ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τούρκος ΥΠΑΜ: Δεν ανησυχούμε για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα

«Αναμένουμε να δοθεί σημασία στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου»

Το ζήτημα για την Τουρκία είναι η αποστρατικοποίηση των νησιών που έχουν καθεστώς αποστρατικοποιημένο, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ, προσθέτοντας ότι παρακολουθούν το θέμα στενά. Δήλωσε, επίσης, ότι δεν ανησυχούν για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα.

Στη χθεσινή του συνέντευξη στο Ανατολού, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το πρακτορείο, κλήθηκε να σχολιάσει πρόταση του Υπουργού Άμυνας της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον για ίδρυση τριών στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα και αν η βάση της Σούδας στην Κρήτη μπορεί να είναι εναλλακτική για την βάση Ίντσιρλικ στην Τουρκία.

«Η Ελλάδα είναι ένα κυρίαρχο, ανεξάρτητο κράτος και σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ», απάντησε και πρόσθεσε ότι αντικρίζουν φυσιολογικό αυτές οι δύο χώρες να συνεργάζονται σε κάποια θέματα. «Δεν θα ανησυχήσει η Τουρκία για κάτι τέτοιο», δήλωσε.

Ο κ. Ακάρ αναφέρθηκε και στην αποστρατικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, λέγοντας ότι στο πλαίσιο της συνθήκης της Λωζάνης τα νησιά αυτά πρέπει να παραμείνουν με αυτό το καθεστώς. «Το ζήτημα για εμάς είναι η αποστρατικοποίηση των νησιών που το καθεστώς τους είναι αποστρατικοποιημένο. Το παρακολουθούμε από κοντά αυτό. Αναμένουμε να δοθεί σημασία στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, στις συνθήκες που έχουμε συνάψει με τη γείτονά μας, στις πρακτικές που εφαρμόζονται και αναμένουμε να αποφεύγονται απειλές και προκλήσεις και να υπάρχει συμμόρφωση στο πλαίσιο των σχέσεων και των αρχών της καλής γειτονίας», δήλωσε.

Ανέφερε επίσης ότι τον Οκτώβριο του 2019 θα ξεκινήσει η εγκατάσταση του ρωσικού αντι-πυραυλικού συστήματος S-400 ενώ για τα αμερικανικά πολεμικά F-35 είπε ότι δεν υπάρχει θέμα αναστολής της παράδοσής τους από τις ΗΠΑ και ότι ήδη βρίσκονται στις ΗΠΑ τέσσερις Τούρκοι πιλότοι οι οποίοι εκπαιδεύονται.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X