ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Θεοπέμπτου: «Περίμενα πιο έντονες αντιδράσεις για θέματα διαφθοράς»

«Για την κυβέρνηση, η οποία έπρεπε να παραιτηθεί από την πρώτη στιγμή, όλα είναι μπόρα και θα περάσει»

Τη θέση ότι έπρεπε ήδη να αναληφθούν οι πρωτοβουλίες και οι ενέργειες, που να οδηγήσουν σε επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό στην ορθή κατεύθυνση, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ο οποίος ωστόσο σημείωσε πως αυτό δυστυχώς δεν έγινε, κάτι που διαγράφει δυσοίωνο το μέλλον των συνομιλιών.

Σε ομιλία του, κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2021 στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο κ. Θεοπέμπτου είπε ότι «μετά και την κάθοδο της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, η κυπριακή Κυβέρνηση έπρεπε να ζητήσει να ξεκαθαρίσει η βάση των συνομιλιών και να αποκλειστεί η διχοτόμηση και τα δυο κράτη, ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού που να διασφαλίζει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ένα ανεξάρτητο κράτος, χωρίς ξένους στρατούς, βάσεις, εγγυήσεις και με κατοχυρωμένα όλα τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα των πολιτών του».

Αναφερόμενος στην πανδημία, είπε ότι «το 2020 θα μείνει στην μνήμη όλων για την πανδημία και όλα τα κακά και τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που έζησε όλος ο πλανήτη», σημειώνοντας ότι πολλοί από τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας υποφέρουν και συνεχίζουν να βλέπουν τα εισοδήματα τους να μειώνονται δραματικά, σε σημείο, που απειλείται η επιβίωση τους.

Ανέφερε πως τα Πράσινα κόμματα σε όλο τον κόσμο λένε πάντα ότι είναι τα μικρά έργα που ωφελούν περισσότερο τον κόσμο που έχει ανάγκες, σημειώνοντας ότι «για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε πραγματικά τον κόσμο μας, θα πρέπει να εφαρμόσουμε ευφάνταστες ιδέες, για κάθε τομέα που πλήγηκε και να δημιουργηθούν ομάδες, που θα τις εφαρμόσουν σε όλες τις πόλεις και χωριά της Κύπρου.

Στα θέματα υγείας, ο κ. Θεοπέμπτου είπε πως έχουν γίνει θετικά βήματα με την προώθηση του ΓεΣΥ, αλλά υπάρχει ακόμη βουνό προβλημάτων.

Για το ΓεΣΥ, είπε πως «ένα από τα πιο ανησυχητικά σημεία που παρουσιάζει το ΓεΣΥ, είναι τα φαινόμενα κατάχρησης από ορισμένους επιτήδειους», σημειώνοντας ότι είναι αδήριτη ανάγκη η συγγραφή και εφαρμογή πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων γραμμών στη διενέργεια ιατρικών πράξεων, ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα κατάχρησης και να εισαχθούν συστήματα ελέγχου, ώστε να μην παρατηρείται κατάχρηση του συστήματος.

Σε ό,τι αφορά στο Περιβάλλον ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων είπε πως «έχουμε τεράστια προβλήματα με τη διαχείριση των αποβλήτων, αλλά σχεδόν σε όλους τους περιβαλλοντικούς τομείς έχουμε προβλήματα.

Αναφέρθηκε, εξάλλου, και στον Πολιτισμό λέγοντας ότι μετά από πιέσεις από το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε θετικά με τν στήριξη των καλλιτεχνών μέσω της εφαρμογής του περί του Ελάχιστου Υποχρεωτικού Ποσοστού Εμπλουτισμού των Δημόσιων Κτιρίων με Έργα Τέχνης Νόμου, σημειώνοντας ότι «έχουμε συλλέξει όλα τα κτήρια που έπρεπε να περιλαμβάνουν τέχνη και έχει ήδη γίνει ο πρώτος διαγωνισμός για το κτήριο του ΘΟΚ.

