ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν με επίκεντρο το Κυπριακό

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην Άγκυρα

Το Κυπριακό θα βρεθεί υψηλά στην ατζέντα της συζήτησης του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη σημερινή τους συνάντηση στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει ότι η μόνη λύση για το Κυπριακό είναι η επανένωση της Κύπρου στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, εμμένοντας στη θέση της ελληνικής πλευράς ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση μπορεί να υπάρξει μόνο με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, θα συζητηθεί και η προώθηση προπαρασκευαστικών επαφών σε επίπεδο Υπουργείων Εξωτερικών για τη διερεύνηση των προϋποθέσεων επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Επιπλέον, στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να θέσει το ζήτημα της έντασης στο Αιγαίο, ξεκαθαρίζοντας ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι απαραίτητος για την προώθηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε υγιείς βάσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση, οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν τις προοπτικές επανεκκίνησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και μείωσης της έντασης, στο πλαίσιο του διαύλου των Υπουργών Άμυνας και των Γενικών Γραμματέων ΥΠΕΞ των δύο χωρών.

Όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας, ο κ. Τσίπρας θα αναδείξει τη σημασία της ενεργειακής συνεργασίας για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, την ανάγκη για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου.

Επίσης στον ενεργειακό τομέα, οι κ. Τσίπρας και Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν για τη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο του αγωγού TAP, καθώς και τις προοπτικές συνεργασίας για επέκταση του Turkish Stream.

Τα ζητήματα της οικονομικής συνεργασίας και της ενίσχυσης του τουρισμού των δύο χωρών θα αποτελέσουν ένα ακόμα από τα κεντρικά σημεία της συζήτησης των δύο ηγετών. Επί του συγκεκριμένου ζητήματος, τα Υπουργεία Οικονομίας των δύο χωρών θα λάβουν οδηγίες για αναβάθμιση της σχετικής συνεργασίας με έμφαση στην ολοκλήρωση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Σμύρνης, την προώθηση της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Κωνσταντινούπολης-Θεσσαλονίκης, την αναβάθμιση της τελωνειακής διάβασης Κήπων-Υψάλλων και την τόνωση των επενδύσεων.

Μεταξύ των νευραλγικών ζητημάτων που θα τεθούν στη συζήτηση Τσίπρα-Ερντογάν είναι και το μεταναστευτικό, με την ελληνική πλευρά να τονίζει τη σημασία συνεργασίας των δύο χωρών στο πλαίσιο της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Όπως σημειώνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας θα αναφερθεί στον σημαντικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Τουρκία στη διαχείριση του προσφυγικού, με τη φιλοξενία 4 εκατομμυρίων προσφύγων κυρίως από την Συρία και το Αφγανιστάν. Στην ίδια θεματική, αναμένεται να δοθούν οδηγίες για ενίσχυση του διαύλου των Υπουργών Μετανάστευσης, οι οποίοι πρόκειται σύντομα να συναντηθούν.

Τέλος, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν και για το ζήτημα των ευρωτουρκικών σχέσεων, με έμφαση στις προοπτικές της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, της συνεργασίας της με την ΕΕ σε σειρά τομείς και της αναθεώρησης της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση