ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Τραβά το αφτί» του Οδυσσέα ο Πρόεδρος

Με το άρθρο 139 απαντά ο Γενικός Ελεγκτής

Αντρέας Γιωργαλλάς

Συνεχίζεται ο απόηχος από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή σχετικά με την εφεδρεία στην Ε.Φ. Από τις πρώτες ώρες που είδε το φως της δημοσιότητας η έκθεση και με τον τρόπο που ήταν δομημένη, άρχισε το κουτσομπολιό για το ποιοι παρουσιάζονται και ποιοι την «σκαπουλάρουν» από την εφεδρεία.

Είδαμε εκπροσώπους κομμάτων να ξεκαθαρίζουν ότι δεν αφορούν αυτούς τα όσα αναγράφονται, και τον Βουλευτή του ΔΗΣΥ Δημήτρη Δημητρίου με ανάρτηση του να ενημερώνει ότι η διαρροή αφορά τον ίδιο. Μετά από αυτή την ανάρτηση, ο Γενικός Ελεγκτής ήρθε να ξεκαθαρίσει ότι «ο Δημητρίου δεν ήταν καν στα ευρήματά μας». Φυσικά από το όλο ζήτημα που προέκυψε δεν έλειψαν και οι κωμικοτραγικές καταστάσεις, όπως ήταν για παράδειγμα η εμφάνιση του Άθου Αντωνιάδη σε πρωινή εκπομπή με τον στρατιωτικό του σάκο, σε μια προσπάθεια, όπως είπε ο ίδιος, να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας.

Πέρα από τον πόλεμο των tweet και των ανακοινώσεων, προέκυψε ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα, το οποίο αφορούσε στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την έκθεση η Ελεγκτική Υπηρεσία. Η πρώτη αντίδραση από την Κυβέρνηση ήταν διά στόματος του Κυβερνητικού Εκπροσώπου που είπε ότι υπάρχουν αδυναμίες στο συγκεκριμένο σύστημα, αλλά γίνονται ενέργειες από το αρμόδιο Υπουργείο για αντιμετώπισή τους. Ο κύριος Προδρόμου κληθείς να σχολιάσει τις ευαίσθητες πληροφορίες που δημοσιεύονται στην έκθεση, είπε με νόημα ότι, «πρέπει όλοι να δείξουν προσοχή σε ό,τι αφορά τη δημοσιοποίηση στοιχείων που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη αν δουν το φως της δημοσιότητας».

Αυτή την φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτης», τόνισε ότι ξανά την θέση της Κυβέρνησης πως ο Γενικός Ελεγκτής κινήθηκε εκτός συνταγματικού πλαισίου. Συγκεκριμένα ο κύριος Αναστασιάδης είπε, «Δεν θα ήμουν ορθός εάν έλεγα ότι παραμένει εντός των πλαισίων που το Σύνταγμα καθορίζει. Πολλές φορές παρατηρείται παρερμηνεία των καθηκόντων με αποτέλεσμα να υπάρχουν τριβές», προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι, «αυτό που θέλω να επισημάνω -και το έχω επισημάνει και στον ίδιο- είναι ότι δεν μπορεί να δεν επιτρέπεται σε κανένα των θεσμών να συμπεριφέρεται κατά τρόπον που να υποσκάπτει άλλους ανεξάρτητους θεσμούς της Δημοκρατίας».

Ο Οδυσσέας απαντά

Άμεση ήταν η αντίδραση του Γενικού Ελεγκτή που απάντησε από τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter γράφοντας, «Απόλυτα σεβαστές οι απόψεις του ΠτΔ ως αρχηγού της Πολιτείας, πλην όμως διαφωνώ με την εκτίμηση ότι εκφεύγω των συνταγματικών πλαισίων. Αν ο ΠτΔ το πιστεύει, το άρθρο 139 του Συντάγματος αποτελεί το κατάλληλο εργαλείο. Στην Έκθεση για την εφεδρεία ενσωματώθηκαν σχόλια του ΥπΑμ».

Τι ισχύει με το άρθρο 139

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε ρεπορτάζ του στην «Καθημερινή» ο συνάδελφος Απόστολος Τομαράς, η παραπομπή από πλευράς Γενικού Ελεγκτή στο άρθρο 139, όπως υποστηρίζεται από νομικούς, δεν είναι η ενδεδειγμένη για την επίλυση θεμάτων ενδεχόμενης συνταγματικής εκτροπής στο θέμα των αρμοδιοτήτων. Το άρθρο 139 του Συντάγματος καθορίζει το πλαίσιο επίλυσης θεμάτων «σύγκρουσης ή αμφισβήτησης εξουσίας ή αρμοδιότητος εγειρόμενης μεταξύ αυτών, ως και μεταξύ οιωνδήποτε οργάνων η αρχών της Δημοκρατίας». Το άρθρο 139 καθορίζει την διαδικασία προσφυγής ενώπιον του Ανωτάτου.

