ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Χάρης: Βελτίωση της οικονομίας, αλλά οι πολίτες δεν το ένιωσαν

Αναφέρθηκε στην μείωση της ανεργίας και στις απολαβές

Με ρυθμούς ανάπτυξης πέραν του 3% θα κινηθεί η κυπριακή οικονομία την επόμενη τριετία, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, υπογραμμίζοντας ότι οι επόμενοι τομείς στους οποίους η Πολιτεία θα πρέπει να εστιάσει είναι η πανεπιστημιακή εκπαίδευση, της οποίας η συνεισφορά στο ΑΕΠ πλησιάζει τη ναυτιλία, όπως και η έρευνα και η καινοτομία, ενώ απέρριψε τοποθετήσεις για ύπαρξη φούσκας στην οικονομία.

Παράλληλα, παρουσιάζοντας τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2019, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως η βασική αρχή παραμένει ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός με την όποια υπεραπόδοση και τα όποια πλεονάσματα να χρησιμοποιούνται για τη μείωση του χρέους.

«Αυτή είναι η βασική αρχή, αυτή είναι η πολιτική μας και αυτή την πολιτική συνεχίζουμε», υπογράμμισε.

Όπως είπε, λόγω των κινήσεων στήριξης της συναλλαγής του Συνεργατισμού, το δημόσιο χρέος αναμένεται να ανέλθει στο 104% του ΑΕΠ, παρά τις εκτιμήσεις για άνοδο στο 110%, και το 2019 θα υποχωρήσει στο 97%.

Ωστόσο, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε πως θα πρέπει να προετοιμαστούμε για την άνοδο στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, λόγω και της αντιστροφής των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης που ακολουθούν οι Κεντρικές Τράπεζες.

«Δεν αναμένουμε περαιτέρω μείωση επειδή οι εκτιμήσεις για τη πορεία των διεθνών αγορών κεφαλαίου μάλλον θα μας προετοιμάσουν για αύξηση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και αυτή είναι μια επιπρόσθετη αξία της επενδυτικής βαθμίδας ότι έρχεται να μας θωρακίσει και να μας δώσει ένα περιθώριο προστασίας πριν την αύξηση των αποδόσεων ομολόγων των ομολόγων διεθνώς», είπε.

Άτυπη οροφή 40% του ΑΕΠ στις δαπάνες

Ο προϋπολογισμός του 2019 προνοεί έσοδα Γενικής Κυβέρνησης €8,55 δις, ενώ οι δαπάνες ανέρχονται στα €7,91 δις, με τον πλεόνασμα να διαμορφώνεται στο 2,8% του ΑΕΠ, όπως είπε.

Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε σημαντικό σε μια οικονομία με τα δεδομένα της Κύπρου ότι το σύνολο των δημοσίων δαπανών περιορίζονται στο 37,5% του ΑΕΠ

«Θα έβαζα έναν άτυπο κανόνα να μην υπερβαίνουν οι δαπάνες το 40%», είπε προσθέτοντας ότι το 2019 και το 2020 αναμένεται αύξηση των κρατικών δαπανών λόγω ΓΕΣΥ.

Οι βελτιώσεις δεν έγιναν αισθητές στους πολίτες

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ωστόσο ότι πως ύστερα από χρόνια ύφεσης, είναι λογικό η βελτίωση που παρουσίασε η οικονομία να μην γίνουν άμεσα αισθητές από τους πολίτες.

Αναφέρθηκε όμως στη μείωση της ανεργίας, στην ανάκαμψη των απολαβών, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς και στη μείωση του ποσοστού κινδύνου φτώχιας από τη κορύφωση του στο 28.9% το 2016 στο 25,2% το 2017.

«Στόχος μας πρέπει να είναι σε όρους κατά κεφαλή εισοδήματος μέσα σε λίγα χρόνια να είμαστε στο 100% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Μπορούμε να ανεβάσουμε το κατά κεφαλή εισόδημα στο μέσο όρο της ΕΕ», πρόσθεσε.

Τρία φορολογικά κίνητρα το 2019

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως συνεχίζεται η πολιτική αποφυγής αύξησης φορολογικών βαρών, προσθέτοντας ότι ετοιμάζονται τρία φορολογικά μέτρα.

Πρόκειται για την κατάργηση των τελών χαρτοσήμων, τη διαφοροποίηση των τελών κυκλοφορίας και κατάργηση φόρων κατανάλωσης όλων των οχημάτων, μέτρο που βρίσκεται το στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης, και η μείωση στη φορολογία επί των τόκων των καταθέσεων στην έκτακτη εισφορά για την άμυνα από το 30% στο 17%.

Μια οικονομία που τρέχει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με ρυθμό πέραν του 4% πρέπει να αποσκοπεί στην ενθάρρυνση της αποταμίευσης, είπε.

Σημείωσε ότι πολύ σύντομα θα αρχίσει η δημόσια διαβούλευση για την υποχρεωτική υποβολή φορολογικής δήλωσης από όλους, αφού η μη υποβολή φορολογική δήλωση αποτελεί «ανοικτό παράθυρο φοροδιαφυγής».

«Έχετε ενώπιον σας ένα προϋπολογισμό χωρίς ελλείμματα, χωρίς υπερβολές, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος που πληρώσαμε ακριβά, με λελογισμένη αύξηση των δαπανών, που μας επιτρέπει να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας, τις ανάγκες, νέα έργα και πολιτικές με μια εξίσου λελογισμένη μείωση στη φορολογία. Δηλαδή μία πρόταση προϋπολογισμού που διασφαλίζει τη σταθερότητα και την ασφάλεια και σας καλώ αφού τον εξετάσετε να τον υπερψηφίσετε», είπε.

