ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τσαβούσογλου: Ο Αναστασιάδης μου είπε για λύση δύο κρατών

Εξαπέλυσαν κατηγορίες, ο Τ/κ ηγέτης και ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Κοινή συνέντευξη τύπου παραχώρησαν ο Μουσταφά Ακιντζί και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά τη σύσκεψή τους στο «Προεδρικό». Στη συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκαν τοποθετήσεις για το μέλλον του κυπριακού και τις εξελίξεις στην ΑΟΖ. Η «Κ» σε ελεύθερη μετάφραση στέκεται στα κύρια σημεία της.

Ακιντζί: Ο Αναστασιάδης να ξεκαθαρίσει τη στάση του

Στην αρχή της τοποθέτησης του, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει το κυπριακό και το ζήτημα του φυσικού αερίου πρώτα τετ-α-τετ με τον Τούρκο ΥΠΕΞ και στη συνέχεια με τη συμμετοχή των Τ/κ πολιτικών αρχηγών. «Όλοι μας θέλουμε την λύση. Ξέρουμε ότι αυτό θα επιτευχθεί με τις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ», δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης ο οποίος επανέλαβε ότι ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες με ανοιχτή την άκρη που δεν είναι επικεντρωμένες στο αποτέλεσμα. Αυτό άλλωστε άφησε να εννοηθεί προσφάτως και ο γ.γ του ΟΗΕ.

Για αυτόν τον λόγο, από τώρα και στο εξής, αν και εφόσον ξεκινήσει νέα διαδικασία, θα βασίζεται σε χρονοδιάγραμμα και θα είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα. Σε αυτό το σημείο, ο κ. Ακιντζί έκανε λόγο για «πισωγυρίσματα» στην ε/κ πλευρά.

Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε και στη διάσκεψη του Κραν Μοντάνα. Στο τέλος της διάσκεψης, ανέφερε ότι ο ηγέτης της ε/κ πλευράς προσέγγισε τον Τούρκο ΥΠΕΞ. Σύμφωνα με τον τ/κ πλευρά, ο Νίκος Αναστασιάδης έφερε τότε στο προσκήνιο την λύση δυο κρατών και ότι η ε/κ πλευρά δεν είναι έτοιμη να μοιραστεί την εξουσία. Στη συνέχεια ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε σε αποκεντρωμένη ομοσπονδία (loose federation).
Παράλληλα ο κ. Ακιντζί έθεσε το ερώτημα «τι ζητά ο κ. Αναστασιάδης; Τι επιθυμεί να διαπραγματευτεί; » και αναμένει την απάντηση αυτών των ερωτημάτων για την πορεία του κυπριακού. Η τ/κ πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει όλες τις εναλλακτικές προοπτικές, ακόμη και της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας. Ο Τ/κ ηγέτης κάλεσε, με βάση την προαναφερόμενη θέση, σε νέα συνάντηση τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ακόμη και σε ανεπίσημο φαρμάτ. «Αρκεί να γνωρίζουμε το τι επιθυμούμε», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τις επαφές της συνεργάτιδας του γ.γ. του ΟΗΕ, ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει έδαφος ή όχι για διαπραγματεύσεις. Η κ. Λουτ αναμένεται στο νησί τον Φλεβάρη για να ξεκαθαρίσει η όλη κατάσταση. Παράλληλα, διαμεσολαβούν εκλογικές αναμετρήσεις και η διαδικασία Brexit στις εγγυήτριες δυνάμεις. Για αυτόν τον λόγο, δεν πρέπει να αναμένονται εξελίξεις στο κυπριακό πριν τον Ιούνιο.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ΑΟΖ, ο κ. Ακιντζί επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του, ότι οι πλευρές έχουν δυο επιλογές, τη σύγκρουση ή τη συνεργασία, στις απαρχές του όλου εγχειρήματος και την τελική μεταφορά του φυσικού αερίου δια μέσου της Τουρκίας στην Ευρώπη. Η τ/κ πλευρά «εύχεται» ότι θα συμβεί το τελευταίο και εκφράζει αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της σε αυτό το πεδίο. Έτσι, ακολουθούν τουρκικές γεωτρήσεις για λογαριασμό της τ/κ πλευράς. Τέλος, ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στην κοινή αντίληψη Τουρκίας-τ/κ πλευράς για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου σχετικά με το ενδεχόμενο της αποτυχίας του έργου της κ. Λουτ, ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στη σημασία της ενίσχυσης των δομών της τ/κ κοινότητας. Τόνισε παράλληλα ότι η τ/κ πλευρά θα συνεχίσει την προσπάθεια της λύσης, προσθέτοντας ότι υπήρξε ένας ηγέτης, ο οποίος ανέκαθεν επιθυμούσε την λύση. «Σε περίπτωση που αποτύχει η Λουτ ή κάποιος άλλος, η ζωή θα συνεχιστεί. Ωστόσο, να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για λύση», κατέληξε.

Τσαβούσογλου: «Η ε/κ πλευρά δεν είναι έτοιμη να μοιραστεί τίποτα»

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφερόμενος στις σημερινές επαφές στα κατεχόμενα, έκανε λόγο για «ωφέλιμες» συναντήσεις, στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκαν η προοπτική σύσφιξης των σχέσεων των δυο πλευρών και το κυπριακό. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενημέρωσε την τ/κ πλευρά για τις ανεπίσημες επαφές της τουρκικής πλευράς για το κυπριακό, ενώ τέθηκαν επί τάπητος οι εξελίξεις που αφορούν το μέλλον του χρόνιου ζητήματος.

Ο κ. Τσαβούσογλου αναφερόμενος στο Κραν Μοντάνα, ισχυρίστηκε ότι η τ/κ πλευρά και η Τουρκία ήταν οι πλευρές που έδειξαν διαλλακτικότητα. Ωστόσο, η ε/κ πλευρά έπραξε διαφορετικά, απομακρύνθηκε από τις συγκλίσεις. «Η ε/κ πλευρά δεν είναι έτοιμη να μοιραστεί τίποτα» δήλωσε και αναφέρθηκε σε συνάντηση που είχε με τον κ. Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει εναλλακτικά σενάρια.

Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, αυτήν την στιγμή πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο κυπριακό, αυτό που θα τεθεί σε διαπραγμάτευση. Η τουρκική πλευρά ανέκαθεν επιθυμούσε δίκαιη, βιώσιμη λύση με πολιτική ισότητα. Αν μια πλευρά δεν επιθυμεί αυτήν τη λύση, τότε θα πρέπει να εξεταστούν διεξοδικά όλες οι υφιστάμενες επιλογές. Ο κ. Τσαβούσογλου με βάση αυτήν την πεποίθηση, αναφέρθηκε στην έναρξη των συνομιλιών μόνο σε περίπτωση που υπάρχει ελπίδα για πρόοδο. Διαφορετικά δεν θα πρέπει να σπαταληθεί πολύτιμος χρόνος.

Στο ζήτημα της ΑΟΖ, ο κ. Τσαβούσογλου ζήτησε την εξασφάλιση-κατοχύρωση των δικαιωμάτων της τ/κ πλευράς, δίχως να υπάρχουν φοβίες για την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ». Ο ίδιος αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ταϊβάν. Η Ε.Ε. θα μπορούσε να συμβάλλει για την εύρεση μιας φόρμουλας, λ.χ. δια μέσου εταιριών. «Θα μοιραστώ το κέρδος μετά την λύση. Για ποιο λόγο δεν το μοιράζεσαι τώρα», αναρωτήθηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα επικείμενα βήματα της τουρκικής πλευράς στην ΑΟΖ, με τις γεωτρήσεις να ακολουθούν. «Θα τις μεταφέρουμε στον νότο», δήλωσε.

Απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι ξεκινούν γεωτρήσεις σε περιοχές που παραχώρησε άδειες η «ΤΔΒΚ». Επίσης, υπάρχουν περιοχές που κατοχύρωσε η Τουρκία. Σε εκείνες της περιοχές θα αρχίσουν οι τουρκικές γεωτρήσεις.

Πηγή: Η Καθημερινή / του Νίκου Στέλγια

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X