ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Συνομιλία με τη Μέι για τις Βάσεις είχε ο Πρόεδρος

Στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Συνομιλία με την Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι για το θέμα του πρωτοκόλλου των κυρίαρχων Βρετανικών Βάσεων, είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου, ο οποίος ανακοίνωσε και παρέμβαση του Προέδρου κατά τη διάρκεια της Συνόδου για το θέμα της Σερβίας και του Κοσόβου.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο κ. Προδρόμου, "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετέχει στη Σύνοδο αρχηγών κρατών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην ατζέντα της συνεδρίασης του οποίου είναι τα θέματα της μετανάστευσης, όπου βεβαίως ο Πρόεδρος θα υπογραμμίσει τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει την περίοδο αυτή η χώρα μας, εξαιτίας και της στάσης που τηρεί η Τουρκία απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία".

Συμπλήρωσε δε ότι "είναι επίσης και το ζήτημα του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027, πολύ καθοριστικό για το μέλλον της ΕΕ θέμα" και τόνισε ότι "γίνεται ακόμα συζήτηση για το άρθρο 50 και την αποχώρηση το Ηνωμένου Βασιλείου, είναι εδώ η Πρωθυπουργός η κ.Μέι, αφού πέρασε τη δοκιμασία τις τελευταίες μέρες με την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της Βρετανία". Δήλωσε περαιτέρω ότι "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε μια ευκαιρία να έχει μια συνομιλία με την κ. Μέι ειδικότερα για το πρωτόκολλο που αφορά την Κύπρο".

Ο Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ακόμα ότι "στη συζήτηση θα είναι η εσωτερική αγορά και θέματα που αφορούν τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταφέρει έναν προβληματισμό, του οποίου έγινε κοινωνός πρόσφατα από τον Πρόεδρο της Σερβίας τον κ. Βούτσιτς, σχετικά με μέτρα τα οποία παίρνει το καθεστώς του Κοσόβου σχετικά με την επιβολή δασμών που απομονώνουν το σερβικό πληθυσμό και την εντελώς παράτυπη και έξω από κάθε συμφωνία πρόθεση για δημιουργία στρατού".

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι "θα υπογραμμίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το ενδιαφέρον που πρέπει να διατηρήσει η Ένωση στην περιοχή των Βαλκανίων". Όπως σημείωσε, "ιδιαίτερου ενδιαφέροντος θα είναι και η επικείμενη σύνοδος ΕΕ - Αραβικών χωρών και του ρόλου που παίζει ιδιαίτερα η Αίγυπτος σε αυτή τη σχέση και είναι κάτι που ενδιαφέρει τη δική μας χώρα ιδιαίτερα". "Στην αυριανή συνεδρίαση θα υπάρξει και μια σύνοδος κορυφής για την ευρωζώνη", κατέληξε.

Κληθείς να διευκρινίσει τις κυπριακές ανησυχίες για τον τρόπο χρηματοδότησης του κοινοτικού προϋπολογισμού, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι "είναι ένα θέμα το οποίο συζητείται και βεβαίως η δική μας η διπλωματική υπηρεσία, το Υπουργείο Εξωτερικών επί μονίμου βάσεως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όποτε βρεθεί στο Συμβούλιο, έχουμε την έγνοια και τη φροντίδα ώστε να διατηρηθούν οι ισορροπίες".

Τέλος, σημείωσε ότι "θα είναι ένα νέο περιβάλλον, μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, θα πρέπει να διατηρηθούν και οι σημαντικές πολιτικές της Ένωσης, αλλά να υπάρξει και μια δίκαιη κατανομή των βαρών και των ευθυνών".

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X