ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το απόγευμα η ακρόαση της Σ.Κυριακίδου στο Ευρωκοινοβούλιο

Η διαδικασία αρχίζει με εισαγωγική τοποθέτησή της διάρκειας 15 λεπτών και ακολουθούν 25 ερωτήσεις διάρκειας 1 λεπτού η κάθε μία

Σήμερα στις 18:30 ώρα Βρυξελλών, πραγματοποιείται ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Υγείας και της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου, η ακρόαση της ορισθείσας Επιτρόπου Υγείας Στέλλας Κυριακίδου.

Η σημερινή διαδικασία αρχίζει με εισαγωγική τοποθέτηση από την κ. Κυριακίδου διάρκειας 15 λεπτών και ακολουθούν 25 ερωτήσεις διάρκειας 1 λεπτού η κάθε μία, με το χρονικό περιθώριο για την απάντηση από την προτεινόμενη Επίτροπο να είναι 3 λεπτά. Οι ευρωβουλευτές μέλη των δύο Επιτροπών έχουν δικαίωμα υποβολής συμπληρωματικής ερώτησης.

Την Τετάρτη το πρωί ο πρόεδρος και οι εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων των δύο Επιτροπών θα αξιολογήσουν, σύμφωνα με τη διαδικασία, την επίδοση της κ. Κυριακίδου.

Όπως εκτιμάται, αναμένεται ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα ανάψει το πράσινο φως στην κ. Κυριακίδου, η οποία πέραν του γεγονότος ότι θα παρουσιαστεί ενώπιον της Επιτροπής καλά προετοιμασμένη στη βάση και των γνώσεων, εμπειριών της και δράσης που ήδη ανέπτυξε, δεν έχει σε βάρος της καμία εκκρεμότητα που θα προκαλούσε την αντίδραση των ευρωβουλευτών. Ταυτόχρονα, υποδεικνύεται από ευρωβουλευτές, ότι έχει τη στήριξη της μεγαλύτερης ομάδας του ΕΚ, του ΕΛΚ, είναι γυναίκα και η προτεινόμενη Κομισιόν θεωρείται η πρώτη ισορροπημένη από άποψη φύλου.

Η κ. Κυριακίδου ήδη έχει απαντήσει γραπτώς σε ερωτηματολόγιο του Ευρωκοινοβουλίου, που καλύπτει τους βασικούς τομείς αρμοδιότητας του χαρτοφυλακίου Υγείας και αναπτύσσει απόψεις στο πλαίσιο της αποστολής όπως την καθόρισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Πρωταρχικός της στόχος αναφέρει στις γραπτές απαντήσεις της η προτεινόμενη Επίτροπος είναι να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προώθηση τα ευημερίας των Ευρωπαίων πολιτών, συνδυάζοντας την υγεία των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών σε μια ολιστική και τεκμηριωμένη προσέγγιση. Τρόφιμα-υγεία-περιβάλλον είναι αλληλένδετα, σημειώνει και εκφράζει την πεποίθηση ότι η συνεισφορά της στην Πράσινη Συμφωνία θα είναι ουσιαστική μέσω της νέας στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» και ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι στο πλαίσιο της επιδίωξης για μηδενική ρύπανση.

Η κ. Κυριακίδου απαντώντας σε σχετική ερώτηση προτείνει μια ολιστική και από πολλαπλές οπτικές γωνίες πολιτική για καταπολέμηση του καρκίνου, επισημαίνοντας τη σημασία των τροφίμων, του τρόπου ζωή, των φαρμάκων, της περίθαλψης, της τεχνολογίας. Αναδεικνύει το θέμα της προσιτότητας των φαρμάκων, της προώθησης τα έρευνας, πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας, τα θέματα επιβίωσης, της παρηγορητικής φροντίδας.

Μέσα από τις γραπτές ερωτήσεις αναδεικνύεται και η σημασία της ασφάλειας των τροφίμων, ένας τομέας που καθιστά πιο σύνθετο το χαρτοφυλάκιο της Υγείας και η προτεινόμενη Επίτροπος στις γραπτές απαντήσεις παρουσιάζει το πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ, αλλά και αναφέρεται στη συνεργασία με άλλους Επιτρόπους και το ΕΚ για προώθηση των επιμέρους ζητημάτων που άπτονται των καθηκόντων άλλων χαρτοφυλακίων.

Η κ. Κυριακίδου θα κληθεί να αναλάβει τα ηνία της νέας στρατηγικής "Από το αγρόκτημα στο πιάτο" για την οποία αναλύει στις γραπτές απαντήσεις της βασικές παραμέτρους αν και θα θεωρείτο αναμενόμενο να υπάρξουν επιπρόσθετες ερωτήσεις και στην ακρόαση, καθώς άπτεται γενικότερα της υγείας και είναι κάτι καινούργιο.

Μέσα από τις γραπτές απαντήσεις, η κ. Κυριακίδου δεσμεύεται να συνεργαστεί με το Ευρωκοινοβούλιο, μια διάσταση στην οποία οι Ευρωβουλευτές αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X