Δεν υπάρχει φούσκα

Απαντώντας σε παρατηρήσεις βουλευτών, ο κ. Γεωργιάδης απέρριψε τοποθετήσεις για ύπαρξη φούσκας στην οικονομία.

«Μια οικονομία που από το 2009 μέχρι το 2014 έχασε 10,5% του ΑΕΠ τώρα ανακάμπτει, έχει ακόμη ανεργία 7% και με πληθωρισμό να είναι ή να μην είναι στο 1%, έχει όλα τα αντίθετα χαρακτηριστικά μιας οικονομίας που περνά φάση φούσκας. Ούτε και η εξέταση των επιμέρους τομέων δείχνει κάτι τέτοιο», είπε.

Σημείωσε ότι αυτό που «εφησυχάζει κάπως» είναι το γεγονός το ότι η κινητικότητα στον τομέα των ακινήτων, που οφείλεται και στην παραχώρηση διαβατηρίων, δεν συνοδεύεται με πιστωτική επέκταση.

Είπε όμως ότι οι πωλήσεις ακινήτων υψηλής αξίας χρήζουν παρακολούθησης.

Ερωτηθείς αν αναμένει κυρώσεις για το θέμα της παραχώρησης υπηκοοτήτων, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι δεν αναμένεται κάτι τέτοιο.

Η κυβέρνηση, συνέχισε, εξακολουθεί όπως έπραττε από το 2013, που ξεκίνησε το σχέδιο, πολύ προσεκτικά να το παρακολουθεί έγιναν μερικές βελτιώσεις ή διορθώσεις και δεν θα διστάσουμε να κάνουμε νέες στη βάσει οικονομικής μελέτης του αντίκτυπου αυτού του σχεδίου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Ειδικά ο τομέας των ακινήτων υψηλής αξίας, όπως στη Λεμεσό, χρήζει παρακολούθησης. Δεν καταγράφει χαρακτηριστικά συμβατικής φούσκας αλλά θα συμφωνούσα ότι χρήζει προσεκτικής παρακολούθησης», είπε.

Προς κοινωνική στέγαση

Απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου της Επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου για το πρόβλημα της στέγασης, δεδομένης και της δυσκολίας των νοικοκυριών να εξασφαλίσουν τραπεζικό δανεισμό για σκοπούς ιδιοκατοίκησης, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως μπορώ να σας αναφέρω ότι στον κυβερνητικό προγραμματισμό είναι το κεφάλαιο κοινωνικής στέγης, προσαρμοσμένο στα δεδομένα και στις ανάγκες της σύγχρονης πραγματικότητας. «Είναι κάτι το οποίο είναι στην ατζέντα και θα το προωθήσει ο Υπουργός Εσωτερικών», συμπλήρωσε.

Ο κ. Νεοφύτου τόνισε πως οι τράπεζες δεν θέλουν να δανείσουν ένα τομέα που αυξάνεται το ρίσκο να πάρουν τα λεφτά τους πίσω. «Θα ζήσουμε μια περίοδο που τα ενοίκια θα αυξάνονται με πολύ ψηλούς ρυθμούς και θα είναι απρόσιτα στα νεαρά ζευγάρια. Αν δεν δράσουμε συλλογικά θα είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει ο τόπος την επόμενη 10ετία», είπε.

Ανησυχία για την «φούσκα» στα ακίνητα εξέφρασε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου. «Βλέπουμε να δημιουργούνται νέες φούσκες, ειδικά η βιομηχανία που κτίστηκε από το θέμα των διαβατηρίων λειτουργεί και ήδη βρισκόμαστε σε μια φούσκα που θα οδηγήσει σε μια νέα καταστροφή για τη οποία η κυβέρνηση δεν ανησυχεί», είπε, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής επικρίνοντας την Κυβέρνηση ότι κάνει πολύ λίγα για την προστασία του πολίτη, είτε λέγεται πρώτη κατοικία ή μικρή επαγγελματική στέγη, ή προστασία από καρτέλ ακρίβεια για τα οποία η κυβέρνηση δεν ανησυχεί».

Απαντώντας σε ερωτήσεις του βουλευτή του ΔΗΚΟ Άγγελου Βότση, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει με τη Βουλή για την κατάθεση προτάσεων νόμου διότι οι αλλαγές που θα γίνουν στο κυβερνητικό προγραμματισμό είναι επιμέρους.

«Είμαστε ουσιαστικά έτοιμοι. Δεν έχουμε πλήρη συμφωνία σε όλα τα σημεία με τους εμπλεκόμενους φορείς. Υπάρχουν σημεία που έχουμε διαφορετική άποψη. Είμαι έτοιμος», είπε.

Μπορούμε να βρούμε λύσεις για την τιμή των καυσίμων

Σε ερώτηση για τις τιμές των καυσίμων και τις φορολογίες που επιβάλλει το κράτος, ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι το κράτος έχει συγκεκριμένη στόχευση για τα κρατικά έσοδα από τα καύσιμα.
Να παρακολουθούμε την διακύμανση των τιμών και παρεμβαίνουμε. Αν πάνε πάνω οι τιμές σημαίνει ότι θα αυξηθούν και τα δημόσια έσοδα Δεν θέλουμε να εισπράττουμε περισσότερα.

Εξήγησε ότι τα κρατικά έσοδα μεταβάλλονται με την μεταβολή των τιμών των καυσίμων. «Θα παρακολουθούμε. Και με μια λογική συνεννόηση μπορούμε να βρούμε λογικές λύσεις», κατέληξε.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X