ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σημαντικές υπογραφές στην Τριμερή Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας

Κοινές οι προκλήσεις για τις τρεις χώρες

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα, στο Αμμάν, της Ιορδανίας, οι εργασίες της δεύτερης Συνόδου Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας, Ιορδανίας, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, του Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β΄ και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα, στην παρουσία των μελών των αντιπροσωπειών των τριών χωρών.

Καλωσορίζοντας τους δύο ηγέτες και τις αντιπροσωπείες τους ο Βασιλιάς της Ιορδανίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι είναι πολύ ευτυχής που η χώρα του συμμετέχει στον τριμερή αυτό μηχανισμό, σημειώνοντας πως οι τρεις χώρες συνδέονται με βαθύτατους δεσμούς.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τρεις χώρες, προσθέτοντας ότι είναι κοινή η επιθυμία για προώθηση της συνεργασίας τους σε διάφορους τομείς, περιλαμβανομένου και του τομέα της ασφάλειας, της Ενέργειας, της γεωργίας και άλλων.

Ο Βασιλιάς ευχαρίστησε την Κύπρο και την Ελλάδα για τη βοήθεια που προσφέρουν και μέσω της ιδιότητας τους ως μέλη της ΕΕ σε σχέση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες της περιοχής.

Τέλος, σημείωσε ότι η σχέση των τριών χωρών ενισχύεται ακόμη περισσότερο από την κοινή επιθυμία και τις κοινές προσπάθειες των τριών κρατών για επίτευξη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η τριμερής Σύνοδος αντανακλά τη σημασία που αποδίδουν οι τρεις χώρες στην εμβάθυνση της συνεργασίας τους προς όφελος των λαών τους, αλλά και της περιοχής ευρύτερα.

Σημαντικές υπογραφές

Πρόσθεσε ότι το Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα της Εκπαίδευσης που υπογράφουν οι τρεις χώρες, αλλά και η Συμφωνία μεταξύ του CIPA και των αντίστοιχων επιμελητηρίων Ιορδανίας και Ελλάδας, καθώς και το πρώτο επιχειρηματικό φόρουμ ανάμεσα τους που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Αμμάν, συνιστούν μια σημαντική εξέλιξη προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των τριμερών σχέσεων στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, του τουρισμού.

Πρόσθεσε ότι η απόφαση της Κύπρου για σύσταση Μόνιμης Γραμματείας στη Λευκωσία, για την περαιτέρω ανάπτυξη των τριμερών μηχανισμών στοχεύει στην πλήρη αξιοποίηση των προοπτικών που διανοίγονται.

Εξέφρασε, ακόμη, τη δέσμευση για την από κοινού συνεργασία προς την επίτευξη ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, καθώς και την κοινή πεποίθηση για επίτευξη πολιτικών λύσεων στη βάση του διεθνούς δικαίου, του σεβασμού της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας των κρατών, καθώς επίσης και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Είπε, ακόμη, ότι οι τρεις χώρες μοιράζονται τις ίδιες θέσεις σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και των μεταναστευτικών ροών, κάτι που απαιτεί αλληλεγγύη και ανάληψη συλλογικής ευθύνης.

Διαβεβαίωσε, εξάλλου, ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να εργάζεται με τους Ευρωπαίους εταίρους της, ώστε η Ιορδανία να τύχει στήριξης τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της προσφυγικής κρίσης, αλλά και για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ ΕΕ-Ιορδανίας.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε την Ιορδανία για τη στάση αρχών που τηρεί στη βάση του διεθνούς δικαίου, των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.

Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός πάντοτε στάθηκαν στο πλευρό μας. Εκ μέρους όλων των Κυπρίων, επαναλαμβάνω τη βαθιά μας εκτίμηση και ευγνωμοσύνη».

Τέλος, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, στη δική του τοποθέτηση, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι τρεις χώρες έχουν να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις και μοιράζονται τις ίδιες θέσεις αρχών, με στόχο την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

Σημείωσε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος, ως τα μέλη της ΕΕ που βρίσκονται πλησίον της ταραχώδους περιοχής της Μέσης και Εγγύς Ανατολής, αντιμετωπίζουν και οι ίδιες τις επιπτώσεις από το προσφυγικό πρόβλημα και τις μεταναστευτικές ροές.

Εξήρε, επίσης, την προσωπική συμβολή και τον ρόλο του Βασιλιά Αμπντάλλα Β΄ στην αντιμετώπιση διαφόρων περιφερειακών προβλημάτων, ενώ σημείωσε ότι στόχος αποτελεί και η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα σε ΕΕ και Ιορδανία.

Ανάμεσα στην Κύπρο και την Ιορδανία υπεγράφησαν σήμερα Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα της Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογίας, και Συμφωνία Συνεργασίας για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας, του Οργανωμένου Εγκλήματος και της Διακίνησης Ναρκωτικών, ενώ σε τριμερές επίπεδο υπεγράφη Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα της Εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο της τριμερούς Συνόδου υπεγράφη, επίσης, Συμφωνία ανάμεσα στον Κυπριακό Οργανισμό Προσέλκυσης Επενδύσεων και τους αντίστοιχους Οργανισμούς Ελλάδας και Ιορδανίας.

Στην Κυπριακή αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Βασίλης Πάλμας, ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σάββας Πέρδιος, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στο Αμμάν, κ. Ανδρέας Κουζούπης, ο προϊστάμενος της αρμόδιας Διεύθυνσης στο Υπουργείο Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Ανδρέας Κακουρής και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα επιστρέψει στην Κύπρο απόψε

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X