ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το τελευταίο αντίο στον Δημήτρη Χριστόφια (Pics,vid)

Α. Κυπριανού: Ιστορική φυσιογνωμία του διεθνούς στερεώματος

Μέσα σε πλήθος κόσμου ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης (25/06) η νεκρώσιμος ακολουθία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια από τον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας στον Στρόβολο.

Η σορός μεταφέρθηκε στην εκκλησία σε κιλλίβαντα πυροβόλου, την πομπή ακολουθούσαν μέλη της νεολαίας του κόμματος. Το όχημα που μετέφερε τη σορό αναχώρησε από το οίκημα της ΠΕΟ λίγο μετά τις 3μμ.. Κατά την είσοδο του φέρετρου εντός της εκκλησία διακλαδικό άγημα της Εθνικής Φρουράς απέδωσε τιμές με την στρατιωτική μουσική να παιανίζει πένθιμα εμβατήρια.

Λίγο πριν τις 17:00 έφτασαν στην εκκλησία και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Της εξοδίου ακολουθίας προέστη ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος.

Α. Κυπριανού: Ιστορική φυσιογνωμία του διεθνούς στερεώματος

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού αποχαιρέτησε τον Δημήτρη Χριστόφια, εκθειάζοντας την προσφορά του στην πατρίδα και την αριστερά.

«Είναι αναντίρρητη αλήθεια ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας δίδαξε σε όλους μας να ξεπερνάμε τους εαυτούς μας». Αυτό είναι και το απόσταγμα του επικήδειου λόγου που εκφώνησε ο Άντρος Κυπριανού προς τιμή του τεθνεώτος Δημήτρη Χριστόφια. Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ προέβη σε μια λεπτομερή καταγραφή της πορείας του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας από τα δύσκολα πρώτα χρόνια στο Δίκωμο, μέχρι και την εκλογή του στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της Κύπρου.

Ο Α. Κυπριανού, δεν παρέλειψε να επισημάνει μέσω ενός χαρακτηριστικού παραδείγματος την ιδιαίτερη αγάπη που έτρεφε ο Δ. Χριστόφιας για τα κατεχόμενα εδάφη. «Όλοι θυμόμαστε ότι για χρόνια ολόκληρα, στο Κόμμα, στη Βουλή, στο Προεδρικό κουβαλούσε πάντα μαζί του τον πίνακα που ήταν γι΄αυτόν η υπογραφή του. Το λιμανάκι της Κερύνειας. Το λίκνο που τον γέννησε, ο σταθμός στον οποίο ήθελε να καταλήξει, ο πόθος μιας ολόκληρης ζωής».

Κατά τον κ. Κυπριανού, η Κύπρος και η αριστερά, σήμερα θρηνούν μια τεράστια απώλεια. Η πολεμική με την οποία αντιμετωπίστηκε ο προωθούμενος προοδευτισμός του δεν είχαν προηγούμενο. Παρόλα αυτά, όπως ανέφερε ο κ. Κυπριανού «τον έχει ήδη δικαιώσει το δάκρυ με το οποίο τον αποχαιρετούν σήμερα αυτοί στους οποίους αφιέρωσε όλο του το είναι: οι απλοί άνθρωποι, οι απόμαχοι της ζωής, οι εργάτες του μυαλού, της πένας, των χεριών.»

Στα κεντρικά γραφεία του ΑΚΕΛ βρέθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίο υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων. Σε δηλώσεις του ανέφερε πως βρίσκεται στην Κύπρο για έναν δυσάρεστο λόγο, «για να αποτίσω φόρο τιμής σε ένα σπουδαίο τέκνο του λαϊκού κινήματος και του κυπριακού λαού, σε έναν σπουδαίο ηγέτη της κυπριακής αριστεράς, σε έναν άνθρωπο που έδωσε τη ζωή του στον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή για την δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, για να μπορεί όλος ο κυπριακός λαός, Ε/κ και Τ/κ να ζουν ειρηνικά. Στην μνήμη του Δημήτρη Χριστόφια πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή, αλλά και για την δίκαιη λύση του Κυπριακού.Ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν είναι πια ανάμεσα μας αλλά η μνήμη του θα είναι πάντα ζωντανή στον αγώνα των αδικημένων, των κατατρεγμένων, των αδύναμων, στον αγώνα για δικαιοσύνη και ζωή. Θα τον θυμόμαστε πάντα».