Αυτούσιο το άρθρο 139

APΘPON 139

1. Tο Aνώτατον Συνταγματικόν Δικαστήριον κέκτηται αρμοδιότητα να αποφασίζη οριστικώς και αμετακλήτως επί πάσης προσφυγής αφορώσης σύγκρουσιν ή αμφισβήτησιν εξουσίας ή αρμοδιότητος εγειρομένης μεταξύ αυτών, ως και μεταξύ οιωνδήποτε οργάνων ή αρχών της Δημοκρατίας. H παρούσα όμως διάταξις δεν έχει εφαρμογήν επί των μεταξύ των δικαστηρίων ή δικαστικών αρχών της Δημοκρατίας συγκρούσεων ή αμφισβητήσεων, αίτινες επιλύονται υπό του Aνωτάτου Δικαστηρίου. O όρος «δικαστήρια ή δικαστικαί αρχαί της Δημοκρατίας» εν τη παρούση παραγράφω δεν περιλαμβάνει το Aνώτατον Συνταγματικόν Δικαστήριον.

2. Oσάκις αναφύεται ζήτημα αρμοδιότητος του Aνωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, τούτο, επί οιουδήποτε θέματος, επιλύει πάν ζήτημα της αρμοδιότητός του.

3. H κατά την πρώτην παράγραφον του παρόντος άρθρου προσφυγή ασκείται ενώπιον του Δικαστηρίου:

(α) υπό του Προέδρου ή του Aντιπροέδρου της Δημοκρατίας, ή
(β) υπό της Bουλής των Aντιπροσώπων, ή
(γ) υπό εκάτερας ή αμφοτέρων των Kοινοτικών Συνελεύσεων, ή
(δ) υπό παντός άλλου οργάνου της Δημοκρατίας ή αρχήν εν τη
Δημοκρατία, εφ’ όσον άπαντες οι ανωτέρω είναι ενδιαφερόμενα εν τη
συγκρούσει ή τη αμφισβητήσει μέρη.

4. H προσφυγή ασκείται εντός τριάκοντα ημερών, αφ’ ης η εν λόγω εξουσία ή αρμοδιότης αμφισβητείται.

5. Eπί τοιαύτης προσφυγής το Δικαστήριον δύναται να αποφανθή ότι το αντικείμενον της προσφυγής, νόμος ή απόφασις ή πράξις, είναι άκυρον και άνευ οιουδήποτε απολύτως νομικού αποτελέσματος, είτε αφ’ ου χρονικού σημείου η σύγκρουσις εγένετο ή η αμφισβήτησις ηγέρθη, είτε εξ υπαρχής, είτε εν όλω είτε εν μέρει, επί τω λόγω ότι ο τοιούτος νόμος ή  76 πράξις εγένετο ή η απόφασις ελήφθη άνευ εξουσίας ή αρμοδιότητος και εν εκατέρα περιπτώσει το Δικαστήριον δύναται να αποφασίση όσον αφορά την ισχύν οιασδήποτε πράξεως ή παραλείψεως γενομένης δυνάμει του τοιούτου νόμου ή αποφάσεως ή πράξεως.

6. H επί τοιαύτης προσφυγής εκδιδομένη απόφασις του Δικαστηρίου κοινοποιείται αμέσως προς πάντα τα ενδιαφερόμενα μέρη και προς τον Πρόεδρον και τον Aντιπρόεδρον της Δημοκρατίας, οίτινες οφείλουσι να δημοσιεύωσι ταύτην παραχρήμα εν τη επισήμω εφημερίδι της
Δημοκρατίας.

7. Aσκηθείσης τοιαύτης προσφυγής, το Δικαστήριον δύναται να διατάξη την αναστολήν του αντικειμένου της προσφυγής, νόμου ή αποφάσεως ή πράξεως αναλόγως της περιπτώσεως, μέχρις ου αποφανθή το Δικαστήριον η τοιαύτη περί αναστολής απόφασις δημοσιεύεται
παραχρήμα εν τη επισήμω εφημερίδι της Δημοκρατίας. 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση