ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 news

Ολοκληρώθηκε η τριμερής (pics)

Κοινή δήλωση με αναφορά κατά προκλήσεων στην Αν. Μεσόγειο

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 20:00 η τετραμερής στην Ιερουσαλήμ με τη συμμετοχή της Κύπρου, της Ελλάδας, και ΗΠΑ. Όπως αναμενόταν η έκτη τριμερής έδωσε ισχυρή υποστήριξη στην ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου με μια ξεκάθαρη αναφορά στην θέληση των τριών κρατών «να αμυνθούν ενάντια σε εξωτερικές κακές επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε διμερείς συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ αλλά και τον Αμερικανό ΥΠΕΞ. Ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση ήταν θέματα Ενέργειας, ασφάλειας, περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Συνεχής ενημέρωση

20:29 Η κοινή δήλωση της τριμερούς

Οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, του Κράτους του Ισραήλ, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ για να επιβεβαιώσουν την κοινή τους δέσμευση για προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο υπουργός Pompeo υπογράμμισε την υποστήριξη των ΗΠΑ για τον τριμερή μηχανισμό που θέσπισαν το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος, επισημαίνοντας τη σημασία της αυξημένης συνεργασίας. Οι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν την περιφερειακή συνεργασία. για την υποστήριξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας και της ασφάλειας · και να υπερασπιστεί τις εξωτερικές κακοήθεις επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το πρόσφατο εύρημα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και τις δυνατότητές του να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση

19:29 Η συνάντηση συνεχίζεται με κλειστές τις πόρτες και αναμένεται να έχει διάρκεια περίπου μισή ώρα ενώ θα ακολουθήσουν διμερής επαφες

19:23  «Ανυπομονώ, είπε μεταξυ άλλων ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, κι εγώ για τη συνεργασία μας. Πριν μια εβδομάδα μίλησα στο Τέξας για συνεργασίες σαν κι αυτή, που δημιουργεί υποδομές που δεν είχαμε ποτε. Εμείς πιστεύουμε πωε ελεύθερες χώρες που δρουν μαζί πάντα ακολουθεί μεγάλο όφελος. Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σας», κατέληξε ο Μάικ Πομπέο. 

19:21 Τσίπρας: Δεν μπορώ να μετρήσω πόσες φορές έχουμε βρεθεί μέσα στα πλαίσια των τριμερών. Τα τελευταία χρόνια ο ρόλος των χωρών μας και η συνεργασία μας έγινε πιο δυνατή. Η συμμετοχή των ΗΠΑ δια του ΥΠΕΞ Πομπέο σημαίνει ότι η χώρα υποστηρίζει αυτή την συνεργασία μας και την προσπάθεια για διάλογο και στα ενεργειακά, στην οικονομία αλλά και μπροστά στις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Η καθιέρωση του East Med μπορεί να διασφαλίσει το διάλογο και ανυπόμονο για εποικοδομητικές συνομιλίες/

19:19 Δηλώσεις Προέδρου Αναστασιάδη: «Θέλω να ευχαριστήσω το φίλο μου κ. Νετανιάχου για την πρόσκληση. Να καλωσορίσω και εγώ το κ. Πομπέο με τη σειρά μου. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η Κύπρος θα παραμείνει πιστός εταίρος στην προσπάθεια για συνεργασία και πρόοδο στην περιοχή. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που οι ΗΠΑ είναι σήμερα εδώ και υποστηρίζουν αυτή την προσπάθεια», ανέφερε στο δικό του εναρκτήριο σχόλιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οι χώρες μας συνέχισε αποτελούν αξιόπιστο εταίρο των ΗΠΑ ειδικά στα πεδία της ενέργειας και της ασφάλειας στην περιοχή. Σκοπός της συνεργασίας μας είναι η ανάπτυξη σε μια ταραχώδη περιοχή. Αυτό είναι το όραμά μας και είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι που ο υπουργός είναι εδώ για να υποστηρίξει τη γεωπολιτική του αξία εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών και προσβλέπω σε μια παραγωγική συζήτηση επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος όπως η ενεργειακή ασφάλεια, τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων και την προστασία των ενεργειακών και θαλάσσιων δραστηριοτήτων και, βεβαίως, τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.

19:15 Νετανιάχου: Θέλω να σας καλωσορίσω όλους στην έκτη τριμερή μεταξύ των χωρών μας που εξελίσσεται σε σημαντικότατη περιφερειακή συνεργασία. Το ότι παραβρίσκεται και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ σημαίνει ότι δίνεται επιπρόσθετη αξία και καλωσορίζουμε και την Αμερική.

18:53 Ξεκινά να προσέρχεται η κυπριακή αντιπροσωπεία στο χώρο της τριμερούς

18:40 Οι προκαταρκτικές δηλώσεις ξεκίνησαν με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ και τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μαικ Πομπεο. Οι δηλώσεις τους αφορούσαν κυρίως διμερή θέματα άμυνας.

 

Μεγάλο ειδησεογραφικό ενδιαφέρον - Αυξημένα μέτρα ασφαλείας

Οπως είναι αυτονόητο η σημερινή τριμερής στο Ισραήλ έχει συγκεντρώσει μεγάλο ειδησεογραφικό ενδιαφέρον. Δημοσιογράφοι από την Κύπρο την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν συγκεντρωθεί στο ξενοδοχείο David Citadel, για την κάλυψη.

Τα μέτρα ασφαλεια από νωρίς στην πόλη της Ιερουσαλήμ είναι έντονα. Όλη την ημέρα πετούν ελικόπτερα στον ουρανό της πόλης, στους δρόμους περιπολούν αστυνομικοί ενώ και στο ξενοδοχείο οπως γίνεται αντιληπτό ισχύουν πολλαπλά μέτρα ασφαλείας.

Η «Καθημερινή» βρίσκεται στο Ισραήλ και θα μεταδόσει τις εξελίξεις από την τριμερή ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην κοινή ανακοίνωση που αναμένονται μετά το πέρας αυτής αλλά και οι διμερής συναντήσεις των τεσσάρων.

Ενεργειακά και θαλάσσια ασφάλεια στην ατζέντα

Στο Ισραήλ βρίσκεται από το πρωί της Τετάρτης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για την τριμερή με Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ και με τη συμμετοχή των ΗΠΑ. Η έκτη τριμερής αναμένεται να είναι διαφορετική από τις άλλες, ακριβώς λόγω της συμμετοχής των ΗΠΑ και του ΥΠΕΞ Μαικ Πομπέο.

Τα ζητήματα

Η ενεργειακή συνεργασία των τριών και η συμμετοχή των ΗΠΑ θα διευκρινιστεί με σχετική ανακοίνωση που αναμένεται να εκδοθεί. Μια ανακοίνωση που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι τέτοιας φύσης που θα περιλαμβάνει μηνύματα προς χώρες της περιοχής. Σημειώνεται ότι την αμερικανική αποστολή συνοδεύει πέραν του ΥΠΕΞ της χώρας και ο κ. Φρανκ Φάνον αρμόδιος υφυπουργός για ενεργειακά ζητήματα.

Από την άλλη και τα θέματα της ασφαλείας στη θάλασσα αναμένεται να απασχολήσουν τους ηγέτες. Τα θέματα αυτά άπτονται κυρίως στην ασφάλεια των υποδομών, αγωγών κτλ.

Υπογραφές για EastMed

Ο αγωγός EastMed, για τον οποίο θα υπογραφεί και διακρατική συμφωνία, θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής τριμερούς στα Ιεροσόλυμα. Η συμμετοχή Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, αποτελεί μια ξεκάθαρη στήριξη των ΗΠΑ στον αγωγό ΕastMed και παράλληλα ένα ισχυρό μήνυμα προς Ρωσία και Τουρκία, στήριξης του άξονα συνεργασίας των τριών χωρών και της Αιγύπτου για την ασφάλεια της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, μετά και την εδραίωση των συμφερόντων τους στην περιοχή, που σηματοδότησαν οι νέες ανακαλύψεις της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πηγή: kathimerini.com.cy / Του Μιχάλη Τσικαλά

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X