ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ξεκαθάρισε την θέση της Κύπρου ο Πρόεδρος στη Λουτ

«Η παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν επιτρέπει επανέναρξη διαλόγου»

Η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ ούτε βοηθά στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος, ούτε και επιτρέπει την επανέναρξη διαλόγου, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στην Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν χθες βράδυ, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Ο κ. Προδρόμου είπε, σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παράλληλα μετέφερε για πολλοστή φορά στην κ. Λουτ την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς να συμμετάσχει σε ένα νέο κύκλο συνομιλιών για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού. Από την πλευρά της, σημείωσε ο κ. Προδρόμου, η κ. Λουτ ανέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι παραμένει αποφασισμένη, στη βάση της εντολής του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, να εργαστεί για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την επανέναρξη του διαλόγου.

Ερωτηθείς αν η κ. Λουτ ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αν θα επανέλθει στο νησί, ο κ. Προδρόμου απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας πως η κ. Λουτ έχει επαναβεβαιώσει για την αποφασιστικότητά της να κινηθεί με βάση τις οδηγίες του Γενικού Γραμματέα.

Στις δηλώσεις του ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ψες στις 8.30 τηλεφωνική συνομιλία με την κ. Λουτ και πως κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέφερε για πολλοστή φορά στην κ. Λουτ την ετοιμότητα της πλευράς μας να συμμετέχει σε ένα νέο κύκλο συνομιλιών, ο οποίος, με τη βοήθεια και των ΗΕ, θα μπορεί να οδηγήσει σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ, του ευρωπαϊκού κεκτημένου, αλλά και του πλαισίου με τις έξι παραμέτρους που έχει εισηγηθεί ο ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες".

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας "επεσήμανε στην κ Λουτ ότι η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ούτε βοηθά στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος ούτε και επιτρέπει την επανέναρξη διαλόγου".

Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου "από την πλευρά της η κ. Λουτ ανέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι παραμένει αποφασισμένη στη βάση της εντολής του ΓΓ των ΗΕ, προκειμένου να εργαστεί για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την επανέναρξη του διαλόγου».

Ερωτηθείς αν η κ, Λουτ, κατά τη συνομιλία της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της συνομιλίας που αυτή είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι γνωστό ότι η κ. Λουτ στις επαφές τις οποίες έχει δεν σχολιάζει ούτε μεταφέρει".

"Η συνομιλία που έγινε ήταν αυτή που σας έχω πει και βεβαίως το σημαντικό είναι το ότι ακόμα και αυτή την ώρα, δυστυχώς με αυτή τη συμπεριφορά της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φρόντισε να επαναβεβαιώσει για την ετοιμότητα της δικής μας πλευράς να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις, κάτι το οποίο μέχρι τώρα δεν έγινε κατορθωτό τόσο εξαιτίας της κωλυσιεργίας από την πλευρά της Τουρκίας με πρόφαση τις Ευρωεκλογές, όσο και εξαιτίας της απροθυμίας του Τουρκοκύπριου ηγέτη για οποιαδήποτε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας", σημείωσε ο κ. Προδρόμου.

Ελπίζουμε, πρόσθεσε, ότι και με τη βοήθεια της κ. Λουτ θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για να έχουμε την επανέναρξη του διαλόγου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X