 με εγγραφή θέματος από τους Οικολόγους, ο κ. Περδίκης είπε ότι τους τελευταίους μήνες κατέστη επίκαιρο καθώς η Κύπρος στοχοποιήθηκε επειδή υπάρχει έξαρση τιμητικών πολιτογραφήσεων για επενδυτές.

Ο κ. Περδίκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν τομείς της οικονομίας που χρειάζονται επενδύσεις, όπως στην έρευνα και την καινοτομία, τη γεωργία, αλλά τίποτε από αυτά δεν υπάρχει στα σχέδια, αλλά το σχέδιο της κυβέρνηση για τις επενδύσεις περιορίζεται στην ανέγερση πολυτελών κατοικιών, εκ των οποίων οι πλείστες σχετίζονται με την ανέγερση των πύργων στη Λεμεσό.

Είπε ακόμα ότι ο νόμος που πρότεινε στοχεύει να συμβάλει δημιουργικά στην πολιτική αυτή και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Βουλή θα κάνει ένα βήμα να υπερασπιστεί το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Θα κλείσουν τα στόματα που συνδέουν συγκεκριμένη μάρκα πολυτελών οχημάτων με την παραχώρηση υπηκοοτήτων ή που συνδέουν τις υπηκοότητες με το Προεδρικό», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, αφού σημείωσε ότι πρόκειται για πολύ σοβαρό θέμα, είπε πως πέρασαν οι καιροί που τα κόμματα εξέφραζαν συγκεκριμένη τάξη, και πως είναι λάθος η εκτίμηση ότι οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης είναι της δεξιάς.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ακόμα πως ο πρώτος που εισήξε το σχέδιο είναι η Κυβέρνηση Χριστόφια, με Υπουργό Εσωτερικών τον Νεοκλή Συλικιώτη.

«Πρέπει να διορθώσουμε, όπου χρειάζεται, αλλά» ανέφερε, το «επενδυτικό πρόγραμμα έτυχε αρκετών βελτιώσεων μέχρι τώρα».

Είπε επίσης πως χρειάζεται να γίνεται σοβαρότατος έλεγχος για κάθε υπήκοο τρίτης χώρας που εισέρχεται στο έδαφος της Δημοκρατίας και σε ποιους παραχωρούνται υπηκοότητες, αλλά, συνέχισε, αν ανησυχεί τον Γερμανό ποιος εισέρχεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, ανησυχεί διπλά τον Κύπριο, το ποιος έρχεται να κάνει την επένδυση με ή χωρίς διαβατήριο.

Ο κ. Νεοφύτου διευκρίνισε επίσης ότι το επενδυτικό σχέδιο δεν είναι μόνο για τον οικοδομικό τομέα, πρόσθεσε πως πρέπει να δώσουμε το ίδιο κίνητρο για επένδυση στις start ups και να μπει ένα ποσό ως τέλος για στήριξη και προς στέγαση των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων.

Ο κ. Νεοφύτου διαμήνυσε επίσης στην οικοδομική βιομηχανία πως πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η οικοδομική ανάπτυξη θα είναι συνδεδεμένη με τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, ώστε να ωφελείται ο κόσμος και να βελτιωθούν τα πράγματα προς όφελος της κοινωνίας.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, αφού είπε πως ο ΔΗΣΥ δεν συνειδητοποίησε ότι είναι κυβέρνηση, αντέταξε στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ ότι «έχουμε δικές μας πολιτικές θέσεις και δεν προσπαθούμε να σκοράρουμε». Οι του ΔΗΣΥ, συνέχισε, όποτε είναι στην Κυβέρνηση θυμούνται τη συναινετική λειτουργία, κάτι που ξεχνούν όταν είναι στην αντιπολίτευση.

Περαιτέρω είπε πως το σχέδιο βοήθησε την οικονομία, όμως μονοδιάστατα.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ συνεχίζοντας είπε πως πρέπει να ακούσουμε την κοινωνία για το ποιους βοήθησε το σχέδιο και πού αναφέρεται στο δικηγορικό του γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας και σχέσεις μελών της οικογένειας του με επενδυτικά πακέτα.

Διερωτήθηκε επίσης αν "δεν πρέπει να μας ανησυχεί το γεγονός ότι η Λεμεσός γέμισε Μαζεράττι και οι μεγάλες συνέπειες που επήλθαν στην πόλη της Λεμεσού". Το σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα που ωφελούν την κοινωνία, ωθούν την ανάπτυξη της καινοτομίας και το κράτος να παίρνει μερίδιο για να επωφελούνται και άλλοι τομείς της οικονομίας, ανέφερε ακόμα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, αφού ανέφερε ότι το κόμμα της ήταν πάντα υπέρ της διαφάνειας, πρόσθεσε πως η Κύπρος δέχεται αρνητική κριτική για τα επενδυτικά της προγράμματα.
«Υπάρχει και κακόπιστη κριτική» συνέχισε, αναφέροντας ότι την ίδια ώρα όμως κάποιοι θησαυρίζουν.

