ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Θα χρειαστεί πολύς καιρός να καθαρίσει το όνομα της Κύπρου»

Όλα όσα δήλωσε ο Μάριος Κληρίδης

Θα χρειαστεί πολύς καιρός για να καθαρίσει το όνομα της Κύπρου μετά τα τελευταία γεγονότα σε σχέση με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ), δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Οικονομολόγος και πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Μάριος Κληρίδης.

Για να αναστρέψεις πιο σύντομα αυτή την αρνητική εικόνα, σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, «πρέπει να πας πλέον στην άλλη άκρη, αυτή των αυστηρών κριτηρίων, και να πείσω ότι τα κυπριακά κριτήρια είναι πιο αυστηρά από άλλες χώρες». Πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να υπάρχουν αρκετά τεστ ώστε ο πραγματικά σωστός επενδυτής δεν θα φοβάται να έρθει αλλά να είναι απωθητικό για τον μαφιόζο» επενδυτή, ενώ θα πρέπει να σκεφθείς αν θα βάλεις ευθύνες στους διάφορους που εργάζονται στο σύστημα, όπως έχει ευθύνες για ξέπλυμα χρήματος σε αυτούς που εργάζονται στις τράπεζες.

Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, όπως εξελίχθηκε το πρόγραμμα και η καταστροφή που δημιουργούσε στην φήμη της Κύπρου, με βάση τις δυσφημιστικές αναφορές ξένων, χωρίς να τις υιοθετούμε, ότι έχει γίνει τόπος που μπορεί μαφιόζοι να παίρνουν διαβατήρια, όπως είπε, «κατέστρεψε την φήμη της Κύπρου και πιθανό να απότρεψε πραγματικούς καλούς επενδυτές να έρθουν στην Κύπρο».

Αυτό μπορεί να λειτουργούσε αποτρεπτικά στους καλούς επενδυτές να έρθουν στην Κύπρο να επενδύσουν, υπογράμμισε.

Όταν αποκτήσεις τέτοια φήμη, τότε τι είδους επενδυτές θα προσελκύεις, διερωτήθηκε.

Επίσης, ανέφερε ότι αν θα επανέλθει το Πρόγραμμα «θα πρέπει να επανέλθει πολλά πιο συγυρισμένο και με περισσότερη διαφάνεια ώστε να μην έχω το δίλημμα αν τερματίσω μια παράνομη δραστηριότητα από κάποιους, τότε θα πληγώ σημαντικά, οικονομικά.

Στον βαθμό που αφήνεις ως πολιτεία να γίνει το ΚΕΠ σημαντικός μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας και να έχει παράνομη δραστηριότητα καταλήγεις να μην μπορείς να το σταματήσεις γιατί θα καταστραφείς, πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι θα πρέπει να βεβαιώνεσαι όταν δίνεις το διαβατήριο ότι «το κοινωνικό σύνολο έχει όφελος από αυτή την επένδυση γιατί το διαβατήριο ανήκει στην κυπριακή πολιτεία και δεν μπορεί να το εκμεταλλεύεται κάποιος για να πλουτίσει».

Ο κ. Κληρίδης τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να προσέξεις ποιοι θα έχουν όφελος από το ΚΕΠ, ενώ ανέφερε πως πρέπει να εποπτεύουν την εφαρμογή του προγράμματος τρίτα άτομα που δεν θα έχουν όφελος από το πρόγραμμα και ακόμη καλύτερα παρατηρητές από την ΕΕ.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις στα έσοδα του κράτους από την κατάργηση του ΚΕΠ, ο κ. Κληρίδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι αυτό δεν το γνωρίζουμε ακριβώς τι σημαίνει γιατί δεν είναι γνωστή η πραγματική προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ, προσθέτοντας ότι ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης είχε αναφέρει ότι μόλις ένα 0,3% ήταν η συμβολή του ΚΕΠ στην αύξηση του ΑΕΠ.

Είπε ακόμη ότι δεν γνωρίζουμε επίσης πόσα από τα χρήματα τα οποία εισρέουν μέσω του ΚΕΠ, ξοδεύονται στην Κύπρο ή βγαίνουν εκτός Κύπρου τελικά.

Το πιο σημαντικό κομμάτι, σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, είναι η κατανομή των εσόδων που προέρχονται από το ΚΕΠ ή η κατανομή της αύξησης του ΑΕΠ.

Ανέφερε ότι αν την μερίδα του λέοντος των εσόδων από το ΚΕΠ την είχαν μόνο εταιρείες ανάπτυξης γης, δικηγόροι και ελεγκτικά γραφεία, τότε μπορεί να μην είναι τόσο πολύ ευεργετικό για το σύνολο της οικονομίας καθώς ωφέλησε μόνο ένα μέρος αυτής.

Σίγουρα, υπάρχει όφελος στην δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά αν οι μισθοί στον κατασκευαστικό τομέα δεν ακολούθησαν την αυξητική δραστηριότητα του τομέα, τότε δεν θα έχει γίνει πραγματική διάχυση των εσόδων στην οικονομία, εξήγησε.

Ο κ. Κληρίδης είπε ακόμη ότι πέραν των οικονομικών, δεν θα σχολιάσει τυχόν επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X