Σε ό,τι αφορά στην Παιδεία, ο κ. Θεόπεμπτου είπε πως περίμεναν το Υπουργείο Παιδείας να είναι πιο καλά οργανωμένο να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και περιορισμούς της πανδημίας, σημειώνοντας ότι «στην Επιτροπή Παιδείας κάναμε συζητήσεις που δεν έπρεπε να συζητούνται σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, τον εξοπλισμό, τις τεχνικές και την τηλεκπαίδευση σε συνδυασμό με την διά ζώσης εκπαίδευση».

Σε σχέση με τη Νεολαία ανέφερε ότι πρέπει να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για να βοηθηθούν οι νέοι, σημειώνοντας πως κάποια από αυτά είναι η υιοθέτηση καλών πρακτικών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες πχ. περισσότερη εμπλοκή των δήμων,η υλοποίηση προγραμμάτων με τοπικό χαρακτήρα, η δημιουργία γραφείων πληροφόρησης σε χώρους που συχνάζουν νέοι π.χ. εμπορικά κέντρα, πλατείες και η εκπόνηση προγραμμάτων τα οποία θα έχουν ως στόχο την προαγωγή της πράσινης ανάπτυξης του νησιού και της ανάλογης δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Όσον αφορά στην ευημερία των ζώων, είπε πως αν και «ο κ. Κώστας Καδής έχει κάνει όσα ζητούσαμε να γίνουν τα τελευταία 20 χρόνια με μια σειρά από νομοθεσίες που ήρθαν στη Βουλή και γι’ αυτό νιώθω την ανάγκη να τον ευχαριστήσω», εντούτοις πρόσθεσε «παραμένει το θέμα της ρύθμισης όσων εκτρέφουν σκύλους με σκοπό την αναπαραγωγή και πώληση, που χρειάζεται μια ολοκληρωμένη πολιτική για τη διαχείριση των αδέσποτων».

Επίσης είπε πως το νομοσχέδιο για δημιουργία αστυνομίας ζώων παρουσιάζει επίσης πολλά προβλήματα, όπως φαίνεται να γράφτηκε με μεγάλη προχειρότητα και το ότι θα έρχεται σε σύγκρουση με το νόμο του κτηνιατρείου και τον περί Σκύλων νόμο.

Σχετικά με την Ενέργεια, είπε πως το κράτος θα πρέπει να αναπτύξει εδώ και τώρα στρατηγικές και να εφαρμόσει δράσεις σε τέσσερις βασικούς άξονες, όπως αλλαγές σε πολιτικές, ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού, αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων και αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε στις Μεταφορές, λέγοντας ότι «από τα πιο σοβαρά προβλήματα με την εκπομπή ρύπων σαν χώρα, είναι και η έλλειψη δημόσιων μεταφορών», ωστόσο, επισήμανε ότι «αντί να προωθούμε τις δημόσιες μεταφορές, το περπάτημα και την ποδηλασία επιμένουμε στην κατασκευή νέων δρόμων ψηλών ταχυτήτων μέσα στις πόλεις και σε τεράστιους κυκλικούς κόμβους στην είσοδο της Λευκωσίας, που θα οδηγούν χωρίς καμιά διακοπή ακόμη πιο πολλά αυτοκίνητα στην πόλη δημιουργώντας έμφραγμα σε όλα τα κεντρικά σημεία.

Εξάλλου, για τα θέματα διαφθοράς είπε ότι «η διαφθορά τα τελευταία χρόνια φουντώνει, χωρίς να υπάρχει καμιά ελπίδα να γίνουν τα πράγματα καλύτερα, εφόσον στην κυβέρνηση επικρατεί μια γενική αναισθησία».

«Για την κυβέρνηση, η οποία έπρεπε να παραιτηθεί από την πρώτη στιγμή, όλα είναι μπόρα και θα περάσει», είπε.

Ωστόσο, σημείωσε πως ο ίδιος περίμενε πιο έντονες αντιδράσεις, αλλά μετά είδε τον κατάλογο με τις εταιρείες που ασχολήθηκαν με τα διαβατήρια και κατάλαβε γιατί μάταια περίμενε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X