ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τους παρακαλάνε Γιολίτη - Κληρίδης να ψηφίσουν μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης αλλά δεν εισακούονται

Αντιδρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και οι Δικαστές του Ανωτάτου

Στέλιος Ξιουρής

Παρά τους δραματικούς τόνους που χρησιμοποίησε τόσο η Υπουργός Δικαιοσύνης – δημόσιας τάξης ΕΜΙΛΥ ΓΙΟΛΙΤΗ, όσο και ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ, περί αναγκαιότητας ψήφισης της επονομαζόμενης μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, διαφορετικά το σύστημα θα κλατάρει, εντούτοις τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν πείθονται και φαίνεται να συναινούν, παραπέμποντας και στους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου που αντιδρούν.

Συγκεκριμένα οι Δικαστές του Ανωτάτου, που κυρίως οι αλλαγές τους αφορούν άμεσα, αφού δημιουργούνται δομές νέες με στόχο να αποσυμφορηθεί οι στοιβαγμένες υποθέσεις προς εκδίκαση, που ανέρχονται γύρω στις 4 - 5 χιλιάδες.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυς Γιολίτη, που ανέλυε τα νομοσχέδια ενώπιον της Επιτροπής Νομικών, κάλεσε την Βουλή, να ψηφίσει την μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης και να μην χαθεί η ευκαιρία για εκσυγχρονισμό του συστήματος απονομής δικαιοσύνης.

Αν δεν ψηφιστεί, τόνισε, θα τιμωρηθεί ο πολίτης και η Κύπρος. Σήμερα υπάρχει η βούληση από όλους τους εμπλεκόμενους, έγιναν μακρές συζητήσεις επί δύο χρόνια με όλους τους εμπλεκόμενους, ενώ τις αλλαγές στηρίζει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία και θα χρηματοδοτήσει την μεταρρύθμιση.

Σημειώνεται ότι η Ε.Ε. διαθέτει σημαντικά κονδύλια προς επίτευξη της μεταρρύθμισης.

Η Επιτροπή Νομικών της Βουλής ολοκλήρωσε την κατ’ άρθρο συζήτηση των τριών νομοσχεδίων, τα οποία στοχεύουν στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης και την βελτίωση της ποιότητας των δικαστικών αποφάσεων.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Χρίστος Κληρίδης προειδοποίησε ότι αν δεν ψηφιστούν τα νομοσχέδια, πριν την διάλυση της Βουλής για τις εκλογές, θα χαθούν ισορροπίες και θα είναι δύσκολο να προχωρήσει η μεταρρύθμιση.

Σημείωσε ότι το θέμα είναι υπερκομματικό και δεν είναι πολιτικό. Είναι κρίμα τόνισε, να χαθεί αυτή η ευκαιρία όταν μας παροτρύνουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την GRECO, προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου ανέφερε είναι κρίμα να μην ψηφιστεί αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση, η οποία είναι υπέρ των πολιτών και της κοινωνίας. Ήδη τόνισε, διεξήχθησαν διεξοδικές και πολύχρονες συζητήσεις.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού δήλωσε ότι υπάρχουν κενά και ασάφειες ενώ επιφυλάξεις διατυπώνει και το Ανώτατο Δικαστήριο. Πρέπει να συνεχιστεί η συζήτηση και να μην υιοθετηθούν διαδικασίες εξπρές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X