ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σύσταση ιδρύματος ιδιωτικού δικαίου η λύση για εκπαιδευτικούς που εργάζονται με αγορά υπηρεσιών

Επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από Επ. Παιδείας για παρέμβαση

Στέλιος Ξιουρής

Μέσω σύστασης ιδρύματος ιδιωτικού δικαίου και με την πρόσληψη ωρομίσθιου προσωπικού, φαίνεται να είναι η λύση για τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στο δημόσιο με το σύστημα της αγοράς υπηρεσιών, όπως διαφάνηκε από τις θέσεις των κομμάτων που ακούστηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας.

Ακόμη πρόθεση της Επ. Παιδείας είναι και η δημιουργία με την σύμφωνο γνώμη και της Κυβέρνησης και δη του Υπουργείου Παιδείας ενός οργανογράμματος, έτσι ώστε να τερματιστούν οι διακρίσεις μεταξύ εκπαιδευτικών και η δημιουργία πολλών ταχυτήτων εργαζομένων στον δημόσιο τομέα που θα έπρεπε να είναι και πρότυπο απασχόλησης.

Την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, για επίλυση του προβλήματος των εκπαιδευτικών σε απογευματινά και νυκτερινά μαθήματα, ζητά Επιτροπή Παιδείας της Βουλής μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση με αρκετές κατηγορίες κατά του Υπ. Παιδείας που εκπροσωπήθηκε από λειτουργό που δήλωνε αναρμόδιος επί του θέματος.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παύλος Μυλωνάς, ανακοίνωσε ότι θα αποστείλουν επιστολή, μέσω της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου, στο Πρόεδρο Αναστασιάδη και θα ζητούν την παρέμβαση του. Ξεκαθάρισε ότι δεν παραγνωρίζουν τον Υπουργό Παιδείας, αλλά για να λυθεί το χρονίζον πρόβλημα, απαιτείται η πολιτική παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διατηρεί ένα καθεστώς σύγχρονης δουλείας κοροϊδεύοντας εδώ και οκτώ χρόνια 4,700 εκπαιδευτικούς οι οποίοι εργάζονται με το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών, παρά τις αποφάσεις δικαστηρίων, παρά τις υποδείξεις πολλών ερευνών.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Αντρέας Αποστόλου δήλωσε ότι πρέπει να επιλυθεί το χρονίζον πρόβλημα.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Αντρέας Θεμιστοκλέους επισήμανε ότι το κόμμα του τάσσεται εναντίον της αγοράς υπηρεσιών αφού για μόνιμες ανάγκες πρέπει να χρησιμοποιούνται αντίστοιχοι εκπαιδευτικοί.

Καταγγελίες για επέκταση του θεσμού αγοράς υπηρεσιών και στα πρωινά μαθήματα

Κατά την συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας:

Από την μια οι συντεχνίες ζητούσαν κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών ξεκαθαρίζοντας ότι δεν επιθυμούν οι εκπαιδευτικοί να καταστούν δημόσιοι υπάλληλοι. Κατήγγειλαν και το Υπουργείο Παιδείας ότι επεκτείνει το θεσμό της αγοράς εργασίας και σε πρωινά μαθήματα.

Από την άλλη Υπουργείο Παιδείας και Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν ότι:

• τα προγράμματα τα οποία προσφέρονται δεν έχουν σταθερή βάση και κάθε χρόνο διαφοροποιούνται αναλόγως των αιτημάτων πολιτών.
• Μόνη εξαίρεση, όπως καταδείχθηκε από έρευνα, τα μαθήματα στα μουσικά σχολεία και στην ειδικότητα της κομμωτικής, όπου θα μπορούσε να γίνει διαφορετική ρύθμιση.
• Σε περίπτωση επαναφοράς του καθεστώτος της μερικής απασχόλησης οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να διεκδικήσουν καθεστώς αορίστου χρόνου, μετά την παρέλευση 30 μηνών, γεγονός το οποίο σημαίνει ουσιαστικά την ένταξη τους στην εκπαίδευση, χωρίς εξετάσεις και διαδικασίες.
• Σε περίπτωση κατά την οποία αλλάξει το υφιστάμενο καθεστώς, τότε θα πρέπει να περιοριστεί ο αριθμός των εκπαιδευτικών, ώστε να μπορέσουν να συμπληρώσουν τις ανάλογες ώρες εργασίας.
• Η αγορά υπηρεσιών για πρωινά μαθήματα, γίνεται σε κλάδους όπως τα ναυτιλιακά, όπου δεν υπάρχει κατάλογος εκπαιδευτικών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X