 

Πλήθος κόσμου στο οικημα της ΠΕΟ

Μεγάλη ήταν από το πρωί η προσέλευση του κόσμου στο οίκημα της ΠΕΟ για το ύστατο χαίρε στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τέως ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια. Με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα έφθασε στις 08:30 το πρωί η σορός του Δημήτρη Χριστόφια. Με τις σημαίες της Κύπρου και του ΑΚΕΛ να σκεπάζουν το φέρετρο η σoρός έχει τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Το φέρετρο έχει τοποθετηθεί στην είσοδο του οικήματος της ΠΕΟ σε χώρο που έχει διαμορφωθεί ειδικά. Δίπλα από το φέρετρο η οικογένεια του εκλιπόντος, η σύζυγός του Έλση, και τα τρία του παιδιά. Η ηγεσία του ΑΚΕΛ με επικεφαλής τον γ.γ του κόμματος Άντρο Κυπριανού βουλευτές αλλά και απλοί ΑΚΕΛικοί ήλθαν από νωρίς στο χώρο του λαϊκού προσκυνήματος.

Κατά το λαϊκό προσκύνημα στην ΠΕΟ, για το ύστατο χαίρε στον Δημήτρη πέρασαν πέραν των 8.500 ανθρώπων . Επιπλέον τη σορό παραστάθηκαν 288 στελέχη του λαϊκού κινήματος

 

Δίπλα από το φέρετρο τοποθετήθηκε μια μεγάλη φωτογραφία του Δημήτρη Χριστόφια ενώ στο χώρο υπήρχαν και οι τιμητικές διακρίσεις που έλαβε όλα αυτά τα χρόνια ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής και ηγέτης του ΑΚΕΛ.

 

Καθ’ όλη την διάρκεια του λαϊκού προσκυνήματος γύρο από τη σωρό υπήρχε τιμητική φουρά με μέλη της ηγεσίας του κόμματος να εναλλάσσονται. Η αρχή έγινε με τον γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, τον γ.γ της ΠΕΟ Πάμπο Κυρίτση, τον βουλευτή του κόμματος Γιώργο Λουκαΐδη και τον Νίκο Ιωάννου μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος.

Λίγο μετά τις 10:00 μετέβη στο οίκημα ο Πρέσβης της Κούβας στη Λευκωσία. Υπενθυμίζεται πως επί προεδρίας Δημήτρη Χριστόφια η Κούβα άνοιξε διπλωματική αποστολή στη Λευκωσία και η Κύπρος στην Αβάνα. Από το οίκημα της ΠΕΟ πέρασε και ο Σταύρος Μαλάς δυο φορές υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας με το ΑΚΕΛ. Φόρο τιμής στον Δημήτρη Χριστόφια απέτισε και ο πρέσβης της Κίνας στη Λευκωσία.

Αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης απέτισε φόρο τιμής στον εκλιπόντα ηγέτη της αριστεράς. Η αντιπροσωπεία, που αποτελείτο από γυναίκες και άνδρες, φορώντας τοπική ενδυμασία ήλθαν ειδικά από την Παλαιστίνη για την κηδεία του Δημήτρη Χριστόφια. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας η απώλεια του Δημήτρη Χριστόφια είναι μεγάλη για τον Παλαιστινιακό λαό. Η Παλαιστίνη, όπως τόνισε, έχασε ένα σθεναρό υποστηριχτή του αγώνα των Παλαιστινίων.

Εμφανώς συγκινημένη, η ηθοποιός Αννίτα Σαντοριναίου χαρακτήρισε από την πλευρά της τον εκλιπόντα ως ένα μεγάλο αγωνιστή της κοινωνικής δικαιοσύνης. «Ο κάθε άνθρωπος πάνω σε αυτό τον πλανήτη που δίδαξε αγάπη και δικαιοσύνη σταυρώθηκε για αυτά. Το ίδιο και ο Δημήτρης. Φεύγει σαν ένας αγωνιστής μεγάλος για την κοινωνική δικαιοσύνη και την αγάπη. Και αφήνει ένα πολύ δυνατό χνάρι πάνω στα χώματα της Κύπρου» είπε. Ανέφερε επίσης ότι ο τέως Πρόεδρος «είναι μια μεγάλη μορφή που η ιστορία θα μιλήσει για αυτόν και θα αποτιμήσει την περιουσία που άφησε στον Κυπριακό λαό»

Ο Πρόεδρος της τ/κ συνδικαλιστικής οργάνωσης DEVIS Χασάν Φελέκ ανέφερε ότι η σημερινή ημέρα είναι πολύ στενάχωρη και δυσάρεστη «γιατί έχουμε χάσει ένα άξιο τέκνο της εργατικής τάξης της Κύπρου και έναν ηγέτη ο οποίος ήταν πάντα αφοσιωμένος στην επίλυση του Κυπριακού».