Περαιτέρω, αφού ανέφερε πως το σχέδιο επενδύσεων είναι καλό για την κυπριακή οικονομία, παρατήρησε πως έχει δίκαιο ο κ. Περδίκης για τα προγράμματα για την έρευνα και την τεχνολογία και ότι το σχέδιο εξαντλείται στα ακίνητα.
Η κ. Ερωτοκρίτου αναφέρθηκε στην τροπολογία του κόμματος της ώστε ο νόμος να τεθεί σε ισχύ την 31η Ιανουαρίου του 2020 ώστε να μπορέσει να θεσπίσει κανονισμούς η Κυβέρνηση.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε ότι συμφωνεί απόλυτα με τον κ. Περδίκη και ότι το θέμα των διαβατηρίων για επενδύσεις είναι στο μεταίχμιο ατυχών χειρισμών και σκανδάλου.

Είπε ακόμα ότι με το σχέδιο κάποιοι θησαυρίζουν ασύδοτα, αλλά, όπως είπε, "αυτό γίνεται με κυβερνητικές πράξεις που αποτελούν προνόμιο του Προέδρου της Δημοκρατίας".

Ο κ. Ευσταθίου προειδοποίησε ότι έρχονται κι άλλα, για την απαράδεκτη συμπεριφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα, αλλά, όπως επανέλαβε αποτελούν κυβερνητικές πράξεις, που δεν μπορούν να τύχουν ελέγχου.

Εξέφρασε την άποψη ότι με τον νόμο η Βουλή χωρίς να έχει αποφασιστικό λόγο θα είναι συνυπεύθυνη για αυτό και η ΕΔΕΚ δεν μπορεί να στηρίξει την πρόταση νόμου.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε πως το πρόβλημα είναι υπαρκτό και δεν είναι η Βουλή που θα τους δώσει υπόσταση. Δεν βοηθούμε το κράτος στρουθοκαμηλίζοντας, ανέφερε και παρατήρησε πως όσοι ήταν στη συνεδρία με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αντιλήφθηκαν πως αυτό που ενδιαφέρει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η διαφάνεια και συγκεκριμένα κριτήρια στην παραχώρηση υπηκοότητας.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ακόμα πως η προτεραιότητα πρέπει να είναι ανάπτυξη υποδομών για την έρευνα και την τεχνολογία και προειδοποίησε πως πάει να δημιουργηθεί η φούσκα ουρανοξυστών με τη συμβολή του ιδίου του κράτους.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας είπε ακόμα πως είναι άδικη η επίθεση που δέχεται για το θέμα η Κύπρος, κρύβει σκοπιμότητες και αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω να θεσπιστούν κριτήρια για να μην δίνουμε όπλα να μας πολεμούν.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε ότι κάναμε ένα πρόγραμμα και με αυτό κτίζονται κάποια μεγάλα κτήρια με ξένα χέρια και όχι με Κύπριους εργαζόμενους, που θα καταλήξουν σε χιλιάδες παράνομες κλίνες που θα πλήξουν τον ξενοδοχειακό τομέα. Κάποιοι μετέτρεψαν τα κυπριακά διαβατήρια σε εμπόρευμα και τα πωλούσαν, συνέχισε προσθέτοντας ότι ωρίμασε ο χρόνος για να υπάρξει διαφάνεια.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ είπε πως μόνο τρεις χώρες στην ΕΕ παραχωρούν πολιτογραφήσεις. Εξέφρασε την άποψη ότι το σχέδιο επενδύσεων δεν βοηθά τον τόπο να ορθοποδήσει, αλλά εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα και συγκεκριμένα δικηγορικά γραφεία.

Η ανεξάρτητη Βουλευτής Άννα Θεολόγου είπε πως το σχέδιο ωφέλησε τον οικοδομικό τομέα, δεν υπήρξαν όμως επενδύσεις στην πραγματική οικονομία και στο ανθρώπινο κεφάλαιο του τόπου που παράγει ανάπτυξη.

Εξέφρασε την άποψη να δίνονται και δωρεάν υπηκοότητες όταν θα αφορούν επενδύσεις στο ανθρώπινο κεφάλαιο και θα δημιουργούν θέσεις εργασίας για πτυχιούχους. Αν υπήρχε κριτήριο στις 2.500 υπηκοότητες που δόθηκαν τα τελευταία χρόνια να εργοδοτούσαν 10 πτυχιούχους θα είχαν δουλειά 25.000 πτυχιούχοι, συνέχισε, λέγοντας «δωρεάν διαβατήρια για θέσεις εργασίας και όχι διαβατήρια για εκατομμύρια».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση