ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Θα παρακολουθεί... «εκ του σύνεγγυς» την Τουρκία η ΕΕ

«Αυτά δεν είναι μαλακά μέτρα», τόνισε ο Γιούνκερ

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προειδοποιεί την Τουρκία με στοχευμένα μέτρα στο κείμενο των συμπερασμάτων που υιοθετήθηκε από τους 28 της ΕΕ.

Αναλυτικά, "το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει και επιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2018 που καταδικάζουν έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος".

"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις τρέχουσες παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες".

"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τις σοβαρές άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας", προειδοποιούν οι 28 της ΕΕ.

"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απέχει από τέτοιου είδους ενέργειες", τονίζουν στα συμπεράσματα.

"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει την πρόσκληση προς την Επιτροπή και την ΕΥΕΔ να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των στοχευμένων μέτρων", αναφέρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

"Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξακολουθήσει να είναι προσηλωμένο στο ζήτημα και θα επανέλθει αναλόγως" καταλήγουν τα συμπεράσματα.

«Αυτό που κάνει η Τουρκία είναι εντελώς απαράδεκτο»

"Αυτά δεν πρόκειται να είναι μαλακά μέτρα", τόνισε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ αναφερόμενος σε στοχευμένα μέτρα της ΕΕ για την Τουρκία, για τα οποία η Κομισιόν έλαβε εντολή από το Συμβούλιο να παρουσιάσει.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά την πρώτη ημέρα της συνάντησης των 28 στις Βρυξέλλες, όπου έγινε συζήτηση για το θέμα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, ο Προέδρου Γιούνκερ δήλωσε ότι η ΕΕ βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο.

"Αυτό που κάνει η Τουρκία στα χωρικά ύδατα της Κύπρου είναι εντελώς απαράδεκτο", δήλωσε και τόνισε ότι "η Επιτροπή καλείται να προτείνει μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε σχέση με τη σύγκρουση αυτή και θα το κάνουμε - και αυτά δεν θα είναι μαλακά μέτρα ", όπως διευκρίνισε.

"Τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο: Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μας ενημέρωσε για την κατάσταση στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου", ανακοίνωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ. "Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο", επανέλαβε. "Η Επιτροπή και η ΕΥΕΔ έχουν λάβει εντολή να παρουσιάσουν επιλογές μέτρων", κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X