«Τιμούμε σήμερα έναν άνθρωπο με πολύ πλούσια κληρονομιά στους αγώνες των Ελληνοκύπριων και Τουρκοκυπρίων για ειρήνη σε αυτό τον τόπο» συνέχισε, ενώ είπε ότι «δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ως Τ/κ την απλότητα, τη σεμνότητα, την ειλικρίνεια με την οποία ο σύντροφος Χριστόφιας μας αντιμετώπιζε πάντα».

Το βιβλίο συλλυπητηρίων για τον θάνατο του τέως Προέδρου θα παραμείνει ανοικτό και σήμερα από τις 09:00 μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι στα γραφεία του ΑΚΕΛ. Το βιβλίο συλλυπητηρίων, θα παραμείνει ανοικτό και αύριο, 26 Ιουνίου, από τις 08:30 μέχρι τις 11:00.

Ποιοι έδωσαν το παρών τους

Σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας παρέστει στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο στη νεκρώσιμο ακολουθία του τέως Προέδρου. Το παρών τους έδωσαν μέλη του Διπλωματικού Σώματος που είναι διαπιστευμένοι στη Λευκωσία, εκπρόσωποι ξένων χωρών, εκπρόσωποι κομμάτων από το εξωτερικό, εκπρόσωποι Διεθνών Οργανισμών, αλλά και εκπρόσωποι της τουρκοκυπριακής κοινότητας και τουρκοκυπριακών κομμάτων.

Ειδικά για την κηδεία του Δημήτρη Χριστόφια έφτασε το μεσημέρι της Τρίτης στη Λευκωσία ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης. Ο κ. Τσίπρας στις 4.20μμ βρέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο για να υπογράψει το Βιβλίο Συλλυπητηρίων για τον τέως Πρόεδρο, είχε και ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Πολυπληθής ήταν η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που παρέστει στην κηδεία. Ο γ.γ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο. Το παρόν στην κηδεία θα δώσει και ο Γενικός Γραμματέας της ΚΝΕ Νίκου Αμπατιέλου.

Τα Ηνωμένα Έθνη στην κηδεία εκπροσώπησε η Επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Με βάση κατάλογο ξένων αντιπροσωπειών που ήρθαν στη Λευκωσία, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό της Γραμματέας Νίκου Μαυρίκου. Μεγάλη ήταν και η λίστα των αντιπροσωπειών από το εξωτερικό, κυρίως αριστερών κομμάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Στην κηδεία επίσης βρέθηκαν: Το μέλος του Προεδρείου και Γραμματέας της Κ.Ε. του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρώσικης Ομοσπονδίας Αrefev Nikolai, το Μέλος Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Μετώπου Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης Ibrahim Ahmad επικεφαλής 3μελούς αντιπροσωπίας, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, ο Ευρωβουλευτής Helmut Scholz εκπροσωπώντας την Ομάδα της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Ευρωβουλευτής του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος Joao Pimenta Lopez, ο Βουλευτής και μέλος του Εθνικού Εκτελεστικού Συμβουλίου του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος Pierre Dhareville, ο πρώην Ευρωβουλευτής Willy Meyer εκπροσωπώντας το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας και το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς και ο Βουλευτής της Die Linke «Αριστερά» Γερμανίας Sevim Dagdelen.

Από πλευράς Τ/κ έντονη ήταν η παρουσία αντιπροσωπειών από αριστερά και σοσιαλιστικά κόμματα καθώς και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί θα εκπροσωπηθεί από τον Μπαρίς Μπουρτζιού. Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα CTP εκπροσώπησαν οι Τουφάν Ερχιουρμάν και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Από πλευράς τ/κ κομμάτων εκπροσώπηση βρέθηκαν από το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας TDP, το Κόμμα Ενωμένης Κύπρου BKP, το Κόμμα Νέα Κύπρος YKP, το Αριστερό Κίνημα Sol, το Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης TKP καθώς και οι Τουρκοκυπριακές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις DEV-İŞ, KTÖS, KTOEÖS και KTAMS.

Πηγή: Η Καθημερινή / Του Απόστολου Τομαρά 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X