ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δεν ενημερωνόταν ο Έφορος Κρατικών Ενισχύσεων για τα θέματα του Συνεργατισμού

Συνεχίζει το έργο της η επιτροπή για την κατάρρευση

Ο Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων ουδέποτε ρωτήθηκε για θέματα που αφορούσαν κρατικές ενισχύσεις στοΝ Συνεργατισμό, δήλωσε ο επικεφαλής του θεσμού Θεοφάνης Θεοφάνους κατά την κατάθεσή του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Ο κ. Θεοφάνους ανέφερε ότι δεν ενημερώθηκε ούτε για τις αποφάσεις του 2014 και του 2015 που αφορούσαν κρατικές ενισχύσεις στο Συνεργατισμό, ούτε για την πρόθεση της Κυβέρνησης για παραχώρηση δωρεάν μετοχών του Συνεργατισμού, αλλά ούτε και για την έκδοση ομολόγων από την Κυβέρνηση για τη στήριξη του Συνεργατισμού πριν από τη συμφωνία με την Ελληνική Τράπεζα, κατά παράβαση της νομοθεσία που διέπει το θεσμό.

Ερωτηθείς από την Επιτροπή γιατί δεν τον λάμβαναν υπόψη, ο κ. Θεοφάνους ανέφερε «ίσως να ήμασταν ένας ενοχλητικός θεσμός».

Σημειώνοντας ότι διαφώνησε και ζήτησε ανάκληση της απόφασης για δωρεάν παραχώρηση του 25% των μετοχών της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) από το κράτος σε καταθέτες του Συνεργατισμού, αναφέρθηκε σε σειρά αλληλογραφίας που είχε με το Υπουργείο Οικονομικών στην οποία αξιωματούχοι του ΥΠΟΙΚ τον καθησύχαΖαν ότι σύμφωνα με γνωμοδότηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν υπήρχε θέμα κρατικών ενισχύσεων.

Αναγνωρίζοντας το επείγον κάποιων θεμάτων που αφορούν τις τράπεζες και την ανάγκη η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού να εμπλακεί από την αρχή στη διαμόρφωση μέτρων, ανέφερε ωστόσο ότι θα έπρεπε να ήταν ενήμερος και ο ίδιος, με βάση τη σχετική κυπριακή νομοθεσία.

Για το θέμα της δωρεάν παραχώρησης μετοχών, πρόσθεσε, ενημερώθηκε από τις εφημερίδες και για το λόγο αυτό έστειλε email στον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου στις 14 Ιουνίου 2017 και ζητούσε ενημέρωση.

Όπως είπε, το να παραχωρηθεί το 25% των μετοχών του Συνεργατισμού δωρεάν ήταν αντίθετο με τις δεσμεύσεις που είχαν καταγραφεί το 2014 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον Συνεργατισμό. Ο κατάλογος των δεσμεύσεων, συμπλήρωσε απαιτούσε οι μετοχές να πωληθούν. Η προσπάθειά του, όπως είπε ο κ. Θεοφάνους, ήταν να προστατεύσει την Κυπριακή Δημοκρατία από καταχρηστική εφαρμογή μιας ενίσχυσης.

Ακολούθως, συνέχισε, με επιστολή του στον ΓΔ του Υπουργείου Οικονομικών εισηγήθηκε ότι έπρεπε να αποσυρθεί η δωρεάν παραχώρηση μετοχών την οποία χαρακτήρισε «ατυχέστατη κίνηση», ενώ διερωτήθηκε ποια εντύπωση θα δινόταν στους άλλους επενδυτές, οι οποίοι θα καλούνταν να αγοράσουν μετοχές του Συνεργατισμού, όταν άλλοι την πήραν δωρεάν.

Ο ΓΔ του ΥΠΟΙΚ σε απάντηση της επιστολής στις 30 Ιουνίου 2017, του είπε ότι λήφθηκαν υπόψη οι υφιστάμενες δεσμεύσεις της ΚΔ και της Συνεργατικής ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ότι συμφωνήθηκε ύστερα από επικοινωνία τους και συναντήσεις με την Επιτροπή ότι δεν ήταν κρατική ενίσχυση. Ο ίδιος, πρόσθεσε θεωρούσε ότι οι δεσμεύσεις του 2014 και 2015 ήταν ακριβώς αντίθετες και θεωρούσε πως δεν μπορούσαν ευκολά να αναιρεθούν με τις επαφές που υπήρξαν με την Επιτροπή.

Τις ανησυχίες του αυτές της εξέφρασε τον Ιούλιο του 2017 σε νέα επιστολή προς τον ΓΔ του ΥΠΟΙΚ, ενώ ζήτησε λεπτομερή ενημέρωση για την αλληλογραφία του ΥΠΟΙΚ με την Κομισιόν. Ωστόσο είπε, δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα για τέτοια ενημέρωση, κατά παραβίαση της κυπριακής νομοθεσία για τις κρατικές ενισχύσεις.

Στις 25 Ιουλίου, είπε, έλαβε απαντητική επιστολή από τον ΓΔ του ΥΠΟΙΚ όπου του επαναλάμβανε ότι η απόφαση για τις δωρεάν μετοχές συνάδει με τις δεσμεύσεις της ΚΔ, ενώ του επισύναπτε email όπου επικεφαλής μονάδας της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού ανέφερε στο Υπουργείο πώς γνωρίζουν ότι προχωρούν με «λίγο διαφορετικό τρόπο» ωστόσο δεν έφεραν ενστάσεις. Ο κ. Θεοφάνους, είπε ότι ο ίδιος δεν μπορούσε να πειστεί με αυτό και επανήλθε με νέα επιστολή στις 2 Αυγούστου που ζητούσε και πάλι λεπτομερή ενημέρωση.

Στη συνέχεια είπε, υπήρξε συζήτηση στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής στις 21/8/2017 όπου ζητήθηκαν διευκρινίσεις από τον Υπουργό Οικονομικών για το θέμα. Στη συνεδρία, όπως είπε ο κ. Θεοφάνους, ο Υπουργός επέμενε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ενήμερη. Σε συνέχεια της συνεδρίας, πρόσθεσε, ο Γενικός Ελεγκτής μπήκε στο ΥΠΟΙΚ και μάζεψε διάφορα έγγραφα αυτεπάγγελτα για να δει τι γίνεται με τον ανταγωνισμό. Εκεί βρήκε και email αξιωματούχου της Επιτροπής που αναφέρει στις 29/5/2017, ότι βασισμένος στην προφορική επικοινωνία και ενημέρωση που είχε από το ΥΠΟΙΚ η συγκεκριμένη κίνηση δεν είναι κρατική ενίσχυση και συνάδει με τις δεσμεύσεις.

Στις 8/9/2017, πρόσθεσε ο κ. Θεοφάνους επικοινώνησαν τηλεφωνικώς μαζί του δύο λειτουργοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπή και τον διαβεβαίωσαν ότι δεν υπήρχε πρόβλημα εκ μέρους της Επιτροπής, ωστόσο όταν ζήτησε να του το παρουσιάσουν γραπτώς, δεν το έκαναν ποτέ.

Λόγοι εχεμύθειας δεν επέτρεπαν ενημέρωση για τη συμφωνία με την Ελληνική

Ο κ. Θεφάνους ανέφερε πως ζήτησε να ενημερωθεί για το θέμα της συμφωνίας με την Ελληνική Τράπεζα και την έκδοση κυβερνητικών ομολόγων για ενίσχυση του Συνεργατισμού, καλώντας στο γραφείο του τους λειτουργούς του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργο Παντελή και Διονύση Διονυσίου, οι οποίοι του είπαν ότι δεν μπορούν να πουν για λόγους εχεμύθειας και έπρεπε να αρκεστεί στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

Στις 27 Απριλίου 2018, όπως ανέφερε, έστειλε επιστολή στο ΓΔ του ΥΠΟΙΚ που του είπε ότι είχε υποχρέωση να τον ενημερώσει διότι υπήρχαν πιθανότατα θέματα κρατικών ενισχύσεων.

Στις 14 Μαΐου 2018, του απάντησε ότι είναι ενήμερη η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αναφέρθηκε επίσης σε επιστολή που έστειλε ο Γενικός Εισαγγελέας, προς τον Υπουργό Οικονομικών και σύστηνε να ερωτηθεί για το θέμα ο Έφορος Κρατικών Ενισχύσεων.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση