ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τσαβούσογλου: «Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις μας γύρω από το νησί»

Θετικά βλέπουν Οζερσάι και Τσαβούσογλου στην έκθεση Γκουτέρες

"Μόνο και μόνο για να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις (για το Κυπριακό) για μας δεν έχει σημασία να καθίσουμε στο τραπέζι ξανά, πρέπει να θα έχουν αποτέλεσμα”, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε ομιλία του σε συμπόσιο στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας με τίτλο “Δίκαιο και Πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Στο συμπόσιο συμμετείχε και ο "υπουργός εξωτερικών" Κουντρέτ Οζερσάι.


Αίσιο τέλος στην εξαφάνιση θρίλερ - Εντοπίστηκε ο Στέλιος


Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για λύση ομοσπονδίας στη βάση της διζωνικότητας και την πολιτικής ισότητας δεν πέτυχαν και τώρα αναζητούν πώς θα ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις. “Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις μας γύρω από το νησί. Η έγνοια μας δεν είναι να καβγαδίσουμε με κανέναν, είναι να διαμοιραστεί δίκαια ο πλούτος”, ανέφερε, επίσης.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η Τουρκία για πολλά χρόνια καταβάλλει προσπάθεια για την λύση του Κυπριακού αλλά πέρσι, πρώτα στη Γενεύη και μετά στα τέλη Ιουλίου στο Κραν Μοντάνα παρόλες τις προσπάθειες δεν κατάφεραν να φτάσουν σε μόνιμη λύση, υποστηρίζοντας ότι υπεύθυνη γι αυτό είναι η ε/κ πλευρά.

“Είδαμε ότι η ε/κ πλευρά δεν είναι έτοιμη να ζήσει με τους Τ/κ και δεν είναι έτοιμη να μοιραστεί με ίσο τρόπο την οικονομική και πολιτική εξουσία στο νησί. Τώρα είμαστε σε αναζήτηση για το τι μπορούμε να κάνουμε. Οι διαπραγματεύσεις για λύση ομοσπονδίας βασισμένη στη διζωνικότητα και την πολιτική ισότητα και οι προηγούμενες προσπάθειες με το σχέδιο Ανάν δεν πέτυχαν. Πλέον αναζητούμε πώς να ξεκινήσουμε νέες διαπραγματεύσεις. Δεν έχει νόημα να καθίσουμε ξανά στο τραπέζι μόνο και μόνο για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις. Πρέπει να έχουν αποτέλεσμα. Πρέπει με όλες τις πλευρές να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή πολύ καλά τι θα διαπραγματευτούμε”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη ότι δεν θα επιτρέψουν μονομερείς εργασίες στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι πλέον είναι σε θέση να προστατεύσουν τα δικαιώματα των Τ/κ με ουσιαστικά βήματα. “Από τη μια θα κάνουμε τις γεωτρήσεις μας στην ΑΟΖ της Τουρκίας. Από την άλλη θα συνεχίσουμε αυτές τις γεωτρήσεις μας στις θαλάσσιες περιοχές αρμοδιότητας της ‘τδβκ’ και την ΑΟΖ με πρόσκληση της ‘τδβκ’ , δηλαδή γύρω από το νησί. Η έγνοια μας δεν είναι να καβγαδίσουμε με κανένα, είναι να διαμοιραστεί δίκαια ο φυσικός πλούτος”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν θα χαρίσουν σε κανένα ούτε τα δικαιώματα της Τουρκίας ούτε και των Τ/κ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Θετικά βλέπουν Οζερσάι και Τσαβούσογλου στην έκθεση Γκουτέρες

Θετικό χαρακτήρισε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου το ότι η έκθεση Γκουτέρες για το Κυπριακό δεν προκρίνει κανένα μοντέλο λύσης, ενώ είπε ότι “πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις εμείς δεν αποκλείουμε καμιά λύση, συμπεριλαμβανομένης και μιας εναλλακτικής ομοσπονδίας”.

Από την πλευρά του ο «υπουργός εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι η έκθεση Γκουτέρες περιέχει ρεαλιστικές και προσγειωμένες αξιολογήσεις.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κουντρέτ Οζερσάι, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι ανεπίσημες επαφές με την ε/κ πλευρά έγιναν και στο περιθώριο συναντήσεων της ΕΕ και του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και πως αυτές έγιναν με τη ομοφωνία όλων των πλευρών στην τ/κ κοινότητα. Σε ερώτηση για τα δημοσιεύματα για ναυτική βάση της Τουρκίας στα κατεχόμενα, ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι συνεχίζουν τις αξιολογήσεις τους με την Τουρκία και πως θα το συζητήσει και με τον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλούσι Ακάρ.

Συγκεκριμένα, στη συνέντευξη Τύπου ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε για την έκθεση Γκουτέρες ότι “είναι θετικό που δεν βαζίζεται σε κανένα κρατικό μοντέλο ή μοντέλο λύσης”.

“Δυστυχώς η ε/κ πλευρά δεν προσέγγισε με θετική πρόθεση τις διαπραγματεύσεις που εμείς συνεχίσαμε με καλή πρόθεση εδώ και δεκάδες χρόνια. Τώρα δεν έχει νόημα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μόνο για να γίνεται λόγος”, υποστήριξε, προσθέτοντας ότι πλέον κανείς δεν μπορεί να αντέξει μια αποτυχία. “Γι αυτό το λόγο πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις εμείς δεν αποκλείουμε καμιά λύση συμπεριλαμβανομένης και μιας εναλλακτικής ομοσπονδίας. Πρέπει από πριν να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε με τις πλευρές τι θα διαπραγματευτούμε και σε τι πλαίσιο θα διαπραγματευτούμε και πρέπει να είναι διαπραγματεύσεις που να έχουν αποτέλεσμα”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι πριν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις πρέπει να καθορίσουν με όλες τις πλευρές πώς θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις και γιατί. Ανέφερε ότι στη Νέα Υόρκη συναντήθηκαν οι Υπουργοί Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων και το συζήτησαν αυτό.

Για τις έρευνες φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι και οι δύο κοινότητες στο νησί έχουν δικαιώματα στα αποθέματα γύρω από το νησί, επαναλαμβάνοντας ότι η τουρκική πλευρά είναι ενάντια στα μονομερή βήματα και πως για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των Τ/κ και της τ/κ πλευράς δεν θα διστάσουν ποτέ και από δω και πέρα να κάνουν κάθε είδους βήμα.
“Θέλουμε μια μόνιμη λύση, θέλουμε ειρήνη. Η Τουρκία από την αρχή το έδειξε αυτό όχι μόνο με τα λόγια αλλά και με τα βήματα που έκανε και από δω και μπρος θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί για τη λύση. Αλλά όπως έχω πει πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μεταξύ μας τι θα κάνουμε και πώς θα το κάνουμε”, ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι με τον Κουντρέτ Οζερσάι συζήτησαν τις οικονομικές τους σχέσεις, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τις εξελίξεις στο Κυπριακό από το Κραν Μοντάνα μέχρι σήμερα, πώς θα βγουν τα αποθέματα φυσικού αερίου γύρω από την Κύπρο, τι πρεπει να γίνει, και “τι θα κάνουν “απέναντι στα μονομερή βήματα της ε/κ πλευράς”, και πώς θα διαφυλάξουν τα δικαιώματα των Τ/κ και της Τουρκίας.

Από την πλευρά του ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι η τελευταία έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ σχετικά με τη λύση του Κυπριακού “περιέχει αξιολογήσεις ρεαλιστικές και προσγειωμένες”, προσθέτοντας ότι στην έκθεση ο Γκουτέρες τονίζει το ζήτημα του τι και πώς θα συζητήσει η κάθε πλευρά στις διαπραγματεύσεις. Ο Οζερσάι ανέφερε ότι στην έκθεση υπάρχουν κάποιοι γνωστοί όροι στο θέμα των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού. “Την περίοδο που έχουμε ενώπιον μας η τ/κ πλευρά, σε επίπεδο όλων των αρμοδίων, του ‘προέδρου’ του ‘πρωθυπουργού’ και σε επίπεδο ‘κυβέρνησης’ μέσα σε πλήρη διάλογο διαβουλεύσεων τονίζοντας την ειρήνη και τη συνεργασία θα συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε μια καθαρή στάση συνεργασίας. Με τη στήριξη της Τουρκικής Δημοκρατίας που είναι ο πιο σημαντικός και στρατηγικός μας εταίρος”, ανέφερε.

Σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα ότι η Τουρκία σχεδιάζει ίδρυση ναυτικής βάσης στα κατεχόμενα, ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι είναι φανερό πως η ε/κ πλευρά έχει αναπτύξει σχέσεις αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας με διάφορους παράγοντες στην Ανατολική Μεσόγειο, δημιουργώντας μια κατάσταση ντε φάκτο. “Σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία και η ‘τδβκ’ κάνουν τις αναγκαίες αξιολογήσεις μαζί. Σήμερα θα συναντηθώ με τον Υπουργό Άμυνας (της Τουρκίας). Κι εμείς σε αυτό το στάδιο συνεχίζουμε τις αξιολογήσεις μας μεταξύ μας”, ανέφερε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X