ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τατάρ: Υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση θα ανοίξουν τα Βαρώσια

«Από το στόμα μου η λέξη Λας Βέγκας δεν βγήκε»

Τα Βαρώσια θα ανοίξουν υπό τ/κ διοίκηση και εκεί θα γίνουν επενδύσεις, ανέφερε σε συνέντευξή του εφ’ όλης της ύλης στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων» ο «πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ, λέγοντας πως ο ίδιος δεν μίλησε ποτέ για Λας Βέγκας.

Η συνέντευξη που αναδημοσιεύεται σήμερα στον τ/κ Τύπο, αφορά τα Βαρώσια, το δείπνο Αναστασιάδη – Οζερσάι, την οικονομία και το οικονομικό πρωτόκολλο με την Τουρκία, αλλά και τα ενεργειακά. Η Χαβαντίς επισημαίνει τη δήλωση του Κουντρέτ Οζερσάι προχθές ότι υπήρξε μια σύγχυση που προσπάθησε ο ίδιος να ξεκαθαρίσει ότι το «υπουργικό συμβούλιο» δεν πήρε απόφαση για το άνοιγμα των Βαρωσίων αλλά για να γίνει η καταγραφή της κατάστασης και των περιουσιών στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Η προβολή στον Τύπο ήταν λίγο λαϊκίστικη, σύμφωνα με τον κ. Τατάρ. «Από το στόμα μου η λέξη Λας Βέγκας δεν βγήκε. Τα πόδια  μου πατούν γερά στη γη (είμαι προσγειωμένος)». Σύμφωνα με τον «πρωθυπουργό», τα Βαρώσια είναι έδαφος της «τδβκ» - όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος – αυτό είναι ένα έργο που συζητήθηκε και με την Τουρκία».

Τα Βαρώσια, συνέχισε , είναι εντός του εδάφους του ψευδοκράτους το οποίο προφυλάσσουν «οι δικές μας δυνάμεις ασφαλείας» αλλά η δυναμικότητα – όπως είπε – του ψευδοκράτους δεν ήταν επαρκής και γι’ αυτό τον λόγο τα Βαρώσια περίμεναν. «Υπήρχε η σκέψη ότι εάν σημειωνόταν μια εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται εδώ και 50 χρόνια, θα μπορούσε να αποτελέσει στοιχείο παζαρέματος. Στο σημείο που βρισκόμαστε δεν υπάρχει ενδεχόμενο συμφωνίας».
 
Η ε/κ πλευρά, πρόσθεσε, "συνεχίζει τις μονομερείς ενέργειες και κάνει συμφωνίες δισεκατομμυρίων για τους υδρογονάνθρακες, σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας". Ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά, Ακιντζί, είπε ο κ. Τατάρ, λέει να περιμένουμε να δούμε τί θα βγει από τις διαπραγματεύσεις ή τουλάχιστον να κάνουμε κάτι από κοινού (με τους Ε/κ για τα Βαρώσια), «όμως θετική απάντηση δεν μπόρεσε να πάρει (από τους Ε/κ)». Εάν οι Ε/κ δεν λαμβάνουν υπόψην τους Τ/κ, τότε κι εμείς λέμε «πλέον αλλάζουμε πολιτική», ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ.
 
Επανέλαβε τη θέση ότι στα Βαρώσια βρίσκονται χιλιάδες στρέμματα βακούφικων από την εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. «Μας τα έκλεψαν». Το έργο, ανέφερε, αφορά το άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τ/κ διοίκηση και αυτό θα καθοριστεί πώς θα γίνει τους επόμενους μήνες ή τα επόμενα χρόνια. Θα γίνει η καταγραφή, θα ξεκαθαρίσει το θέμα με τους τίτλους ιδιοκτησίας και μετά θα καθορισθεί ο χάρτης, σημείωσε.
 
Στο μεταξύ, στην ιστοσελίδα του καναλιού Γκεντς, αναδημοσιεύονται δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου της τουριστικής Ένωσης Ξενοδόχων νοτίου Αιγαίου, Μπουλέντ Μπουλμπούλογλου, ότι έχουν αιτηθεί τη χρήση ξενοδοχείων και άλλων επιχειρήσεων που είναι «σε αδράνεια στην περιοχή Βαρωσίων».
 
Ο ίδιος ανέφερε ότι βρίσκονται σε συνομιλίες με το "υπουργείο τουρισμού και συναδέλφους" του στον τουριστικό τομέα (δεν διευκρινίζει εάν μιλά για το τουρκικό Υπουργείο ή το «υπουργείο» στα κατεχόμενα». Εάν δεν μπορεί η Κύπρος να κάνει αυτή την πόλη φάντασμα να «δουλέψει, εμείς είμαστε έτοιμοι να την πάρουμε. Ετοιμαζόμαστε να ενεργήσουμε με βάση τις αποφάσεις για την περιοχή των Βαρωσίων» που θα πάρει η «κυβέρνηση», δήλωσε στην Χουριέτ ο Μπουλμπούλογλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X