ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Στηρίζουμε και ενισχύουμε τις αγροτικές κοινότητες»

Όλα όσα δήλωσε ο Κώστας Καδής

Βασική μέριμνα της Κυβέρνησης είναι οι αγροτικές κοινότητες να παραμείνουν ζωντανές εστίες οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, που να συνδυάζουν τη γεωργία, τον τουρισμό και την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής.

Ο κ.Καδής χαιρέτησε το μεσημέρι την 14η γιορτή της Ανθισμένης Αμυγδαλιάς, που πραγματοποιείται στην κοινότητα Λιμνάτη, της Επαρχίας Λεμεσού, εκφράζοντας τη χαρά του για την παρουσία του στη γιορτή, που διοργανώνεται από το Σύμπλεγμα Κοινοτήτων της Κοιλάδας Κούρη και Ξυλούρικου.

Κύριο χαρακτηριστικό της περιοχής, είπε, είναι οι χιλιάδες αμυγδαλιές, οι οποίες αποτελούν μέρος του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος της κοιλάδας του ποταμού και είναι απόλυτα εγκλιματισμένες στο περιβάλλον και τις κλιματικές συνθήκες του τόπου μας.

"Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, αναγνωρίζει τη σημασία του τομέα των φυλλοβόλων οπωροφόρων δέντρων στην κυπριακή γεωργία και ιδιαίτερα τον ρόλο των καλλιεργειών αυτών για τις ορεινές και ημιορεινές μας περιοχές", ανέφερε και σημείωσε ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας, "καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για ουσιαστική στήριξη και ενδυνάμωσή του".

Βασικό εργαλείο της αγροτικής μας πολιτικής, υπενθύμισε, αποτελεί το ευρισκόμενο σε πλήρη εξέλιξη Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και υπέδειξε πως σε αυτό έχουν περιληφθεί μέτρα στήριξης της βιολογικής καλλιέργειας και περιβαλλοντικές δράσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση των καλλιεργειών παραδοσιακού τοπίου, όπως η καλλιέργεια της αμυγδαλιάς. Ο δε προϋπολογισμός για τα μέτρα αυτά ανέρχεται στα 9 περίπου εκατομμύρια ευρώ ανά έτος, συμπλήρωσε.

Επιπρόσθετα, ο κ.Καδής ανέφερε πως το Υπουργείο παρέχει, μέσω του ίδιου Προγράμματος, κίνητρα για εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και για δημιουργία ομάδων παραγωγών, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων, με παράλληλη διαφύλαξη και βελτίωση του περιβάλλοντος.

Υπογράμμισε ακόμη ότι βασική μέριμνα της Κυβέρνησης είναι, οι αγροτικές κοινότητες να παραμείνουν ζωντανές εστίες οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, που να συνδυάζουν τη γεωργία, τον τουρισμό και την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος.

Τέλος, ο Υπουργός Γεωργίας τόνισε πως εκδηλώσεις όπως η γιορτή της Ανθισμένης Αμυγδαλιάς, αποτελούν σημαντικές προσπάθειες στήριξης των αγροτικών μας περιοχών και συγχαίροντας την οργανωτική επιτροπή, όσο τους κάτοικους των κοινοτήτων του Συμπλέγματος Κούρη – Ξυλούρικου, διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο του παραμένει πάντα αρωγός σε τέτοιες δράσεις ανάδειξης της κυπριακής υπαίθρου και των παραδόσεών της.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X