ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Θέμα εβδομάδων η εφαρμογή του ΕΣΤΙΑ

Κριτική για τους δανειολήπτες που μένουν εκτός

Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να είναι έτοιμο το κράτος να ολοκληρώσει τις διαδικασίες ώστε να ξεκινήσει την εφαρμογή του σχεδίου ΕΣΤΙΑ, δεδομένου ότι και η Βουλή θα αποδεσμεύσει στο σχετικό κονδύλιο, όπως ανέφερε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Στην ενημέρωσή του προς την Επιτροπή, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η ετοιμασία ενός λεπτομερούς συμφωνητικού μεταξύ κράτους και τραπεζών που θα είναι το νομικό κείμενο που θα αποτυπώνει αυτά που προβλέπονται στο σχέδιο. Το συμφωνητικό αυτό θα πρέπει να περάσει από νομοτεχνικό έλεγχο και ακολούθως θα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο ως αναπόσπαστο μέρος του σχεδίου ΕΣΤΙΑ και θα αποτυπώνει λεπτομέρειες όπως, η διάρκεια του δανείου, ο τρόπος εξέτασης των ενστάσεων και η αναστολή τυχόν δικαστικών μέτρων που έχουν ληφθεί από την τράπεζας εις βάρος του δανειολήπτη.

Ο Υπουργός ανέφερε επίσης ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα αποσταλούν και γραπτώς στη βουλή τα πρώτα αιτήματα αποδέσμευσης που αφορούν το ΕΣΤΙΑ.

Ανέφερε ακόμα ότι συμπληρωματικά με το ΕΣΤΙΑ βρίσκονται από το Υπουργείο Εσωτερικών σε προχωρημένο στάδιο σχεδιασμοί που αφορούν την ενίσχυση σχεδίων για την κοινωνική κατοικία και επιλογές για κάποια μορφής στήριξης συνετών δανειοληπτών.

Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι για να μπει σε εφαρμογή το σχέδιο και να αρχίσει το Υπουργείο να υπογράφει με τις τράπεζες θα πρέπει να υπάρχει αποδεσμευμένο το σχετικό κονδύλι. Να σημειωθεί ότι το κονδύλι για το ΕΣΤΙΑ ύψους 33 εκ. ευρώ είχε εγκριθεί από τη Βουλή και ακολούθως δεσμευτεί κατά την διαδικασία ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο.

Όπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών, το ποιες τράπεζες θα ενταχθούν στο ΕΣΤΙΑ θα το ξέρουν όταν ανοίξει το σχέδιο, ωστόσο όλες οι μεγάλες τράπεζες και οι φορείς έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για ένταξη.

Είπε επίσης ότι θα υπάρχει διαδικασία επιβεβαίωσης υπολοίπου, η οποία αν δεν ικανοποιήσει τον δανειολήπτη θα προσαρμόζεται το σχέδιο, υπέρ του δανειολήπτη, εφόσον υπάρξει επιβεβαίωση.

Ο ΥΠΟΙΚ προέβλεψε επίσης ότι θα υπάρξουν ασαφείς περιπτώσεις και «γκρίζες ζώνες» για το κατά πόσο κάποιος θα είναι δικαιούχος ή όχι του ΕΣΤΙΑ, ωστόσο είπε ότι αυτές θα τις επιληφθούν οι αρμόδιες Επιτροπές στο Υπουργείο Εργασίας που αφορούν τις ενστάσεις και την ένταξη ειδικών περιπτώσεων.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι θα υπάρχουν δύο κατηγορίες που θα μείνουν εκτός σχεδίου ΕΣΤΙΑ. Η πρώτη θα αφορά αυτούς που έχουν παραπάνω εισοδήματα ή περιουσία, απ’ ό,τι προβλέπεται στο σχέδιο και η άλλη κατηγορία, αυτή που τα εισοδήματά τους είναι τόσο χαμηλά που δεν θα μπορούν να είναι βιώσιμοι δανειολήπτες, παρά το ΕΣΤΙΑ. Για αυτές τις τελευταίες περιπτώσεις, ανέφερε, είναι υπό μελέτη κρατικά σχέδια για να γίνουν ρυθμίσεις.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι έγινε μια πολύ καλή συζήτηση και εξέφρασε την άποψη ότι θα υπάρξει έγκαιρη αποδέσμευση του κονδυλίου, ώστε όταν είναι έτοιμες οι υπηρεσίες του κράτους, να μπορούν τα τραπεζικά ιδρύματα και οι δανειολήπτες να ενταχθούν στο ΕΣΤΙΑ.

Αναφέροντας ότι πάντα θα υπάρχουν ερωτήματα και διλήμματα για ένα τέτοιο σχέδιο, είπε ότι είναι ένα σχέδιο το οποίο έχει δουλευτεί, έχει περάσει από τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα βοηθήσει τη χώρα να διαχειριστεί το πρόβλημα υπερδανεισμού που έχει αφήσει μεγάλο όγκο ΜΕΔ, με τρόπο που θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία και θα διασφαλίζει τη σταθερότητα της οικονομίας.

Ερωτηθείς για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να δίνουν έστω και αυτή τη μειωμένη δόση που προβλέπεται στο ΕΣΤΙΑ, ο Υπουργός είπε ότι υπάρχουν επιλογές είτε μέσου του ΕΕΕ, είτε μέσω του πλαισίου αφερεγγυότητας που προβλέπει πρόνοιες για τους μη βιώσιμους δανειολήπτες, ενώ είπε ότι η Κυβέρνηση επεξεργάζεται εργαλεία όπως η κοινωνική κατοικία.

Ερωτηθείς για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και το σχέδιο ΕΣΤΙΑ, ανέφερε ότι θα πάψουν οριστικά και αμετάκλητα να είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές θα έχουν την ευκαιρία να κρατήσουν την κατοικία τους, ενώ αν κάποιος συνεχίσει να πιστεύει ότι με όσα προφέρει το κράτος και με τη βοήθεια του ΕΣΤΙΑ θα μπορούν να μην είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, δεν θα υπάρχει καμιά προστασία για κανένα στρατηγικό κακοπληρωτή.

Προς επανεξέταση το σχέδιο αφερεγγυότητας για κάλυψη ευάλωτων

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είπε ότι τα κόμματα θα τοποθετηθούν εφόσον έρθει ενώπιόν τους αίτημα για αποδέσμευση το κονδυλίου για το ΕΣΤΙΑ, ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχει καθυστέρηση ή κωλυσιεργία από τη Βουλή.

Ανέφερε επίσης ότι παραμένει να φανεί τι θα γίνει με την ομάδα του πληθυσμού που δεν θα μπορεί να πληρώσει καθόλου τη δόση της. Είπε ότι η θέση της Κυβέρνησης είναι ότι δεν πρόκειται για μεγάλο αριθμό περιπτώσεων, θα γίνει η ανάλογη έρευνα και υπάρχει η διάθεση με διάφορα άλλα σχέδια να αντιμετωπιστεί και αυτή η ομάδα. Ανέφερε ακόμα ότι αναμένονται αυτά τα άλλα σχέδια, ενώ ταυτόχρονα η Επιτροπή Οικονομικών με εισήγηση των μελών της, θα συζητήσει πως τα σχέδια αφερεγγυότητας θα γίνουν πιο προσβάσιμα για τον κόσμο, βελτιώνοντας κάποια θέματα και τη σχετική νομοθεσία.

Ανέφερε ακόμα ότι επειδή το νομικό έγγραφο για το ΕΣΤΙΑ θα περάσει και από την Νομική Υπηρεσία δεν είναι αισιόδοξος ότι θα διεκπεραιωθεί γρήγορα, όπως συνέβη στο παρελθόν και σε άλλες περιπτώσεις στις οποίες εμπλεκόταν η Νομική Υπηρεσία.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς, είπε ότι το σχέδιο ΕΣΤΙΑ δεν είναι τέλειο, έχει αδυναμίες αλλά είναι και μια αναγκαιότητα για να αντιμετωπιστεί ένα πολύ δύσκολο χαρτοφυλάκιο και να μειωθούν αισθητά τα ΜΕΔ. Οι δανειολήπτες είπε θα πρέπει να καταβάλουν τα 2/3 της δόσης, που μπορεί σήμερα να μην καταβάλουν, ενώ οι κατηγορίες που δεν μπορούν ενταχθούν στο σχέδιο ΕΣΤΙΑ θα εξεταστούν με άλλες μορφές κοινωνικής πολιτικής.

Σε δηλώσεις ο βουλευτής ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι η ενημέρωση από τον ΥΠΟΙΚ έχει επιβεβαιώσει ότι το ΕΣΤΙΑ δεν καλύπτει τις ευάλωτες ομάδες των πολιτών που δεν έχουν τα εισοδήματα για να μπουν στη διαδικασία βιώσιμης αναδιάρθρωσης και μένουν αιωρούμενοι γιατί δεν υπάρχουν σχέδια να τους καλύψουν. Μίλησε για αόριστες υποσχέσεις της Κυβέρνησης. Ανέφερε επίσης ότι το ΕΣΤΙΑ έχει φτιαχτεί πρωτίστως για τις τράπεζες ώστε να ξεφορτωθούν τα ΜΕΔ και θα είναι σε δεσπόζουσα θέση έναντι του δανειοληπτών. Το ΕΣΤΙΑ ανέφερε επιβεβαιώνει ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη - ΔΗΣΥ φροντίζει για τις τράπεζες και τα μεγάλα συμφέροντα και δεν κάνει σχεδόν τίποτα για να προστατεύσεις την κοινωνία και τους πολίτες.

Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι το ΕΣΤΙΑ είναι ένα στοίχημα που θα πρέπει να κερδηθεί, και παρόλο που δεν είναι τέλειο είναι ωστόσο αναγκαίο. Είπε επίσης ότι το ΕΣΤΙΑ δεν θα καλύψει τους συνεπείς δανειολήπτες και μια μερίδα ευάλωτων πολιτών που δεν θα μπορούν να εξυπηρετούν τις έστω μειωμένες δόσεις. Για αυτούς, πρόσθεσε, το κόμμα θα υποστηρίξει την αναθεώρηση των προνοιών για την αφερεγγυότητα για να καλυφθούν με κάποιοι τρόπο.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών είπε ότι παρά τις διορθώσεις που έγιναν το σχέδιο παραμένει ένα σχέδιο που είναι περισσότερο υπέρ των τραπεζών και λιγότερο υπέρ των δανειοληπτών. Είπε επίσης ότι υπάρχουν δανειολήπτες που δεν θα μπορούν να το αξιοποιήσουν, αποτελεί σοβαρή δαπάνη εκ μέρους του φορολογούμενου, και υπάρχει κίνδυνος αποτυχίας. Ανέφερε ακόμα ότι χρειάζονται ριζικές αλλαγές στο σχέδιο αφερεγγυότητας, ώστε να βοηθηθούν οι δανειολήπτες που δεν θα μπορούν να μπουν στο ΕΣΤΙΑ.

Η ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου είπε ότι με το σχέδιο ΕΣΤΙΑ δεν στοχεύονται ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων και οι ομάδες αυτές διοχετεύονται πλέον στο στεγαστικό πλαίσιο που θα φέρει η Κυβέρνηση εντός των επομένων μηνών. Είπε επίσης ότι στη διαδικασία διαγραφής του υπολοίπου δανείου, το δάνειο θα κατεβαίνει στην αγοραία αξία του ακινήτου και όχι στην καταναγκαστική και εδώ υπάρχει επιδότηση του κράτους στα κέρδη των τραπεζών, αφού οι ίδιες οι τράπεζες έχουν ήδη υπολογίσει ζημιές στην καταναγκαστική αξία των ακινήτων.

Η κοινοβουλευτική συνεργάτης της ΕΔΕΚ Έλενα Λυμπουρή είπε ότι παραμένουν εκτός του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ πολίτες των οποίων τα εισοδήματα μειώθηκαν δραστικά με την κρίση και δεν μπορούν να καλύψουν τις δόσεις του δανείου τους. Είπε επίσης ότι το σχέδιο ΕΣΤΙΑ δεν είναι εργαλείο κοινωνικής πολιτικής αλλά εργαλείο που στην ουσία καλείται ο φορολογούμενος πολίτης να συνεισφέρει για απομόχλευση των ΜΕΔ. Είπε επίσης ότι είναι παράλογη η ευθύνη καταβολής του 1/3 της δόσης του δανείου στο φορέα που θα αγοράσει δάνεια από τραπεζικά ιδρύματα που θα εμπίπτουν στο ΕΣΤΙΑ ακόμη κι αν ο ίδιος ο φορέας δεν προχωρήσει σε συνομολόγηση συμφωνίας με το κράτος. Είπε επίσης ότι το σχέδιο εκπονήθηκε από τον οίκο Freshfields που συνέταξε τη μελέτη για τον Συνεργατισμό και οι όποιες διαφοροποιήσεις έγιναν υπέρ των τραπεζών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X