ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Θρίλερ» με την 56η έδρα: Ανώτατο - Αντισυνταγματικός ο νόμος

Γενικός Εισαγγελέας: Να εξεταστεί η τροποποίηση του συντάγματος

Το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι αντισυνταγματικός ο νόμος για 56η έδρα που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων με τον οποίο η βουλευτική έδρα της Λεμεσού επιστράφηκε στην Αλληλεγγύη και στον Γιώργο Παπαδόπουλο.

Αντισυνταγματικό κρίνει τον νόμο για την 56η έδρα το Ανώτατο Δικαστήριο με δύο δικαστές (Πάμπαλλη Μιχαηλίδου) να έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς το συμπέρασμα.


Τεράστια ποσότητα κάνναβης στη Λεμεσό - Στο κελί οι 2 απο τους 6


Όπως αναφέρθηκε στην απόφαση του Ανώτατου η απόφαση αντιβαίνει στη λαϊκή κυριαρχία.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου Μύρωνα Νικολάτο, η Ελένη Θεοχάρους αποποιήθηκε της θέσης της και αυτό δεν επιτρέπει την πλήρωση της θέσης από τον Γιώργο Παπαδόπουλο.

Γενικός Εισαγγελέας: Να εξεταστεί η τροποποίηση του συντάγματος

Τη θέση πως θα πρέπει να εξεταστεί η τροποποίηση του Συντάγματος μετά και την απόφαση του Aνωτάτου Δικαστηρίου που στην ουσία δεν μπορεί να αποδοθεί η έδρα στον επιλαχόντα βουλευτή της Αλληλεγγύης Γιώργο Παπαδόπουλο, εξέφρασε ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης.

Όπως είπε θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα για τη θεραπεία του προβλήματος.

Δώρος Ιωαννίδης: Υποχρέωση του ΥΠΕΣ να προκηρύξει εκλογές

Σε δηλώσεις του στην μεσημβρινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης, δήλωσε πως το Ανώτατο επανέλαβε τα ίδια πράγματα τα οποία είπε από την πρώτη απόφαση. «Ουδέποτε δόθηκε η έδρα στην κ. Θεοχάρους, και επομένως ουδέποτε θα μπορούσε να πάρει την έδρα ο επόμενος βουλευτής».


«Είναι τρελός, όχι τρομοκράτης - Έκανα μαζί του κοκαΐνη... με βίασε»


Ερωτηθείς για το ποια είναι τα επόμενα βήματα μετά και την απόφαση του Ανωτάτου, ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε πως είναι υποχρέωση του υπουργείου Εσωτερικών να προκηρύξει εκλογές εντός 45 ημερών για την περιφέρεια της Λεμεσού με σκοπό την συμπλήρωση της συγκεκριμένης έδρας. Διευκρίνισε μάλιστα πως υποψηφιότητα μπορούν να υποβάλουν και οι τότε υποψήφιοι, αλλά και νέα πρόσωπα.

Οι νόμοι και οι προσφυγές του Ανδρέα Μιχαηλίδη

Ο τέως βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Μιχαηλίδης, ο οποίος είχε λάβει 4,734 ψήφους και ήταν ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης μη εκλεγείς υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού, ενώ ο κ. Παπαδόπουλος είχε λάβει 767 ψήφους. Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης προσέφυγε στο Ανώτατο και πέτυχε ακύρωση της εκλογής και ανακήρυξης του κ. Παπαδόπουλου.

Σύμφωνα με την ακυρωτική απόφαση του Ανωτάτου, που λειτούργησε τότε ως Εκλογοδικείο, η μη αποδοχή της έδρας εκ μέρους της κας Θεοχάρους έγινε εκτός της βουλευτικής περιόδου και λανθασμένα η πλήρωση της θέσης έγινε κατά τον ίδιο τρόπο που η εκλογική νομοθεσία προβλέπει για την πλήρωση κενωθεισών βουλευτικών εδρών, κατά τη διάρκεια της βουλευτικής περιόδου.

Το Εκλογοδικείο περιορίστηκε τότε στην ακύρωση της εκλογής του Γιώργου Παπαδόπουλου, χωρίς να ξεκαθαρίζει με ποίον τρόπο θα έπρεπε να πληρωθεί η κενωθείσα θέση.

Το νομικό κενό ήρθε να καλύψει η Βουλή στις 30/6/2017, όταν με 26 ψήφους υπέρ και τις 13 ψήφους των παρόντων Βουλευτών του ΔΗΣΥ εναντίον, η Ολομέλεια του Σώματος ψήφισε σε νόμο την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής για πλήρωση της κενωθείσας έδρας.

Ο τροποποιητικός εκείνος νόμος προέβλεπε ότι η κενωθείσα βουλευτική έδρα πριν την έναρξη της βουλευτικής περιόδου, πληρώνεται με τον ίδιο τρόπο που πληρώνεται κατά τη διάρκεια της βουλευτικής περιόδου με αποτέλεσμα η έδρα να παραμείνει στον κ. Παπαδόπουλο.

Ο κ. Μιχαηλίδης προσέφυγε τότε εκ νέου στο Ανώτατο, όπου και δικαιώθηκε για δεύτερη φορά.

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο έκρινε στις 30 Απριλίου τον Τροποποιητικό Νόμο 82(Ι)/2017 και συγκεκριμένα την πρόνοια του για πλήρωση μη καταληφθείσας βουλευτικής έδρας, σύμφωνα με το άρθρο 35(1) του Νόμου 72/1979 ως αντισυνταγματική καθότι δεν συνάδει με τα άρθρα 65, 66, 69 και 71 του Συντάγματος αλλά και τη δημοκρατική αρχή της λαϊκής κυριαρχίας που είναι διάχυτη στο Μέρος IV του Συντάγματος και η οποία επιτάσσει την εκλογή των βουλευτών από το λαό.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, η οποία δεν ήταν ομόφωνη και λήφθηκε με πλειοψηφία 6-5, η εκλογή και η ανακήρυξη του βουλευτή της Αλληλεγγύης Γιώργου Παπαδόπουλου δυνάμει του Ν82(I)/2017 τροποποιητικού του Ν72/1979 ήταν άκυρη.

Ακολούθως, η Ολομέλεια της Βουλής σε έκτακτη συνεδρία της στις 13 Ιουνίου ενέκρινε σε νόμο κατά πλειοψηφία, με 30 ψήφους υπέρ, 15 ψήφους του ΔΗΣΥ εναντίον και μία αποχή (αυτή του Γιώργου Λιλλήκα), δεύτερη πρόταση νόμου με σκοπό και πάλι τη νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος με την επίδικη βουλευτική έδρα.

Πηγή: kathimerini.com.cy / Της  Μαρίνας Οικονομίδου

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση