ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το εμπάργκο του 1974 και η «ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο»

Ο Τούρκος ΥΠΑΜ μίλησε για την Α. Μεσόγειο και την «παρενόχληση» του Μπαρμπαρός

«Ακόμη είναι στη μνήμη μας το εμπάργκο στο οποίο καταδικαστήκαμε κατά την ‘ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο’ (εισβολή 1974)», δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλούσι Ακάρ σε ομιλία του στην τελετή παράδοσης της τρίτης κορβέτας που κατασκευάστηκε στην Τουρκία στο πλαίσιο Milgem (Πρόγραμμα κατασκευής εθνικών πλοίων). Είπε ξανά ότι θα κάνουν όλα τα απαραίτητα βήματα για να προστατεύσουν τα δικαιώματα και συμφέροντά τους στη Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «δυστυχώς η στάση που αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν συνεχίζεται και σήμερα με άλλο τρόπο και διαστάσεις». «Παίρνοντας μαθήματα από την ιστορία κάναμε σημαντικά βήματα εθνικοποίησης της αμυντικής βιομηχανίας και πραγματοποιήσαμε μια σημαντική καμπή στον τομέα αυτό. Πολλά ζητήματα που για μας ήταν όνειρο, έγιναν πραγματικότητα», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο Χουλούσι Ακάρ ανέφερε ακόμη ότι η Ανατολική Μεσόγειος η οποία είναι ένα από τα μεγαλύτερα σταυροδρόμια του διεθνούς εμπορίου ιστορικά, αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο στις θάλασσες. Πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα οι πηγές ενέργειας αποτελούν και ένα στοιχείο έλξης στην περιοχή. «Σε αυτό το πλαίσιο το πιο σημαντικό ζήτημα ασυμφωνίας που θα καθορίσει την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το θέμα του καθορισμού των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων.

Κατά την παρενόχληση του Μπαρμπαρός πρόσφατα από τους Έλληνες φάνηκε για μια φορά ότι αυτό το το πρόβλημα είναι πιο βαθύ. Παρά την θετική, ειρηνική και εποικοδομητική στάση μας, οι εφαρμογές οι οποίες περιορίζουν τα δικαιώματά μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο αυξάνουν την ένταση στην περιοχή», ανέφερε.


Έρευνα στα κατεχόμενα: Οι πιο αποτυχημένοι «υπουργοί»


Ο Χουλούσι Ακάρ είπε ότι είναι καθαρή η αποφασιστικότητα της Τουρκίας στο θέμα των δικαιωμάτων και συμφερόντων της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. «Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μας και οι ναυτικές μας δυνάμεις, όλοι μας, δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν αυτές οι προκλήσεις. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι θα κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα και δικαιώματά μας. Σε αυτό το πλαίσιο το Μπαρμπαρος και ο Πορθητής μας θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στις περιοχές θαλάσσιας αρμοδιόοτητάς μας με τη συνοδεία των πολεμικών μας δυνάμεων. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ οι συνομιλητές μας να παραβιάσουν το δίκαιο, τα ιστορικά δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη γαλάζια πατρίδα μας στη θάλασσα. Πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι δεν θα πετύχει κανένα σχέδιο στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο στο οποίο δεν συμμετέχει η Τουρκία και η βόρεια Κύπρος», ανέφερε.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X