ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Σύντομα η γεώτρηση στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου»

Τι δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας

Σε σύντομο χρονικό διάστημα ίσως η Τουρκία ξεκινήσει την πρώτη της γεώτρηση στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ. Ανέφερε ακόμη ότι τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου αναμένουν τα πρώτα αποτελέσματα της γεώτρησης του Πορθητή στα ανοιχτά της Αττάλειας.

Σε δηλώσεις του από τη Μαλάτια της Τουρκίας, ο Τούρκος Υπουργός υπενθύμισε ότι το τουρκικό γεωτρύπανο "Πορθητής" ξεκίνησε αρχές Οκτωβρίου την πρώτη του γεώτρηση στα ανοιχτά της Αττάλειας. “Φτάσαμε περίπου στα 4 χιλιάδες μέτρα και στόχος μας είναι τα 5,5 έως 6 χιλιάδες μέτρα κάτω από το επίπεδο της θάλασσα. Πρώτα ο Αλλάχ, θα έχουμε τα αποτελέσματα της πρώτης γεώτρησης μας τέλη Φεβρουαρίου με μέσα Μαρτίου».

Ο Τούρκος Υπουργός είπε πως ακόμη και αν ο Πορθητής δεν βρει φυσικό αέριο ή πετρέλαιο “χωρίς να πτοηθούμε, χωρίς να διστάσουμε θα συνεχίσουμε με την επόμενη γεώτρηση”. Όπως είπε η ανατολική Μεσόγειος είναι μία περιοχή με μεγάλες πιθανότητες ύπαρξης υδρογονανθράκων. “Εδώ και περίπου 6-7 χρόνια τα ερευνητικά μας πλοία πραγματοποιούν πολύ σοβαρές εργασίες και στα χέρια μας έχουμε πολλά δεδομένα, τα οποία επεξεργαζόμαστε και αναλύουμε ένα-ένα κι στη συνέχεια αφού εντοπίσουμε την τοποθεσία με τις μεγαλύτερες πιθανότητες, ξεκινάμε γεώτρηση. Όπως λέω πάντα, είναι σαν να κάνουμε ένα είδους MRI στο υπέδαφος. Και με τη γεώτρηση είναι σαν να κάνουμε βιοψία πρώτα ο Αλλάχ. Θα πάμε, θα κοιτάξουμε και αν υπάρχει κάτι θα το βρούμε”, ανέφερε προσθέτοντας: “Ας κάνουμε λίγη ακόμη υπομονή και πρώτα ο Αλλάχ θα σας ενημερώσουμε για τα καλά νέα”. Ο Τούρκος Υπουργός είπε πως και η Βρετανία είχε κάνει 150 γεωτρήσεις και βρήκε πετρέλαιο στην 151η τη δεκαετία του 1970. “Όταν το είπα στον Πρόεδρό μας μου είπε ‘καλά εμείς δεν έχουμε τόση υπομονή, εσύ βρες νωρίτερα’, ‘όπως ορίσατε’ του είπα. Φυσικά τώρα η τεχνολογία εξελίσσεται. Μακάρι να βρούμε φυσικό αέριο ή πετρέλαιο από την πρώτη γεώτρηση. Αυτή είναι η ευχή μας», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

Για την αναζήτηση φυσικού αερίου γύρω από την Κύπρο, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας είπε “δεν θα αποδεχτούμε την υφαρπαγή των δικαιωμάτων των Τ/Κ στην Κύπρο ούτε και τη δημιουργία τετελεσμένων”. Πρόσθεσε ότι η κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) ήδη κάνει έρευνες σε περιοχές που την έχουν αδειοδοτήσει οι Τ/Κ και “ίσως σε σύντομο χρονικό διάστημα να μπορέσουμε να κάνουμε και την πρώτη μας γεώτρηση σε εκείνη την περιοχή”. “Με αυτή την ευκαιρία, ας στείλουμε για άλλη μια φορά ειδικά προς την Ε/κ πλευρά μία νέα προειδοποίηση. Έχουμε δικαίωμα να κάνουμε όποια έρευνα θέλουμε και όποια γεώτρηση θέλουμε στα δικά μας χωρικά ύδατα και στη δική μας ΑΟΖ. Δεν εποφθαλμιούμε στην περιουσία και τις πηγές κανενός αλλά και δεν θα αποδεχτούμε κανένας να παραβιάσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκικής Δημοκρατίας ή της Τ/κ κοινότητας που ζει στην Κύπρο. Υποστηρίζουμε τον δίκαιο διαμοιρασμό”, ανέφερε.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X