ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τα χώνει σε Χάρη ο Οδυσσέας - «Ενεργούσε με πείσμα, με γινάτι»

«Η ερευνητική για τον Συνεργατισμό αποδείχθηκε αντάξια των προσδοκιών του λαού»

Η ερευνητική επιτροπή για τον Συνεργατισμό αποδείχθηκε αντάξια των προσδοκιών του λαού, δήλωσε ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, τοποθετούμενος με δήλωση του στη Βουλή επί του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής.

Ο κ. Μιχαηλίδης από την έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής σημείωσε τις τιμητικές αναφορές προς την Ελεγκτική Υπηρεσία και τις ευθύνες που αποδίδει στον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, στον οποίο καταλογίζει τη λήψη αποφάσεων με πείσμα και γινάτι.

Ο Γενικός Ελεγκτής είπε πως τα αρμόδια όργανα του κράτους και η διάδοχη του συνεργατισμού κατάσταση πρέπει να κινηθούν νομικά ώστε το κράτος και ό,τι απέμεινε από τον συνεργατισμό να πάρουν το λαβείν τους από όσους βαρύνονται με αστικές ή και ποινικές ευθύνες.

Σε ό,τι αφορά την παραίτηση του Προέδρου του ΟΚΥπΥ, ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε πως μετά και τη δεύτερη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, η παύση του ήταν μονόδρομος.


Βαρύ το πένθος στους Μαχητές - Ένας μάγκας θα τραγουδά από ψηλά


Στη δήλωση του ο Γενικός Ελεγκτής, αφού αναφέρθηκε στην ανακοίνωση στην οποία προέβη την 1η Ιούνη 2018 η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφορικά με την έκθεση της Υπηρεσίας, που ετοιμάστηκε τον Οκτώβρη του 2017 για τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα και είχε από τότε σταλεί στον Υπουργό Οικονομικών, στη Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου και στη Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας.

Πρόσθεσε πως στην έκθεσή της, η Υπηρεσία του κατέληγε ότι στην προκειμένη περίπτωση, επενδύθηκε το ποσό των 3,5 δις στη Συνεργατική Κεντρική και ότι η διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή δεν προβλεπόταν στο σχέδιο αναδιάρθρωσης που κατατέθηκε στη γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εγκρίθηκε και από αυτή, γεγονός που καταδεικνύει ότι αυτό που έγινε ήταν κάτι διαφορετικό από αυτό που προέβλεπαν οι σχεδιασμοί της Δημοκρατίας.

Ο Γενικός Ελεγκτής είπε πως αντί της συντεταγμένης αποκρατικοποίησης έγινε εξαναγκαστική πώληση, περίπου σε συνθήκες με το πιστόλι στον κρόταφο.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως ο Γενικός Εισαγγελέας ανταποκρινόμενος πλήρως στην ανάγκη σε μια εις βάθος αντικειμενική και αξιόπιστη διερεύνηση των γεγονότων διόρισε Ερευνητική Επιτροπή, που αποδείχθηκε αντάξια των προσδοκιών των πολιτών.

Ακολούθως ο Γενικός Ελεγκτής συνεχάρη την Ερευνητική Επιτροπή για το όλο έργο της και τον επαγγελματισμό της καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών της και πρώτιστα για το πολύ υψηλού επιπέδου τεκμηριωμένο πόρισμα της.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ακόμα ότι στο πόρισμα διαπιστώνονται βαρύτητες ευθύνες του Υπουργού Οικονομικών και πρόσθεσε ότι αυτές εξ΄αρχής είχε και η Ελεγκτική Υπηρεσία επισημάνει.
«Είχα προσπαθήσει και εγώ προσωπικά να τεκμηριώσω όταν τον Αύγουστο κατέθεσα ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής», συνέχισε.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι τεκμηριωμένα είχε καταδείξει ενώπιον της Επιτροπής, ότι ο Υπουργός "ενεργούσε με πείσμα, με γινάτι και ότι αντί να υπάρχει σύνεση και ορθολογισμός, υπήρχε ανικανότητα".


Κατάρρευση Συνεργατισμού – Κόμματα με μνήμη χρυσόψαρου


Πρόσθεσε πως τα οποιαδήποτε περιθώρια διερεύνησης του ενδεχόμενου ύπαρξης ποινικών ευθυνών θα εξεταστούν από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι για αυτή την πτυχή δεν ανησυχούμε.

Ο Γενικός Ελεγκτής είπε πως όσον αφορά αστικές ευθύνες, η Επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο κ. Χατζηγιάννης δυνατόν να έχει αστικές ευθύνες, οι οποίες πηγάζουν από συγκεκριμένες παραβιάσεις της συμφωνίες εργοδότησης του με τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ακόμα ότι η Ερευνητική Επιτροπή αναφέρει ακόμα ότι στην περίπτωση των μελών της Επιτροπείας της Συνεργατικής, υπάρχουν περιθώρια αναζήτησης αστικών ευθυνών για την κατάληξη της Συνεργατικής.

Αστικές ευθύνες σημαίνει αποζημιώσεις από το υπαίτιο μέρος προς το αθώο μέρος που υπέστη τη ζημιά, τόνισε ο Γενικός Ελεγκτής και ανέφερε πως η διαδικασία αναζήτησης αποζημιώσεων από τον κ. Χατζηγιάννη και τα μέλη της Επιτροπείας θα πρέπει να γίνει μέσα από αποφάσεις που θα ληφθούν πρώτιστα από τη Συνεργατική ή τη διάδοχο κατάσταση που είναι η ΣΕΔΙΠΕΣ και τη Δημοκρατία ως τον μέτοχο που υπέστη τη ζημιά.

Ο Γενικός Ελεγκτής τόνισε ότι αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη αποφασιστικότητας από τη ΣΕΔΙΠΕΣ και τη Δημοκρατία ώστε να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες στους νομικούς τους συμβούλους και να κινηθούν οι κατάλληλες δικαστικές διαδικασίες.

Ο κ. Μιχαηλίδης επεσήμανε την τιμητική αναφορά για την Ελεγκτική Υπηρεσία στο πόρισμα.

Δυστυχώς, λέει η Επιτροπή, οι επισημάνσεις, παρατηρήσεις, κριτική του Γενικού Ελεγκτή για τη μη ικανοποιητική πορεία του συνεργατικού πιστωτικού τομέα, όχι μόνο δεν λήφθηκαν υπόψη, αλλά υπήρξε προσπάθεια, να αποδειχθεί ότι ήταν λανθασμένες. Προειδοποιούσε για θέματα εταιρικής διακυβέρνησης αποτυχία στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, αποτυχία στη μείωση των λειτουργικών δαπανών και ειδικότερα για τη διασπάθιση χρημάτων ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης.

Είπε επίσης πως η Επιτροπή σε αυτό το θέμα καταλήγει ότι αν οι παρατηρήσεις, επισημάνσεις, του Γενικού Ελεγκτή δεν αγνοούνταν τόσο βάναυσα, αλλά λαμβάνονταν υπόψη ώστε πλείστα όσα από τα προβλήματα, τα οποία επεδείκνυε αντιμετωπίζονταν έγκαιρα, ίσως ο συνεργατικός πιστωτικός τομέας να είχε μια καλύτερη τύχη.

Ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε επίσης ότι η ΣΕΔΙΠΕΣ και η ΚΕΔΙΠΕΣ είναι οντότητες που ελέγχονται από την ελεγκτική υπηρεσία, δεν τυγχάνουν πλέον εφαρμογής οι εξαιρέσεις για πιστωτικά ιδρύματα και τώρα που ολοκληρώθηκε με επιτυχία το έργο της ερευνητικής επιτροπής θα προγραμματιστεί άμεση έναρξη ελέγχου στις δύο εταιρείες,

Διευκρίνισε πως μετά από συνεννόηση του με τον αρμόδιο Διευθυντή Τομάζο Γεωργίου, η έναρξη ελέγχου θα γίνει τον επόμενο μήνα, τον Απρίλη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Μιχαηλίδης επεσήμανε πως η απαίτηση αποζημιώσεων για αστικές ευθύνες δεν είναι μόνο εισήγηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, αλλά αποτελεί και μέρος του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής.

Ο κ. Μιχαηλίδης πρόσθεσε πως η Ελεγκτική Υπηρεσία προέβη σε ανάλογες εισηγήσεις, για αναζήτηση αστικών ευθυνών, για τη CYTA όσον αφορά την κατασπατάληση του Ταμείου Συντάξεων.

Υπενθύμισε πως θέση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ήταν πως πέραν της αναζήτησης ποινικών ευθυνών έπρεπε να αναζητηθούν αστικές ευθύνες και αποζημιώσεις από αυτούς, οι οποίοι με τις άφρονες επενδύσεις τους είχαν κατασπαταλήσει το Ταμείο Συντάξεων της CYTA.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Γενικός Ελεγκτής είπε πως οι θέσεις του Υπουργού Οικονομικών έναντι των παρατηρήσεων και επισημάνσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, αποδεικνύονται λανθασμένες με τη βαρύτητα που έχει το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής.

Σε ερώτηση αναφορικά με τις ΣΕΔΙΠΕΣ και η ΚΕΔΙΠΕΣ, είπε πως η Ελεγκτική Υπηρεσία, γίνεται δέκτης καταγγελιών όπως ότι άτομα τα οποία έχουν πάρει τα πλουσιοπάροχα πακέτα των 180.000 ευρώ, παραμένουν και εξακολουθούν να δουλεύουν με μισθούς των 5.000 και 6.000 ευρώ το μήνα επειδή είναι αναγκαίοι και δεν μπορούν να πάνε σπίτι τους, ενώ πήραν ήδη την αποζημίωση και διάφορες άλλες καταγγελίες που θα εξετάσουν.

Στην παρατήρηση ότι το λαϊκό αίσθημα δεν ικανοποιείται πλέον με ελέγχους και διαπιστώσεις, αλλά απαιτεί αυτοί που ευθύνονται να πληρώνουν το τίμημα, ανέφερε πως μετά το πρώτο βήμα και το διορισμό μιας κατάλληλης ερευνητικής επιτροπής, η οποία θα μπορούσε να φέρει σε πέρας με επιτυχία το πρώτο στάδιο μιας τέτοιας διερεύνησης με επιτυχία, θα πρέπει να ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα, που είναι η αναζήτηση πλέον πιο συγκεκριμένα ευθυνών από τα πρόσωπα τα οποία έχουν κατονομαστεί με όνομα και επίθετο στο πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής.

Παραίτηση σερ Ντέιβιντ Νίκολσον

Κληθείς να σχολιάσει την αποδοχή από το Υπουργικό Συμβούλιο της παραίτησης Νίκολσον από τη θέση του Προέδρου του ΟΚΥπΥ, ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε ότι η τελική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα επαναβεβαιώνει την πρώτη γνωμάτευση, η οποία όσον αφορά την ιδιότητα του κ. Νίκολσον ως Προέδρου ενός οργανισμού που έχει 3 νοσοκομεία στο Λονδίνο και τη συζύγου του, που είναι εκτελεστική διευθύντρια σε δύο νοσοκομεία στο Μπέρμιγχαμ ήταν και αυτή τη φόρα σαφής η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, καθώς παρατηρούσε πως εφόσον αυτές οι ιδιότητες επιβεβαιώνονταν αποτελούσαν ασυμβίβαστο.

Η επιβεβαίωση καθιστά ούτως ή άλλως την παύση του κ. Νίκολσον μονόδρομο, ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής παρατηρώντας «αντιλαμβάνομαι την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενος, ο κ. Νίκολσον υπέβαλε την παραίτηση του».

Είτε την υπέβαλλε, είτε όχι, η παύση του με αυτή τη γνωμάτευση ήταν πλέον δεδομένη, συμπλήρωσε.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X