ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στην Ιερουσαλήμ η 6η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου, Ισραήλ, Ελλάδας

Με τη συμμετοχή των ΗΠΑ

Η έκτη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, αρχίζει σήμερα στην Ιερουσαλήμ με κύριο θέμα τη προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στη σύνοδο συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου καθώς και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο ο οποίος θα συνοδεύεται από τον υφυπουργό Ενεργειακών Πόρων, Φρανκ Φάνον.

Tον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα συνοδεύουν στο Ισραήλ ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Η Σύνοδος Κορυφής θα αρχίσει το απόγευμα της 20ής Μαρτίου. Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ και τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο είναι η ενεργειακή ασφάλεια και οι περιφερειακές εξελίξεις.

Το Αμερικανικό ΥΠΕΞ, στην ιστοσελίδα του, είχε αναφέρει ότι κατά την επίσκεψή του στην Ιερουσαλήμ, ο κ. Πομπέο θα συμμετάσχει στη Σύνοδο με τους ηγέτες του Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου για να συζητήσει «σημαντικά ενεργειακά θέματα και θέματα ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Ανατολική Μεσόγειος».

Στην 5η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ στη Μπερ Σέβα τον Δεκέμβριο, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και του Πρωθυπουργού του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, οι ηγέτες είχαν εκφράσει την ετοιμότητά τους να προχωρήσουν με τη διακρατική συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed. Τη στήριξή τους στο έργο εξέφρασαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, μέσω του Πρέσβη τους στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν.

Όπως δήλωσε την Κυριακή στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, όσον αφορά τη διακρατική συμφωνία για τον αγωγό Eastmed, δεν θα πρέπει να αναμένεται κάποια εξέλιξη στην Ιερουσαλήμ, παραπέμποντας τις όποιες εξελίξεις στην περίοδο μετά τις Ευρωεκλογές.

Στην Ιερουσαλήμ αναμένεται να συζητηθούν και μια σειρά από άλλα διμερή ζητήματα, όπως η παρουσία της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και το εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων από την Ουάσιγκτον.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση